Denník N

TOP 10 Najväčšieho Slováka s Husákom, Jánošíkom či Hlinkom je najmenší problém tejto ankety

Fraška ankety Najväčší Slovák, ktorú RTVS odštartovala minulý rok upútavkou s vojnovým zločincom, nabrala na začiatku roka nové rozmery.

Na Nový rok RTVS večer prezradila všetky mená osobností, ktoré sa dostali do rebríčka ankety o Najväčšieho Slováka. Výsledok? Do TOP 10 sa ako jediná žena dostala Marika Gombitová. Je tam podľa očakávaní Milan Rastislav Štefánik či Ľudovít Štúr ale aj zbojník Jánošík, komunistický prezident Gustáv Husák, Andrej Hlinka a ďalší. Na popredné miesta v ankete sa dostal aj Mečiar, Fico a súčasťou ankety je dokonca aj Andrej Danko. Chýba v nej napríklad Ján Langoš, Timrava, je v nej minimum vedcov, no veľa športovcov, hercov, kontroverzných politikov a zo stovky osobností je len 10 žien.

Kompletný zoznam ankety Najväčší Slovák: Je v ňom Fico, Sagan, Adela, Mečiar či Štúr

Poradie nominovaných vyvolalo na sociálnych sieťach pobúrenie. Ľudia sa pýtajú, kde sú vedci, hrdinovia z druhej svetovej vojny, ženy? Rozčuľovanie je v tomto prípade trochu zbytočné, keďže poradie sa zostavilo podľa hlasovania ľudí a žiaľ, pre mnohých je Jánošík, Mečiar či Fico hrdina.

Na ankete ma však vyrušilo niekoľko iných vecí -napríklad to, že RTVS označila včerajšie vyhlasovanie ankety za „slávnostný galavečer“ – cenou, ktorú RTVS zaň zaplatila (cca 100 tisíc eur), možno bol gala, no výsledným formátom určite nie.

Napríklad moderátorka Adela Vinczeová prišla v tých istých bielych šatách, aké mala počas štyroch predchádzajúcich relácií, kde sa predstavovali prvé osobností ankety. Chápem, zjavne natáčali všetky časti naraz a vo veľkej rýchlosti. Už menej to chápem, ak RTVS za celý projekt zaplatila 700 tisíc eur a označila vyhlásenie ankety za „slávnostný galavečer“ vysielaný v lukratívnom čase. Od „galavečera“ to malo ďaleko a nielen pre šetrenie na oblečení moderátorov. Vinczeová hneď na začiatku dala najavo, že nevie, čo presne natáčajú, keď doplietla, aké poradie osobností v hlavnom programe zverejnia.

Ďalšie „prekvapenie“ prišlo pri dvojakom predstavovaní osobností. Napríklad pri Mečiarovi televízia uviedla aj negatívne stránky jeho politickej kariéry. Aj pri Dzurindovi odzneli negatívne zmienky. No tvrdenie, že Slovensko za jeho vlády „bolo verným a nekritickým spojencom USA v jeho zahraničných operáciách,“ je nekorektné.

Prečo pri vizitkách o Dankovi a Ficovi nepadla ani jediná negatívna zmienka? Lebo vďaka ním je Rezník vo funkcii? Alebo Danka, ktorému Rezník pred voľbami tak výrazne pomáhal, RTVS nekritizuje? Napríklad  pri hercovi Štefanovi Kvietikovi, ku ktorému má Andrej Danko blízko, tiež RTVS „zabudla“ na jeho politické angažovanie.

Kým pri niektorých osobnostiach si tvorcovia dali záležať na kvalitnej upútavke, pri iných to doslova odflákli. Napríklad pri Štefanovi Nosáľovi televízia odvysielala nekvalitnú ukážku vystúpenia Lúčnice, pravdepodobne stiahnutú z youtube. V archíve STV sa asi nenašla pár sekundová sekvencia 70-ročnej Lúčnice.

Podobne to bolo však pri mnohých ďalších archívnych fotkách aj videách – napríklad z povestného stretnutia Mečiara s Klausom bolo pre zlé rozlíšenie vidieť rozmazané machule. Mnohé fotky a videá boli zjavne zozbierané kade-tade z internetu, pričom RTVS má bohatý archív a generálny partner relácie – tlačová agentúra TASR -tiež.

Pozitívnym prvkom relácie bol Štefan Chrappa alias „Pišta Vandal“ v pozícii spolumoderátora.

Odporúčame aj: Upútavkou RTVS s Jozefom Tisom sa bude zaoberať NAKA

Narýchlo natočené časti aj s galaprogram niesli znaky únavy moderátorky a slabú dramaturgiu. Napríklad Rezníka nechali hovoriť ako odborníka na lesníctvo, Rezníkov otec hodnotil Štúra.  Zavolať Jozefa Ráža do živého vysielania a pýtať sa ho na to, ako hodnotí program ako sociológ a psychológ, nebolo ani ako vtip dobré.

Podobný dojem ostal aj po rozhovore moderátorky s Jurajom Jakubiskom, ktorý nebol schopný odpovedať na otázku, koho považuje okrem seba za najväčšieho Slováka. Za to nezabudol spomenúť opakovane seba, knihu svojho syna, svoje projekty a aj to, že by mal možno mať aj hlasy za tie, ktoré prišli pre Perinbabu. Vyzeralo to, ako keby ho tam zavolali za odmenu – na OTOvi kritizoval demonštrácie proti vláde.

Výsledky ankety pri hlasovaní 24000 ľudí ani nemohli dopadnúť inak. Myslím si, že je dobré, že v hľadisku sedela práve ministerka školstva, lebo to, že ľudia označia za osobnosti aj zbojníkov, kontroverzných politikov, takmer žiadne ženy je jej vizitkou a vizitkou jej predchodcov. Kým na školách bude absentovať kvalitné učivo o najnovších dejinách, úloha žien bude v učebniciach okrajovou záležitosťou a o zlodejovi a zbojníkovi sa budú učiť, že  je hrdina, podobná anketa nebude vyzerať inak.

Okrem upútavky na Tisa pripravila RTVS upútavky na Husáka, Hviezdoslava, Štefánika, Jánošíka, Dubčeka – tí boli súčasťou masívnej kampane v televízii aj rozhlase. Väčšina osobností z upútaviek sa dostali do prvej desiatky alebo na vyššie priečky. Určite mali výhodu pred ostatnými.
Viac: PR babráctvo RTVS pri ankete Najväčší Slovák

RTVS mala však príležitosť cez anketu vzdelávať, otvoriť diskusiu. S absolútne nevhodnou upútavkou s vojnovým zločincom Tisom a teraz odfláknutou realizáciou ukázala, že na to nemá. 700 tisíc mohla použiť na niečo prospešnejšie.

Miroslava Kernová

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte facebook Omediach.com.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.