Denník N

Kotlebov kandidát na primátora Svitu

Od komunálnych volieb už ubehla nejaká doba, nezaškodí však krátky pohľad nazad, na jedného z ich protagonistov. Kandidoval na primátora v podtatranskom mestečku Svit. Tak ako množstvo iných Kotlebových kandidátov, evidentne sa domnieval, že má na to správne predpoklady. A rovnako ako s inými, to dopadlo aj s ním.

Volá sa Štefan Vartovník a na Faceboku má profil na meno Stefan Stefanovic.

Do boja o kreslo primátora vyrazil určite s prepracovaným programom.  Svedčí o tom aj zmienka na stránke „Nespokojní Sviťania.“

Okrem programu mal, ako sa v príspevku spomína, aj nejaký ten baner.

Dopadol však takto. Tvrdo. 86 hlasov a 2,69 %.

Netuším aké predpoklady musí spĺňať kanditát Kotlebovej ĽSNS na primátora, starostu či poslanca obecného zastupiteľstva, ale súdiac podľa výsledkov, ktoré v komunálnych voľbách dosiahli stranícki  kandidáti, zvlášť náročné nebudú. Vyzerá to, že stačí platiť členské, vlastniť stranícke tričko a mikinu, zúčastňovať sa straníckych akcií a je vystarané. Len škoda, že nevďační spoluobčania nedokázali dostatočne oceniť kvalitu Kotlebových kandidátov a tí až na pár zriedkavých výnimiek, žalostne pohoreli. Náš kandidát, napriek už nie junáckemu veku, chodí s kotlebovskou omladinou strašiť Rómov, pardon, chrániť slušných občanov, ako súčasť vlakových hliadok. Hlavným bodom tejto obetavej činnosti, je okrem hrdinských póz a vyzývavých pohľadov, vždy spoločná fotografia a jej zavesenie na Facebook.

Sú tu však aj iné aktivity. Zber podpisov.

Stranícke výjazdy, stretnutia a posedenia.

Či takéto spoločné fotografie s burcujúcim textom. Ak pritom stojíš v zadnom rade, je dobré poriadne natiahnuť krk a ubezpečiť sa, či ťa naozaj všetci vidia.

Ale cení sa aj účasť na slávnostných podujatiach, najmä takých, ktoré sú poriadané 14. marca, rozdávajú sa na nich šeky v hodnote 1488 € a na javisku visí Jozef Tiso.

Veď bájne časy, keď tu z vôle Adolfa Hitlera a na základe jeho diktátu vznikol územne oklieštený a nesvojprávny satelit či apendix nacistickej Tretej ríše, treba, ak si správny Kotlebovec, vždy s hrdosťou pripomínať.

A určite je tiež žiadúce verejne prejaviť nadšenie so spoločnej fotografie s vodcom, pardon, predsedom: „Konečne mam foto. Ďakujem !!!!

Na škodu nie je ani fotografia predsedu s arcibiskupom Jánom Svätoplukom Špirituálom Sokolom s priateľskými úsmevmi a srdečným stiskom rúk.

Vítané sú aj fotografie s optimistickými heslami prorokujúcimi strane veľkú budúcnosť.

Dobré je ovládať a dostatočne často opakovať stranícke mantry a pozdravy.

A keď treba, vytiahnuť aj veci z minulosti, keď sa s vodcom za čias Slovenskej pospolitosti, tak krásne pochodovalo v kvázi gardistických uniformách. Alebo niečo ešte staršie.

U kotlebovcov je normou aj láska k Putinovi a odpor voči USA.

Cenené je aj hejtovanie prezidenta Andreja Kisku. Nevadí, že z vymyslených dôvodov.

Hlásiť sa k Tisovi a Slovákštátu je stranícky štandard. Veď pán prezident Tiso v liste pápežovi Piovi XII., o sebe a vojnovej Slovenskej republike, ktorá podľa kotlebovcov nemá nič spoločné s Hitlerovým nacizmom, úprimne a otvorene, napísal: „Naša vina tkvie v našej vďačnosti a vernosti voči Nemcom, ktorí nielenže uznávali a schvaľovali existenciu nášho národa a jeho prirodzené právo na nezávislosť a národnú slobodu, ale pomáhali mu aj proti Čechom a Židom, nepriateľom nášho národa. Sme si však celkom istí, že táto „vina“ je v očiach katolíkov našou najväčšou cťou.

A keď treba, dobrý je aj komunistický normalizátor Husák.

Veď, ako povedal niekdajší generálny tajomník ÚV KSČ, hranice nie sú korzo a treba ich chrániť. Najmä pred čertom, ktorého si sami napred namaľujeme na stenu.

No a potom sú tu veci, s ktorými vraj Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko, nemá vôbec nič spoločné. Rasizmus a antisemitizmus. Napred tak v trochu soft podobe v súvislosti s migráciou.

A potom pekne natrvdo, z obdobia bájneho a obdivovaného vojnového Slovenského štátu. Napríklad také „Nariadenie s mocou zákona zo dňa 29. mája 1940 o dočasnej úprave pracovnej povinnosti Židov a Cigánov,“ ktoré ako prvý podpísal Dr. Tiso v.r.

A ako názorná pomôcka plagáty z obdobia vlády nášho „jediného skutočného prezidenta,“ ktorý o deportáciách našich židovských spoluobčanov do táborov smrti, tak pekne po kresťansky povedal: „A urobili sme to podľa príkazu Božieho: Slovák, zhoď, zbav sa svojho škodcu!“ Však ho za to právom ocenil aj samotný Adolf Hitler: „Židov musíme vyhubiť, pretože poťahujú drôtikmi, inak nám nič nepomôže! Je zaujímavé, ako nám ten katolícky farárik Tiso posiela židov!

Pripomínať si to na Slovensku je určite potrebné v časoch, keď „Okrem ĽSNS chcú všetci chrániť vac Židov ako Slovákov.“ Len nenapísali koľkých, lebo po „kresťanskom“ riešení ich idolu, ich tu zostalo menej ako málo.

Takže ako je to vlastne, pán Uhrík? Naozaj nemá vaša strana s rasizmom a antisemitizmom nič spoločné? Vieme, že nie ste historik, a preto ste k transportom slovenských občanov do vyhladzovacích táborov nevedeli zaujať stanovisko. Napriek tomu si vám opätovne dovolím položiť otázku, bolo a je toto podľa vás v poriadku? Myslite na to, prosím vás, počas Vianoc. Veď ten, ktorý je ich ústredným bodom, a ku ktorému sa verbálne hlásite vy aj vaša strana, vyrastal v židovskej rodine, bol na ôsmy deň obrezaný a podľa Matúšovho evanjelia, učil a kázal v synagógach.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.