Denník N

5 najlepších filmov roku 2018, ktoré ste pravdepodobne nevideli..

Tento článok bude len taký prázdninový, preto to nebudem moc naťahovať. V roku 2018 som videl kopec filmov, no len nasledujúcich päť ma nadchlo natoľko, že som mal chuť povedať o nich druhým. Sú to tieto:

1. Styx

Ak by ste si mali pozrieť len jeden film natočený v roku 2018, určite by ním mal byť film Styx rakúskeho scenáristu a režiséra Wolfganga Fischera. Wolfgang Fischer (1970) vyštudoval okrem filmovej tvorby na Kunstakademie v Düsseldorfe a Academy of Media Arts v Kolíne aj maľbu a psychológiu na univerzite vo Viedni. Pokiaľ ide o film Styx, tak ide o dokonalé filmové dielo, 10 z 10. Príbeh je vyskladaný pomocou obrazov, ktorým rozumiete, film čítate paralelne v niekoľkých rovinách a nebyť napínavého príbehu, stihli by ste sa tešiť z toho, ako dobre mu rozumiete a klaňali by ste sa tvorcom pri každom ďalšom zábere. Lenže na to čas nie je. Vy sa aj s hlavnou hrdinkou nachádzate na otvorenom oceáne a to, čo s ňou zažívate, nie je sranda. Film vám lezie pod kožu, hltáte každú jednu sekundu.

Z opisu filmu stačí toto: „Žene, ktorá sa sama vyberie na plavbu z Gibraltáru na ostrov uprostred južného Atlantiku, skríži cestu čln plný utečencov.“

Pokiaľ by ste mali vidieť iba jeden film roku 2018, mal by to byť Styx. Je dokonalým obrazom doby, ktorú žijeme a v ktorej je často mimo našich schopností nachádzať správne odpovede.

Trailer nájdete tu.

 

2. Shoplifters

Filmy japonského režiséra Hirokazu Kore – Eda sú pravdepodobne filmovým fajnšmekrom dobre známe. Za všetky pripomeniem len film Nikto nevie (Nobody Knows) z roku 2004, natočený podľa skutočnej udalosti o troch malých deťoch, ktoré po odchode mamy, žili niekoľko mesiacov doma samé. Pokiaľ ide o jeho najnovší film s názvom Shoplifters, režisér, strihač aj scenárista v jednej osobe nám rozpráva príbeh o jednej rodine. Podáva nám ho na pozadí filigránsky komponovanej scénografie, v krásnych farebných záberoch, ktoré sú umením samým o sebe. Film však ide hlbšie a neostáva len pri vizuálnej básni. Scénu za scénou, vťahuje nás do deja vo vnútri jedného domu a privádza nás k zamysleniu sa nad tým, čo je rodina? Na film Shoplifters musíte byť naladení, patrí do kategórie náročnejších filmov, ktoré si nejdete pozrieť pre pobavenie. Nazbierajte ale dostatok energie a pozrite si ho. A keď už sa budete motať okolo Hirokazu Kore – Eda, zoznámte sa aj s jeho staršou kinematografiou. Neoľutujete.

Trailer nájdete tu.

 

3. At Eternity’s Gate

S kategóriu filmu – životopis umelca, ste sa pravdepodobne už stretli. Tak sa sluší, že o každom veľkom umelcovi by mal byť natočený aspoň jeden dokument a jeden hraný film. Len tento rok som ich videl niekoľko. Životopisný film Juliana Schnabela o živote Vincenta Van Gogha s názvom Pri bráne večnosti (At Eternity’s Gate) považujem nie len za najlepší z nich, ale za jeden z najlepších filmov o živote umelca vôbec (medzi ostatnými spomeniem napríklad film Paganini Klausa Kinskeho, ale o ňom inokedy). Julianovi Schnabelovi sa podarilo, to, po čom zrejme túžia mnohí filmári. Podarilo sa mu dostať vás do kože Vincenta Van Gogha. A teda nie je to nič, čo chcete zažiť na viac, ako dve hodiny, no tie dve hodiny, ktoré sa na to podujmete, vás prenesú do inej dimenzie, odkiaľ keď sa vrátite, vrátite sa o zážitok bohatší. A prenesú vás tam vďaka skvelému hereckému výkonu Willema Dafoa, prenesú vás tam za pomoci nekompromisnej optiky Benoîta Delhommeho a prenesú vás tam, ako ináč, aj vďaka podmanivému, kúzelnému no rovnako tiež skľučujúcemu svetu Vincenta Van Gogha.

Ak máte radi umenie, pozrite si tento film.

Trailer nájdete tu.

OK, priznávam, nestáva sa často, že si pri filme poplačem, no z predchádzajúcich troch sa to podarilo každému jednému. A priznávam tiež, že to nie je to úplne fér, lebo som napísal, že pôjde o oddychový článok, kde to s množstvom textu nepreženiem, no o oddychovej povahe filmov sa nedá hovoriť. Všetky tri filmy spomenuté vyššie sú ťažké filmy. A preto, aby sme si boli kvit, trochu by som tento môj výber na chvíľu odľahčil. A mám to šťastie, že nemusím loviť hlboko..

4. I, Tonya

Hneď, ako vyjdete z kinosály, budete si ho chcieť pozrieť znovu. Parádne napísaný, parádne zahraný, parádne natočený, so skvelým soundtrackom, super cool Margot Robbie a ešte lepšími účesmi. Film natočený podľa skutočnej udalosti, ktorý si budete chcieť pozrieť niekoľkokrát za sebou. Je drsný a vtipný zároveň. I Tonya je prototyp filmu, ktorý chcete vidieť, keď si v piatok večer vyrazíte do kina. Nebudete mať po ňom pociť, že vám ušla lepšia zábava.

I Tonya je bez problémov 10/10.

Trailer nájdete tu.

 

5. You were never really here

„A visionary director at the height of her powers.“ „Phoenix’s very best work.“ „Gripping.“ „Beautiful.“ „Mesmerizing.“ „Brutal.“ „Stunning.“ „Daring.“ „Breathtaking.“ „Masterclass.“ „Compelling.“ „Formidable.“

Pokiaľ vám po tom všetkom nestačilo a potrebujete sa doraziť nejakou poriadnou šlehou, pozrite si tento. Jeden redaktor o filme napísal „Taxi driver pre 21. storočie“ a nebol ďaleko od pravdy. Film je brutálny a soundtrack podmanivý, duní v rytme Jackových úderov. Od filmu veľa nečakajte, ide o žánrovú nakladačku, vaše obzory nerozšíri, nerozosmeje ani nepobaví, no ak patríte do mojej kategórie filmových nadšencov miľujúcich gangsterky a filmy s témou odplaty, prídete si na svoje. Sľubujem. A ten soundtrack!

Trailer nájdete tu.

P.S.: Filmy považujem za najlepšie filmy roku 2018, pretože som ich videl v slovenských kinách v roku 2018. Je možné, že niektoré z nich vznikli skôr.
P.P.S.: Všetky filmy som videl v kine, na veľkom plátne so skvelým zvukom a odporúčam vám spraviť to isté.
P.P.P.S: Ide o môj vlastný subjektívny výber, čo znamená, že váš rebríček môže vyzerať celkom ináč a je to v poriadku.

Teraz najčítanejšie

Adam Berka

Architekt, vydavateľ a mestský poslanec. V roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu (www.82.sk). Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, nemenil by. Založil projekty Miesta Mesta alebo Bratislava Budúcnosti. Je autorom ilustrovanej knihy o živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu.