Denník N

Slovenské zdravotníctvo v roku 2018

Silvestrovský fejtón o tom, aké úspechy dosiahlo naše zdravotníctvo v končiacom sa roku.

Tak sme sa teda konečne dočkali. Elektronické zdravotníctvo bolo v januári spustené s veľkou pompou. Postupne však začali vychádzať na povrch problémy, ktorým sa dalo predísť, keby bol projekt pripravený tak, ako mal byť. Našťastie sa 1. januára nepripojili všetci, ktorí pripojení mali byť, lebo ako neskôr priznal riaditeľ NZCI, ak by sa tak stalo, systém by to nezvládol a s najväčšou pravdepodobnosťou by skolaboval. Niektorí všeobecní lekári a zubári zvažujú ukončenie praxe pre problémy s e-zdravím. Vraj s ním už budú môcť pracovať aj sestry, písalo sa v januári. Sestry, hoci PIN dajú, stále sa doň nemôžu dostať a väčšina z nich na to nemá ani kompetencie, podobne ako ďalší nelekárski zdravotnícki pracovníci. Tým je preukaz zdravotníckeho pracovníka, ktorý si museli vybaviť v tej istej lehote, ako lekári, zatiaľ akurát tak na zoškrabovanie ľadu zo skiel svojich áut, teda ak pri svojich platoch vôbec nejaké auto majú.

MZ SR začiatkom januára avizovalo, že chce pokračovať v systémových zmenách, ale ako sa v ďalších mesiacoch ukázalo, nedarilo sa mu tak, ako si predsavzalo. Profesijné organizácie naďalej varujú pred nedostatkom lekárov a sestier, ale do konca roka sa žiadna zásadná zmena, ktorá by pokračujúci úbytok zdravotného personálu zastavila, neudiala. Organizácia Health Consumer Powerhouse (HCP) vyhodnotila slovenské zdravotníctvo ako trináste najlepšie v EU. Nuž, zrejme nikto z úradníkov HCP sa o realite na Slovensku priamo nepresvedčil. O tom, že ak to takto pôjde ďalej, v SR nebude mať kto obhliadať mŕtvych, zrejme netušia.

Fiktívna nemocnica Rázsochy dostala novú riaditeľku. Jej náplň práce a plat však médiá nezverejnili.

Poplatky na urgentoch spôsobovali chaos, takže ich nakoniec zrušili, ale iba pre tehotné.

Minister zdravotníctva Drucker ešte začiatkom marca avizoval, že neodstúpi, napokon sa tak predsa len stalo,  aby vzápätí nahradil Kaliho na ministerstve únosov, ale veľmi rýchlo pochopil, že tam nemá čo hľadať, odstúpil a stratil sa z dohľadu. Možno si teraz močí nohy vo svojej americkej vile a slovenskú politiku má v paži. Na MZ ho nahradila jeho pravá ruka.

Súdruh pomaly bývalý priemer avizuje, že Slovensko má záujem o sestry z Kuby. Po lieku na diabetickú nohu to mala byť ďalšia rana slovenskému a európskemu imperializmu. Nuž, ale súdruh priemer odstúpil a do dnešného dňa sa tu žiadna kubánska sestra neobjavila. Ukrajinky radšej idú ďalej na Západ a ukrajinskí lekári, ktorí by chceli vytrhnúť tŕň z päty slovenskému zdravotníctvu a jeho pacientom, nezvládajú náročné slovenské skúšky.

Zdravotnícki asistenti sa premenujú na praktické sestry, Komora sestier je rozhorčená a školy sú pripravené. Súdruhovia z NDR však v novele zákona akosi pozabudli doplniť, že aj praktické sestry by sa mali vzdelávať, takže možno bude mať zas robotu ústavný súd.

Pohotovosti sú po novom ambulancie pohotovostnej služby (APS), služba sa skrátila do 22:00 a pomaly sa vynárajú prvé, odborníkmi dávno avizované problémy. V niektorých menších okresoch majú veľký problém zabezpečiť fungovanie APS, a preto ich rušia.

Dlhy nemocníc narastajú napriek oddlžovaniu. Tento každoročný folklór je už na Slovensku ako púťová atrakcia, ktorej nechce nikto kompetentný urobiť rázny koniec.

Nemocnice začali rozdávať pacientom hygienické balíčky. Vec, ktorá by mala byť samozrejmosťou aj bez reklamy, sa dostala do všetkých médií a správ.

Titul „nemocnica roka“ získala aj banskobystrická „roosveltka“, ktorej manažment sa poďakoval zamestnancom za ich úspech znižovaním platov.

Riaditeľ VšZP, ktorý poisťovňu dostal po dlhoch, ktoré spôsobili jeho predchodcovia, do normálneho stavu fungovania, napokon odstúpil z funkcie. Dôvod síce neuviedol, ale nie je ťažké si ho domyslieť. Slovenské zdravotníctvo je špinavý biznis. Jeden príklad za všetky. Kauza piešťanského CT vyzerala tak, že nakoniec z nej predsa len niekto skončí v base, nestalo sa. Okolo ministerky zdravotníctva sa vraj pohybujú ľudia, ktorí sú v konflikte záujmov. Ako keby tomu v minulosti bolo inak. Nenažrancami je prešpikované celé slovenské zdravotníctvo, len sa o tom nepíše tak, ako by bolo potrebné.

Zvyšovanie počtov pacientov na jedného lekára a sestru v slovenských nemocniciach neustále rastie. Kým kedysi mal pacient od prijatia do prepustenia jedného, maximálne dvoch ošetrujúcich lekárov, dnes pri prepustení ani divá sviňa nevie, kto je za pacienta zodpovedný a prepúšťaciu správu väčšinou vypisuje ten najmladší.

Boj súkromných lekárov so zdravotnými poisťovňami zaberá na obrátkach od septembra a koncom decembra nemalo podpísané zmluvy so VšZP asi tisíc ambulancii. VšZP už nechce rokovať so Zväzom ambulantných poskytovateľov (ZAP), takže jej poistencov od januára 2019 čakajú horúce chvíle. Tie možno budú čakať aj nás ostatných,  ak sa dostaneme do role pacienta a na vlastnej koži okúsime vymoženosti slovenského zdravotníctva.

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.