Denník N

6 filmov roka o novinároch a médiách

Pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o žurnalistiku a fungovanie médií, som už vydal zoznam kníh. Teraz pridávam aj zoznam filmov a dokumentov roka, ktoré sa tejto téme venujú. Prihláste sa na odber newslettra MediaBrífing a každý piatok dostanete mailom súhrn toho najdôležitejšieho zo sveta médií.

The Post

Film Stevena Spielberga je skutočným príbehom denníka Washington Post počas kauzy Pentagon Papers. Tom Hanks hrá legendárneho šéfredaktora Bena Bradleeho, Meryl Streep vydavateľku Katherine Graham. Koho príbeh zaujal a chce vedieť viac, odporúčam prečítať Grahamovej výbornú autobiografiu Personal History.

 

The Facebook Dilemma

Frontline urobil dvojdielny dokument o Facebooku. Prvý diel mapuje históriu sociálnej siete, druhý ukazuje, prečo je hrozbou pre spoločnosť a demokraciu. Dokument sa dá pozrieť zadarmo na YouTube: prvý dieldruhý diel. Zverejnené boli aj nezostrihané rozhovory s respondentmi, viac na webe PBS.

 

The Fourth Estate

Film ukazuje, ako funguje redakcia New York Times v čase prezidentovania Donalda Trumpa. Dokument Fourth Estate bol tento rok nominovaný na cenu Emmy v kategórii dokumentov.

https://youtu.be/o4wTzPhZtkE

 

The Panama Papers

Film The Panama Papers mapuje najväčšiu korupčnú kauzu v histórii, na ktorej mesiace pracovali stovky novinárov. O kauze chystá film aj Netflix. Bude sa volať The Laundromat, vyjsť by mal budúci rok a hrať by v ňom mali hviezdy ako Gary Oldman, Meryl Streepová či Antonio Banderas.

 

Operation InfeKtion

New York Times urobil trojdielny dokument o dezinformáciách. Je to príbeh „politického vírusu“, ktorý začala pred desaťročiami využívať KGB na ničenie nepriateľov zvnútra – a ktorý je používaný dodnes.

 

The Cleaners

Filmári sa dostali k moderátorom internetového obsahu na Filipínach, ktorí z webu odstraňujú nevhodný obsah. Musia mazať všetko od detskej pornografie po krvavé príspevky teroristov. Aký to má vplyv na ich psychiku a aký dosah má ich práca na slobodu slova?

 

Doplnené: Čitatelia tohto článku mi ešte poslali odporúčanie na britský seriál Press a český dokumentárny film Mimořádná zpráva.

Prihláste sa na odber newslettra MediaBrífing a každý piatok dostanete mailový súhrn toho najdôležitejšieho zo sveta médií. 

Teraz najčítanejšie

Filip Struhárik

Redaktor a editor Denníka N. Pripravuje MediaBrífing - týždenný newsletter o médiách a internete. Pochádza z Martina, vyštudoval žurnalistiku, v rokoch 2009 - 2014 pracoval ako editor online spravodajstva a projektový manažér na SME.sk. V roku 2019 dostal na Novinárskej cene čestné uznanie „za prínos k rozvoju digitálnych médií a online žurnalistiky“ a za to, že sa stal „watchdogom sociálnych médií“. V roku 2020 získal Cenu otvorenej spoločnosti venovanú pamiatke Karola Ježíka. Jeho novinársku prácu ocenil dvakrát aj Literárny fond. Je členom hodnotiacej komisie projektu Konšpirátori.sk a spolupracuje s medzinárodnou organizáciou Reportéri bez hraníc. Napísal knihu Co je nového v médiích.