Denník N

Pod trápnymi predvolebnými rozhovormi sú podpísané redaktorky Slovenky

Oslavné predvolebné rozhovory redaktoriek časopisu s kandidátmi sú tak obdivné, až sú smiešne. Špeciálne rozhovor s Ivom Nesrovnalom.

Keď som pred časom upozornila na skryté PR články o Jane Vaľovej v Živote a Madam Eva, bolo by nespravodlivé, ak by som nespomenula Slovenku. Časopis, ktorý patrí do portfólia médií Márie Rehákovej, je aj bežne učebnicovým príkladom skrytého PR. Pred voľbami nesklamal – aby všetky rozhovory a články o úžasných kandidátoch vošli do časopisu, posledné vydanie pred voľbami vyšlo ako dvojčíslo.
Rozhovorov, ktoré vyzerali ako PR ale neboli označené ako PR, bolo hlavne v predvolebnom čísle neúrekom – napríklad s Ivom Nesrovnalom (Bratislava), s Andreou Turčanovou (Prešov), Romanom Ruhigom (Bratislava), Jozefom Dvončom (Nitra), predtým s Ľudmilou Farkašovskou (Bratislava) či Jánom Noskom (Banská Bystrica).

Hlavným problémom týchto článkov/rozhovorov je, že redakcia ich korektne neoznačila ako PR. To Slovenka nerobí ani pri nepolitických článkoch. Veci, ktoré vyzerajú jednoznačne ako PR, redakcia označí buď malou nenápadnou hviezdičkou vedľa textu, alebo ani tou nie. Máloktorý čitateľ tak vie, že vlastne nečíta bežný redakčný článok, ale článok kúpený alebo napísaný za protislužbu.

V slušných médiách sa takéto texty korektné označujú skratkou – napríklad PR, alebo inzertným číslom a grafika platených vecí v printe je zvyčajne iná, ako bežný spravodajský text. V Slovenke to neplatí.

Poďme k voľbám. Pod väčšinou predvolebných rozhovorov v Slovenke, ktoré ospevovali vybraných kandidátov, boli podpísané redaktorky Slovenky. V rozhovoroch nezaznel ani náznak kritickej otázky. Na ukážku som vybrala otázky, ktoré kládli redaktorky kandidátom:

Rozhovor s Jozefom Dvončom s názvom Partnerka a dcéry má už odhovárali.
Autorka rozhovoru MARTINA MEČIAROVÁ a označenie hviezdičkou.

„Mesto pod jeho vedením skrásnelo, ekonomicky sa rozvíja, ľuďom sa v ňom dobre žije. Obyvatelia mesta ho presvedčili, aby pokračoval v tejto úspešnej ceste a kandidoval znova – po štvrtý raz.“

* Niekoľko rokov vediete jedno z najväčších, najkrajších a najhistorickejších miest na Slovensku. Na čo ste ako Nitran najviac hrdý?
* Asi nie je náhoda, že ste vyhrali voľby tri volebné obdobia po sebe. Bolo to ľahké rozhodnutie, že budete kandidovať štvrtýkrát? Bolo jednoznačné?
* Veľmi zanietene rozprávate o meste, ľuďoch, projektoch. Nájdete si popri vašom poslaní čas na rodinu, na oddych, stíhate byť dedkom?
* Vaši spolupracovníci o vás hovoria, že ste človek s veľkým srdcom. Majú emócie miesto v politike? Ako znášate hejty? Pousmejete sa, hodíte ich za hlavu, alebo sa trápite a riešite?
* Komunálne voľby budú týždeň po veľkom sviatku – Pamiatke zosnulých. Bude to asi najhektickejší týždeň. Nájdete si čas zastaviť sa, pospomínať, zapáliť sviečku na hrobe manželky?

Odporúčame aj: Šéfredaktor podal výpoveď po tom, ako majiteľ dal do novín nekorektnú antikampaň

Rozhovor s Ivom Nesrovnalom – Chcem byť ľuďom naďalej užitočný
Autorka MAJA ILKOVIČOVÁ (žiadne upozornenie na PR ani hviezdička)

„S imidžom a skúsenosťami uznávaného právnika postavil Bratislavu na úroveň jej ďalších významných susedov. … hovorí IVO NESROVNAL, ktorý napriek tomu, že by mohol žiť vďaka svojim vedomostiam a schopnostiam kdekoľvek na svete, je doma, aby dostal Bratislavu medzi top európske mestá.“

