Denník N

Harabin, fašisti a druhá svetová

Fanúšikovia doktora Harabina tvrdia, že on jediný vie povedať pravdu a nebojí sa pomenovať veci pravým menom. Mám o tom svoje pochybnosti. Sudca Harabin brutálnym spôsobom prekrúca históriu a ku kotlebovcom sa nevie vyjadriť.

História pre začiatočníkov I

Kvízová otázka: Kto rozpútal 2. svetovú vojnu?

Jasné ako facka? Tak to trochu sťažíme: Kto podľa Harabina rozpútal 2. svetovú vojnu?

Že by Hitler?

Kdežeeee. Skúste znovu.

Lekcia 1: Druhú svetovú vojnu rozpútal Hitler.

A áno, môžeme debatovať o príčinách. O Versaillskej zmluve, o vysokých reparáciach (ktoré Nemecko prestalo platiť dávno pred začiatkom vojny), o hospodárskej kríze v 1933 a o tom, ako sa z Nemecka stala diktatúra. Môžeme sa baviť o politike ústupkov, čo bola brutálna chyba. Môžeme sa baviť o Mníchovskej dohode, slabosti Spojencov a dokonca aj o amerických firmách, ktoré podnikali v nacistickom Nemecku. Nič z toho však nemení na fakte, že to bol Hitler, aj s jeho zvrátenou ideológiu o nadradenosti árijskej rasy (nadradenej aj nad Slovanmi) a o potrebe životného priestoru na východe (Lebensraum im Osten), ktorý rozpútal vojnu.

Stretol som sa s výhradou, že víťazi píšu históriu. Celkom tomu nerozumiem – veď aj my sme víťazi a potom: tvrdia snáď porazení Nemci niečo iné? Tvrdia snáď Rusi niečo iné? Tí síce budú v oficiálnej verzii relativizovať Pakt Ribbentrop-Molotov a bagatelizovať rolu Stalina, možno zamlčia Stalinove čistky a inváziu Poľska, ale tiež budú súhlasiť, že vojnu začal Hitler.

PS: Toto nie je iba skrat, jednorazový úlet, alebo nešťastná formulácia, ktorú si zle vysvetľujeme. Harabin sa rovnako vyjadruje aj vo svojom videu ku kauze Skripaľ, pohodlne usadený na gauči, s dostatkom času premyslieť si, čo chce povedať.

História pre začiatočníkov II

Prečo Američania bombardovali Apollo?

Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu, kandidát na prezidenta a nevie to?

Lekcia 2: No predsa preto, že Tiso bol Hitlerov spojenec. Fašistický Slovenský štát vyhlásil Amerike aj Británii vojnu, dokonca bojoval aj so Sovietskym zväzom (viď Rýchla divízia). A Tiso ostal Hitlerovym spojenecom aj po vypuknutí SNP až do konca vojny. Po zatlačení povstania ďakoval Hitlerovi za pomoc a udeľoval vyznamenania nemeckým vojakom.

Preto Američania bombardovali Apollo, Dubovú a Nové Zámky.

Preto Sovietska armáda bombardovala Komjatice, Vráble a Nitru.*

Spojenci, teda aj Amerika, aj Sovietsky zväz, bojovali spolu proti fašistickému Nemecku a Osi zla, kam patril aj Slovenský štát.

Pritom nikto nespochybňuje, že Československo oslobodila Červená armáda (ktorá mala v 2. svetovej vojne najviac strát; mohli by sme debatovať, že prečo), spolu s Rumunskými vojakmi a našimi partizánmi.

Video s názvom Harabin dával nepríjemné otázky ľuďom z americkej ambasády publikovali Hlavné správy. Verím, že veľa ľudí v ňom vidí geroja, ktorý sa nebojí postaviť a „natrieť to tým amíkom“. Je to smutné, ale ja tam vidím iba hlupáka. Vraj „kde sú padlí americkí vojaci?“, „kam môže ísť položiť veniec americkým vojakom, ktorí padli v SNP?“. Vo vojne sa predsa bojovalo na viacerých frontoch a na Slovensku veľa amerických vojakov nebolo. A? Kde sú padlí čínski vojaci? Kam môžem ísť položiť veniec kubánskym vojakom, ktorí padli v SNP? Mne tie otázky nepripadajú nepríjemné. Podľa mňa sú len hlúpe a netuším, kam smerujú.

*) Viac sa čitateľ dozvie v článku Romana Pataja alebo v knihách, ktoré cituje: Ako Sovieti bombardovali Nitru, Komjatice a Vráble je popísané v knihe Od Hrona k Morave, Operácie sovietskeho letectva nad juhozápadným Slovenskom v roku 1945. O bombardovaní Apolla, ale tiež o jeho strategickom význame (1.3% z celkovej produkcie ropného priemyslu Nemecka a jeho spojencov) v knihe Konečná zastávka: Slovensko!

Harabin is the new Uhrík, alebo Ako sa nedištancovať od fašistov

Fanúšikovia o Harabinovi tvrdia, že on jediný vie povedať pravdu a nebojí sa pomenovať veci pravým menom. Otázkam, či sú Kotleba a ĽSNS fašisti, sa však opakovane vyhýba. Automaticky začne omieľať, kto všetko iný, okrem ĽSNS, sú fašisti. Ale na jednoduchú ÁNO/NIE otázku odpoveď nedostanete.



