Denník N

Ďalšie „férové“ rozdeľovanie dotácií na výskum

Vyhlásenie platformy Žijemvedu.sk k zverejneným informáciám o ďalšom podozrivom rozdeľovaní dotácií na výskum zo strany Ministerstva školstva.

Nový rok prináša namiesto nádeje na pozitívne zmeny v slovenskej vede opäť len sklamanie a frustráciu, prameniace zo zverejnených informácií o prinajmenšom pochybnom rozdeľovaní štátnych dotácií na výskum z dielne Ministerstva školstva  [1, 2, 3].

Medializované informácie spúšťajú novú kauzu, opäť v rezorte školstva a opäť na ňu najviac doplatí slovenská veda. Ide o smutnú paralelu s udalosťami spred 18 mesiacov, kedy po škandále s rozdeľovaním 300 miliónov eur z eurofondov na vedu a výskum nakoniec odstúpil Peter Plavčan.

Žiaľ, stále znovu sa potvrdzuje neschopnosť strany, vedenej údajným plagiátorom [4], riadiť tak kriticky dôležitý rezort, akým je školstvo. Prestávame veriť, že si ľudia v čele štátu uvedomujú svoju zodpovednosť a to, aké nenapraviteľné škody takéto kauzy páchajú nielen na slovenskej vede a jej dobrom mene na Slovensku a v zahraničí. Následky tohto chronického zanedbávania podpory vedy a vzdelávania sa v dlhodobom horizonte prejavia na celej slovenskej spoločnosti.

Vyzývame preto ministerku školstva a predsedu parlamentu na vyvodenie osobnej zodpovednosti za pochybenia. Osobný prospech zopár jedincov pri moci nesmie stáť nad celospoločenským záujmom a budúcnosťou krajiny.

Zároveň vyzývame celú vedeckú komunitu, ako aj širokú verejnosť, aby apelovali na prešetrenie každej takejto kauzy, aby boli aktívni a nepodceňovali nebezpečenstvo, ktoré pre spoločnosť znamenajú. Demokracia je silná len do tej miery, do akej ľudia chápu svoj podiel zodpovednosti a neprestávajú sa angažovať.

  1. https://dennikn.sk/blog/1340052/lubyovej-podpora-vedy-vianocny-darcek-dostal-aj-dankov-znamy/?ref=tit1
  2. https://dennikn.sk/minuta/1340030/?ref=mpm
  3. https://domov.sme.sk/c/22020236/lubyova-pochybne-rozdelila-miliony-eur-na-podporu-vyskumu.html
  4. https://dennikn.sk/1339496/komisia-preverila-dankovu-rigorozku-vysledok-je-podobny-zisteniam-dennika-n/

 

Teraz najčítanejšie

Žijem vedu

Žijem Vedu je platforma, ktorá dáva priestor všetkým slovenským vedkyniam a vedcom prispieť k napredovaniu vedy na Slovensku.