* Zažila som vašu komunikáciu s mladou víťazkou spomínaného projektu, ale videla som aj ako kráčate mestom, komunikujete s ľuďmi a reagujete na problémy, ktoré súvisia s ich bývaním v meste…
* Muž, ktorý študoval v New Yorku, Hamburgu, v Budapešti dnes cestuje trolejbusom. Pre niektorých Slovákov niečo neuveriteľné!
* Vie sa o vás, že predtým, ako sa vyberiete na svoju pravidelnú cestu do práce, odnesiete dcéru do škôlky. Dá sa zvládať náročná práca manažéra a zároveň otca dvoch malých detí?
* Vaša vandrovka… Hovoríte o nej s úsmevom, ale bolo to štúdium v Amerike, zahraničné stáže, práca v Nemecku vo významnej advokátskej kancelárii…
* Dnes hovoríte plynule po nemecky, anglicky, rusky, videla som vás na mnohých podujatiach vo Viedni, aj vďaka vášmu prejavu a kontaktom má človek pocit, že je súčasťou európskych metropol…
* Vaša vytrvalosť priniesla odmenu. Už sme to naznačili, zamestnali ste sa v renomovanej advokátskej kancelárii.
* Presne tú normálnosť sa snažíte dostať aj vy medzi vašich ľudí, Bratislavčanov, na ktorých vám mimoriadne záleží. Čo všetko pre nich chcete urobiť v tom nasledujúcom období?
* Všetko, o čom hovoríte, sa však nedá robiť bez úplnej odovzdanosti. Chodíte medzi ľudí, riešite, opravujete, ale to sa nedá robiť bez srdca.

Odporúčame aj: Jana Vaľová na streche a redaktorka, ktorá sa stratila

Rozhovor s Andreou Turčanovou s názvom Chcem ísť príkladom, nielen kritizovať
Autorka MAJA ILKOVIČOVÁ (žiadne upozornenie na PR, len hviezdička)

„Za štyri roky vo funkcii táto energická, šarmantná dáma dokázala so svojím tímom vyriešiť mnohé akútne problémy mesta. Pod jej vedením sa Prešov stal dobrým miestom na život. Aj preto ju mnohí povzbudzujú, aby pokračovala v začatej práci.“ 

* Pani primátorka, prezraďte, ako zvládate úspešne šéfovať mestu a vychovávať päť nádherných a šikovných detí? A pritom ešte tak dobre vyzeráte?
* Boli ste vychovávaná v kresťanskom duchu, rovnaké morálne a etické hodnoty vyznávate v rodine aj v úrade. Byť priama, čestná, zodpovedná, to je len časť z vašich životných zásad. Čo vás ovplyvnilo, že ste sa dali pred štyrmi rokmi na neľahkú prácu primátorky?
* Prešov je úžasné mesto, s nádhernou Hlavnou ulicou, máte čas, aj keď úrad primátorky sídli v centre mesta, sa len tak poprechádzať, porozprávať sa s ľuďmi a počúvať, čo ich najviac trápi?
* V Prešove sa bude reštaurovať vzácny organ. Prezraďte, adoptovali ste si jednu z píšťal aj vy?

Odporúčame aj: Sesterský časopis Slovenky spolupracuje s konšpiračným webom

Podobne je napísaný Článok o Ľudmile Farkašovskej – Pred nevestou som si musela kľaknúť (autorka rozhovoru DANIELA VIDOVÁ). Článok je o sobášení v Petržalke, hlavná témou kampane Farkašovskej bolo totiž sobášenie.

Ako PR vyzerá aj rozhovor s Jánom Noskom (kandidátom Jánom Noskom s názvom Zmysel má práca, ak do práce dávate aj kus seba (autorka MAJA ILKOVIČOVÁ).

Ďalšie 3 články, ktoré boli v predvolebnom vydaní, síce neboli korektne označené ako PR ale mali aspoň označeného objednávateľa, napríklad článok o Jane Vaľovej, o Alene Bašistovej.
Zaujímavý je oslavný text o kandidátovi Romanovi Ruhigovi, ktorý má označeného objednávateľa a je pod ním podpísaná redaktorka Slovenky MAJA ILKOVIČOVÁ.

Pýtala som sa vedenia redakcie aj redaktoriek, či sú to PR články, a ak sú, prečo neboli označené. A ak to nie sú platené PR články, na základe čoho si redakcia vybrala práve konkrétnych kandidátov. Nikto zo Slovenky mi na moje otázky neodpovedal.

Miroslava Kernová, omediach.com

Teraz najčítanejšie