Denník N

Ďalší rok, keď sa o zlepšení podnikateľského prostredia len hovorilo

Každoročným evergreenom pre podnikateľov sú balíčky ministra Žigu.

Koniec roka býva obdobím, keď zvykneme bilancovať, čo rok dal, ale aj čo rok vzal, a s nádejou dúfame, že ten ďalší bude aspoň tak dobrý, ale neurazíme sa, ak aj lepší. Rozhodla som sa zhodnotiť končiaci rok z pohľadu podnikateľského prostredia a keď som si všetky zmeny, či už pozitívne alebo negatívne, ktoré sa týkali podnikateľského prostredia prešla, zistila som, že aj rok 2018 patril k rokom, keď sa o zlepšení podnikania opäť len hovorilo.

Ale poďme pekne po poriadku.

Podnikatelia si na tento rok rozbalili viac zmien, o máloktorých z nich sa dá povedať, že potešili:

  • Predĺženie doby archivácie účtovných dokladov
  • Za nevedenie účtovníctva možnosť zrušiť živnostenské oprávnenie
  • Nová daň pri odchode firmy do zahraničia vo výške 21 %
  • Úradne overený súhlas stať sa štatutárom firmy
  • Zvýšenie minimálnej mzdy a zavedenie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky.

Každoročným evergreenom pre podnikateľov sú balíčky ministra Žigu. Tento rok mal pán minister pocit, že podnikatelia poslúchali a zaslúžia si počas roka až dva balíčky, keďže koncom roka zverejnil rezort na pripomienkovanie už tretí balíček na „zlepšenie podnikateľského prostredia“. Opak je však pravdou. Návrhy opatrení, ktoré boli v balíčkoch zabalené majú buď veľmi dlhú dobu realizácie, alebo sú to opatrenia, ktoré prinesú zlepšenie prostredia len pre niektorých podnikateľov, ktorí sa budú podieľať na realizácii analýz, webov, či príručiek ukrytých v balíčkoch.

Ale aby sme nespomínali len negatívne zmeny, k tým pozitívnym patrí napríklad fakt, že od septembra podnikatelia nemusia predkladať výpis z obchodného registra, živnostenského registra a list vlastníctva. Alebo zníženie ceny za vydanie záväzného stanoviska, predĺženie lehoty na odhlásenie zamestnanca, zvýšenie odpočtu na vedu a výskum, či rýchle vrátenie nadmerného odpočtu, pokiaľ o ňom nie sú pochybnosti.

Aj my sme sa snažili sledovať vývoj legislatívy a podmienok v rámci podnikateľského prostredia a ponúkame tri oriešky od SPOLU, ktoré sme za vás otvorili a zabránili tak podnikateľským katastrofám:

  • V rámci predbežnej informácie sme zverejnili blog a upozornili tak na chystané zmeny v oblasti BOZP, na základe ktorých by vám mohli inšpektori zvoniť pri dverách bytov a kontrolovať dodržiavanie predpisov aj vo firmách, ktoré žiadnych zamestnancov nemajú.
  • V rámci novely zákona o Finančnej správe sme upozornili na to, že aj príslušníci Finančnej správy by vám mohli bez povolenia vojsť do akéhokoľvek obydlia, ktoré súvisí s podnikaním alebo hospodárskou činnosťou.
  • Do tretice sme upozornili na to, že riaditeľ Sociálnej poisťovne a pár jeho straníckych kolegov chceli zvýšiť maximálny vymeriavací základ pre odvody do Sociálnej poisťovne až na 11-násobok priemernej mzdy.

Po našich upozorneniach sa našťastie ani jedna z týchto katastrof nekonala.

Do NR SR sme predložili viaceré návrhy zákonov, ktoré by podnikateľom pomohli, ako napríklad zníženie vymeriavacích základov na odvody pre živnostníkov, Estónsky model nulovej dane pri firemných investíciách, či právo podnikateľa na omyl bez okamžitého vyrubenia pokuty.

A čo dostanú podnikatelia pod stromček pre budúci rok? Podnikatelia dostanú všetko to, o čom Ježiskovi nepísali. Poslúchali aj tento rok len podnikatelia v cestovnom ruchu, ktorých majú niektorí členovia vládnej koalície v obľube, lebo im pre budúci rok schválili možnosť profitovať z rekreačných poukazov pre zamestnancov a znížili sadzbu dane z pridanej hodnoty. Veľmi neposlúchali podnikatelia, ktorí prevádzkujú obchodné reťazce, pretože tých sa vláda rozhodla potrestať nesystémovou daňou vo výške 2,5 %, ktorej dôsledky pravdepodobne pocítime my všetci. Vláda sa tiež rozhodla na poslednú chvíľu a v zrýchlenom konaní odmeniť agentúry dočasného zamestnávania, ktoré budú mať zjednodušené podmienky na dovoz a zamestnávanie cudzincov a môžu si tak vylepšiť tržby a zisky v budúcom roku. Do konca budúceho roka čakajú podnikateľov aj ďalšie byrokratické povinnosti ako doplnenie zápisu do Obchodného registra o konečných užívateľoch výhod, či nahlasovanie voľných pracovných miest.

Keďže nasledujúci rok je predvolebný, každá rozumná vláda, ktorá by si chcela nakloniť voličov z radov podnikateľov, by sa im naozaj snažila pomôcť a uľahčiť podnikanie a nielen ďalší rok o tom rozprávať, ale súčasná vládna koalícia si neuvedomuje, že malí a strední podnikatelia sú hnací motor tejto ekonomiky a podľa schválených zákonov ich bude naďalej považovať za svojich nepriateľov.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.