Denník N

Varíme s Medveďmi – Bulgur

Bulgur a kuskus využívame v našej kuchyni veľmi radi. Bulgur je vlastne celozrnná pšenica, nalámaná a predvarená. Kuskus je sparená obilninová krupica vytvarovaná do malých hrudiek. Obe plodiny sú veľmi zdravé a nenáročné na prípravu.

Kuskus sa pripravuje najčastejšie zaliatím vriacou vodou a pomiešaním. Krásne zmäkne a rovno sa môže použiť. Takisto je jeho príprava možná v pare. Bulgur je väčšinou potrebné povariť, aj keď mnohí píšu, že takisto môže nabobtnať v horúcej vode, ale naše skúsenosti sú iné a prípravou sa skôr podobá ryži a ak potrebujeme bulgur ako samostatnú prílohu, je postup varenia ako ryža ten najpríčetnejší. :)  Kuskus aj bulgur sa dajú kúpiť aj celozrnné i keď špeciálne bulgur by v podstate mal byť celozrnný už svojim základom.

Dnes vám ponúkneme jednoduchý a veľmi príjemný recept s bulgurom.

Potrebujeme: Mladú cibuľku, alebo pór, koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen…), papriku, rajčinu, cukinu, naše obľúbené morčacie stehno, olej a samozrejme bulgur, ktorého nie je potrebné veľké množstvo. Na 4 – 6 porcií stačí 200 – 250 g. Ďalej potrebujeme bylinky. Môžete použiť zelené vňate, ale výborná je aj sušená balkánska saturejka či čubrica, rímsky kmín a podobne.

Vegetariáni a tentokrát aj vegáni samozrejme morčacie nahradia tofu, ktoré zamiešajú do pokrmu orestované na oleji až nakoniec. Vhodné sú aj predvarené sójové kocky ochutené sójovou omáčkou. Tie sa dusia ako morčacie.

Mäso nakrájame na kocky, mrkvu očistíme a nastrúhame, ďalšiu koreňovú zeleninu nakrájame, podobne nakrájame papriku, rajčinu a na kolieska pór či cibuľku. Vo všeobecnosti to nemusia byť príliš malé kúsky zeleniny a podobne aj očistený pór môžu byť poriadne kolieska, nech ho v jedle vidíme.

Na trochu oleja dáme najprv koreňovú zeleninu. Pomiešame, prikryjeme a podusíme vo vlastnej šťave. Potom odokryjeme a porestujeme. Koreňová zelenina musí skaramelizovať. To potom dodá pokrmu krásnu farbu a úžasnú chuť a vôňu.

Až následne pridáme ostatnú zeleninu mimo cukiny, bylinky, trochu soli, pomiešame a trochu prehrejeme, aby nám zmes klesla.

A hneď bez veľkých štráchov pridáme morčacie.

Podlejeme veľkým pohárom vody (nešetríme), prikryjeme a podusíme do zmäknutia morčacieho…

Na rad prichádza cukina, ktorá mäkne veľmi rýchlo, takže len pomiešame, privedieme k varu a hneď vsypeme bulgur. Pomiešame, prikryjeme a po desiatich minútach varu s občasným premiešaním ochutnáme. Je bulgur tvrdý? Opäť prilejeme vodu a pridáme ďalších päť minúť. Stále tvrdý? Ďalšia voda a ďalších päť minút. Pamätajte, že doba prípravy bulguru sa veľmi odlišuje Od desiatich minút do polhodiny. Tento náš bol kvalitný bio bulgur z DM – ka a veruže potreboval celú polhodinu. Bulgur nikdy nezmäkne, ak nebude mať dostatok tekutiny.

Takto to vyzerá vo finále. Mäkké, šťavnaté a chutné.

No a aby ste vedeli, tak tých, ktorí dočítajú až sem odmeníme, tu sú ďalšie recepty z buguru a kuskusu:

Kuracie so špenátom a bulgurom

Skús kuskus

Konečne znova kuskus

Dobrú chuť od Medveďov

 

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.