Denník N

Najväčší Slovák

Kuko, nikdy nezabudnem na deň, kedy mi tato povedal, že nie si živý, že si bábka. Satisfakciu po tridsiatke mi dáva tvoj potenciálny úspech v ankete RTVS Najväčší Slovák.
Kuko, nikdy nezabudnem na deň, kedy mi tato povedal, že nie si živý, že si bábka. Satisfakciu po tridsiatke mi dáva tvoj potenciálny úspech v ankete RTVS Najväčší Slovák.

Pribina obhájil 46. miesto! Doťahuje sa na Mečiara, ktorý je pätnásty. Predbehol Andreja Danka, ktorý skončil na peknom 58. mieste, ten predbehol Svätopluka.

Golonka už dnes nestrieľa góly a preto skončil až osemdesiaty prvý. Jozef Tiso bol pre zabíjanie vylúčený z hry. Ale prečo nebol potrestaný tiež Mečiar? Husák sa dostal do prvej desiatky, stačilo mu byť Slovákom. Okrem Mariky Gombitovej sa do prvej desiatky nedostala ani jedna žena. Zato je tam Cyril a Metod, konečne považujeme aj migrantov za starých Slovákov. V prvej alebo poslednej desiatke je aj Jánošík s Hlinkom. Jánošíkovi musíme zobrať valašku, aby sa do cieľa dostali všetci živí. Hlinka sa modlí, aby to bol práve on, kto bude prvý.

PS: Fanúšikovia Kuka a Perinbaby sú sklamaní – pre ich nadprirodzené schopnosti alebo nejasnú národnosť boli vylúčení zo súťaže.

Kompletný zoznam zverejnených osobností v ankete Najväčší Slovák zverejnil portál O médiách.com, nájdete tu.

Perinbaba sa skoro dostala do ankety Najväčší Slovák. Je to dôkaz toho, že u Slovákov sa prebúdzajú sympatie s feminizmom. V jej skoro zaradení do ankety sa zrkadlí aj túžba Slovákov po bielych vianociach. Feminizmus sa tu kríži so snehom, na ideálne vianoce si ešte budeme musieť počkať.
Ladislav Roller: Otvorenie vodcovských škôl Hlinkovej mládeže v Chtelnici (23. 11. 1941). Slovenský národný archív.
Zo zasadnutia Snemu SR v roku 1941. Hlinkova busta je za Tisom medzi orlami. Slovenský národný archív.
František Vavřinec Korompay: Křest knížete Svatopluka (1760–1765). Moravská galerie.
Ladislav Čemický: Jánošík (1946–1949). SNG.

 

Text bol neskôr publikovaný v spoločenskej revue Přítomnost.

Teraz najčítanejšie

Jaro Stančík

Živím sa programovaním. Člen komunity, ktorá znovu otvorila Artforum v Banskej Bystrici. V kultúrnom centre tu. v Starej Turej moderujem besedy o knihách v cykle Liter.Túra. Prispievateľ do pritomnost.cz. S blogovaním som začínal na SME.