Je to o to absurdnejšie, že pán doktor nadávkou „fašista“ častuje kde koho. Najväčšími fašistami sú podľa neho Fico (reverzný plyn pre Ukrajinu) a Kiska (priatelí sa s Porošenkom). Ale tiež Kaliňák, Lipšic, či Osuský (lebo vraj „bil novinára“; tým „novinárom“ myslel exota Rudolfa Vaského, podporovateľa Kotlebovcov, ktorý na pána Osuského na ulici bliakal, že je „fašistický hajzel“ a schytal za to facku). Fašistický bol vraj celý Špeciálny súd. Skorumpované médiá vniesli do slobody prejavu „doslova fašistické prvky“ a novinári používajú „fašistické praktiky mediálneho lynčovania“. Dokonca sa pýta, či britská premiérka Theresa Mayová nie je ako Hitler – a takýto človek by chcel reprezentovať Slovensko ako prezident.

Harabin pojem fašizmus tak zdevalvoval, že z jeho úst je to len primitívna nadávka. Nálepka. Nejde o pomenovanie nositeľa fašistickej ideológie. Nejde mu o diskusiu. Použije ju, keď si potrebuje uľaviť. Harabin sa totiž nikdy nedokázal zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu. Rád by som mu pripomenul jeho vlastné slová: Je to právny štát, keď jeden štátny orgán útočí na druhý štátny orgán?

Čo sa týka kotlebovcov, pán Harabin vraj nemá dosť informácií. Rád by som mu teda odporučil článok historika Jakuba Drábikablogy pána Benčíka, ktorý tvorbu kotlebovcov mapuje (za všetky najmä tento: Akým právom označujete niekoho za fašistu?).*

Odporúčam tiež pozrieť si toto video s MUDr. Grausovou, poslankyňou za ĽSNS:

Túto tetu by Harabin mal poznať napríklad z oslavy 80. výročia vyhlásenia autonómie Jozefom Tisom, kde mala príhovor. Prednášal tam aj kotlebovský historik Martin Lacko, asistent tety Grausovej. Podľa zdroja Mira Kerna na akcii zaznela aj pieseň Rež a rúbaj do krve (viacerí účastníci to na internete popierajú). Tak snáď si pán Harabin vypočul aj čosi poučné.

Na druhej strane, všetko dáva zmysel. Harabin a Kotleba si konkurujú v boji o „antisystémového“ voliča. Harabin sa preto potrebuje od Kotlebu odlíšiť,

ale zároveň si nechce poštvať Kotlebovych sympatizantov.

Harabin tak napríklad útočil na generálneho prokurátora v prípade podnetu na rozpustenie ĽSNS. Podľa Harabina, ak si dá prokuratúra urobiť znalecký posudok v Česku, naruší sa zvrchovanosť Slovenskej Republiky. Netuším ako a s pobavením počúvam, ako sa pán sudca vyjadruje k otvorenému prípadu na základe dohadov z dielne exota, tiež kandidáta na prezidenta, Martina Daňa (citujem: neviem, či je to pravda zatiaľ, ale…). Inokedy si totiž potrebuje naštudovať celý spis, aby sa vedel kvalifikovane vyjadriť.

Samotný Kotleba tvrdí, že s Harabinom mali dohodu, ale Harabin ju nedodržal (nekonkretizoval akú).

Perlička na záver (z rubriky Ako sa vopchať fašistom do zadnice): Viete, aké je podľa iniciatívy Harabin na hrad jedenáste najčastejšie omieľané mediálne klamstvo o Harabinovi? Že sprísnil tresty za popieranie holokaustu.

Nepamätám si, že by médiá, alebo ktokoľvek za to Harabina kritizoval. Dokonca by som mu za to zatlieskal. Vo vysvetlení k tomuto bodu sa navyše dočítate, že to nie je ani len mediálne klamstvo, ale pravda (viď tiež vyhlásenia samotného Harabina tu, tu, či tu). Prečo sa teda iniciatíva podporujúca Harabina potrebuje od sprísnených trestov za popieranie holokaustu dištancovať? Myslím, že to o autoroch čo-to vypovedá.

Harabin tvrdí, že ho nemôžeme porovnávať s Kotlebom – ich názory sa v mnohom rôznia. Možno sa v niečom rôznia. Pre mňa je však Harabin rovnaké zlo ako Kotleba.

Viac o bludoch od pána Harabina

*) Len tak zbežne: Ku všeobecne známym faktom patrí, že bývalá Kotlebova strana – Slovenská pospolitosť – už bola Najvyšším súdom rozpustená. Odvtedy si dávajú väčší pozor a keď príde na lámanie chleba, nevedia sa vyjadriť a zabúdajú prácu s počítačom. Napriek tomu sa napríklad ukázalo, že okresný predseda ĽSNS má na hrudi vytetovaný hákový kríž. Tu je skromný výber z výplodov poslanca Mazureka a kandidátov ĽSNS Mariána Magáta a Rastislava Rogela (zdroj: blog Jána Benčíka).

Teraz najčítanejšie