Denník N

Mám rád sladkosti. To však neznamená, že sú pre mňa dobré. No a potom sú tu ľudia, ktorí majú radi Pellegriniho…

Sviatky sú za nami a s nimi aj prejedanie sa rôznymi lákavými jedlami. Napríklad sladkosťami. Málokto z nás im dokáže odolať a úprimne povedať, že ich nemá rád. Všetci však pritom vieme, že pre nás nie sú dobré. Ničia zubnú sklovinu, spôsobujú nadváhu a rôzne iné nepekné veci.

Keď bola v marci 2018 vymenovaná „nová“ vláda, jej premiér Pellegrini mal už za sebou dlhoročné pôsobenie v politike. Od roku 2002 zarezával v NR SR ako asistent poslanca Smeru Ľubomíra Vážneho a v roku 2006 bol vo veku 31 rokov sám zvolený za zákonodarcu. To sa mu podarilo zopakovať aj o 4 resp. 6 rokov neskôr. Nasledovali stoličky štátneho tajomníka ministerstva financií, podpredsedu strany, ministra školstva, predsedu NR SR, podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a nakrátko viedol aj ministerstvo kultúry.

Novinári aj bežní ľudia, dokonca nevoliči Smeru, sa nechávajú počuť, že keď sa lídrom strany stane Pellegrini, Smer má budúcnosť. Že sa treba zbaviť Fica a ešte zopár toxických ľudí a bude to fajn. No nebude.

Peter Pellegrini je smerákom v podstate od úplných počiatkov vzostupu tejto strany k moci. Poctivo hlasoval za návrhy spoločnej koalície s SNS a HZDS a nechýbal ani v jednofarebnej vláde „sociálnej demokracie“, ktorá sa našou krajinou prehnala v rokoch 2012 až 2016. No a nemal ani toľko chochmesu, ako Maďarič, ktorý síce neskoro, ale predsa, balil kufre, keď došlo k vražde Jána Kuciaka. Osobne dokonca dohliadal na tajný podpis zmluvy, kvôli ktorej sme prišli o milióny eur. Tento konkrétny príklad ukazuje, že Pellegrini sa na toho lepšieho iba hrá. Keď to vyhovuje jeho PR. Keď však potrebuje plniť svoje „záväzky“, neváha podpisovať nevýhodné a nevypovedateľné zmluvy. Presne tak, ako sa v Smere patrí.

Úsmev vyšperkovaný chutnými lícnymi jamkami a to, že nenadáva novinárom je síce oproti jeho predchodcovi nóvum, no nič to nemení na tom, že obaja sú z jedného cesta. Pellegrini sa stal premiérom v rovnakom veku, ako svojho času Fico. Nedopusťme, aby mu trvalo rovnako dlho, kým túto funkciu nedobrovoľne a s kruhmi pod očami opustí aj on…

Autor je členom predsedníctva hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Milan Ftorek

Mám rád spravodlivosť a dobrý humor. A som vraj slniečkar.