Denník N

MUSICBOX – seriál o hudbe, ktorú milujem | 2. týždeň

Zdá sa, že hudby, ktorá nás obklopuje, je akosi priveľa. Veľa hudby však nie je to isté, ako veľa dobrej hudby. Niekedy mám pocit, že žijem vo svete, kde väčšina rezignovala na kvalitu a uspokojí sa s čímkoľvek.

Paradoxne, práve v týchto zlatých časoch, keď za pár centov na deň môže mať každý legálne milióny skvelých piesní. Je to tým, že si nevážime niečo, čo máme takmer zadarmo a bez námahy? Alebo sme podľahli čaru instantných riešení, ktoré nás zbavilo akéhokoľvek citu pre niečo, čo si vyžaduje viac, než pasívne počúvanie niečoho, čo nám naservíruje každý zadubenec?

To je aj dôvod, prečo som sa rozhodol písať v týždňových intervaloch túto sériu MUSICBOX, kde azda pomôžem zorientovať sa v hudobnom svete. Môj hudobný vkus je roky rovnaký, jazz a rock.

Platňa týždňa:

EMERSON, LAKE & PALMER – Black Moon (1992)

Black Moon je ôsma štúdiová platňa od superskupiny Emerson, Lake & Palmer. Hudobníci na tejto nahrávke sa nepredháňali v hráčskom a skladateľskom umení a tak je prístupnejšia aj pre tých, pre ktorých sú ich staršie platne príliš komplikované. Album vďaka tomu získalo zmiešané recenzie, no mne sa (stále) veľmi páči.

Pripomínam, že Keith Emerson hral v skupine Nice. Greg Lake hral okrem tejto aj v King Crimson, či Asii. Carl Palmer si zabubnoval okrem ELP aj v Atomic Rooster, Asii, či s Mike Oldfieldom.

Tí, ktorí poznajú Collegium Musicum ale nie ELP budú možno prekvapení a prehodnotia ich originalitu, pretože evidentne neboli prví, kto objavil rockovú interpretáciu známych klasických diel. Tým samozrejme nezhadzujem prínos a význam Collegium Musicum.

https://itunes.apple.com/sk/album/black-moon-remastered-2017/1259546719?l=sk

Novinky, ktoré ma zaujali:

ENDS WITH A BULLET – V (2018)

Švédsku metalovú skupinu Ends With A Bullet založil v roku 2013 hudobník a skladateľ Liam Espinosa. Skupina minulý rok vydala album V. Ide o razantný rock s peknými melódiami, ktorým nechýba nápaditosť. Keď zaspíte do práce, či do školy, nie je od veci si pustiť túto platňu. Ak si ju však pustíte v automobile, rátajte s pokutou za prekročenú rýchlosť.

Slaďák There and Back Again som si hneď uložil do svojho playlistu Rock to Road.

GHOST – Prequelle (2018)

Pri rezkej muzike ostanem aj v prípade poslednej platne. Švédska skupina Ghost, ktorá vznikla už v roku 2006 vo švédskom Linköpingu, vydala minulý rok platňu, ktorá sa im skutočne podarila. Kapela koncertuje strašidelne zamaskovaná, ale ich hudba vôbec nie je strašná.

Zaujala ma inštrumentálka Miasma a samozrejme ich veľký hit Dance Macabre. Ten sa hráva(l) aj v rádiách. Veď si to vypočujte. Recenziu na platňu Prequelle napísal kolega Michal Santoris tu.

Ak si vás v poslednej dobe našla zaujímavá hudba, pokojne sa s nami o ňu podeľte. Buď tu, alebo na Facebooku.

 

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.