Denník N

Máte celiakiu?

Celiakia je komplexné autoimunitné ochorenie, takže nie je previazané len s trávením, ale súvisí s celým imunitným systémom. Vo všeobecnosti: stav vášho čreva vypovedá o vašej imunite. Celiakia spôsobuje však hlavne poškodenie tenkého čreva a pri neliečení môže mať vážne následky.

Okrem iného celiatici často trpia aj osteoporózou ako aj skoršími štádiami odvápnenia kostí, alebo rakovinou tenkého čreva (celiatici majú vyššiu pravdepodobnosť výskytu adenokarcinómu tenkého čreva, malígneho lymfómu tenkého čreva a spinocelulárneho karcinómu pažeráka). Treba si uvedomiť, že príznaky sú tak rôznorodé, že v mnohých prípadoch Vás nenapadne spájať si ich s touto diagnózou. Znie to hrozivo, avšak stačí dodržiavať bezlepkovú diétu a riziko vzniku lymfómu klesá na úroveň bežnej populácie. Riziko súvisí aj s tým ako dlho bola celiakia neliečená. V mnohých prípadoch zistia celiakiu neskoro a pacient už má rozvinutý aj nádor.

Celiakia sa od alergie na lepok odlišuje v tom, že celiatici môžu konzumovať potraviny s obsahom lepku do 20 mg na 100 g potraviny. Alergia na lepok znamená, že alergik konzumovať lepok nesmie vôbec, pretože mu to spôsobuje alergickú reakciu s tvorbou protilátok a reakcie sú podobné ako v prípade alergie na akúkoľvek inú látku, resp. potravinu. Ak ste celiatik a myslíte si, že potraviny s nápisom „môže obsahovať stopy lepku“, sú pre Vás vhodné, ste na omyle. Tieto potraviny nie sú vhodné, keďže výrobca pravdepodobne na jednom páse jeden deň vyrába napríklad tuniaka s kuskusom, ktorý lepok obsahuje a na druhý deň tuniaka s mexickou zeleninou, ktorý lepok neobsahuje (je na rovnakom páse a preto sa môže kontaminovať). Obsah lepku v danej potravine nemusí byť výrazný, no pre celiatika môže byť závažný. Dôvod prímesí lepku môže byť rôzny (stopy lepku v mrazenej zelenine, v koreninách alebo v sójovej omáčke). Predpokladá sa, že celiakiou trpí na Slovensku každý 250. človek, pričom prevažuje u žien a mnoho ľudí s celiakiou stále nie je diagnostikovaných. Vyvstáva otázka prečo je momentálne taký nárast ľudí, ktorý majú toto ochorenie. Diagnostikovaní pacienti s celiakiou tvoria podľa rôznych zdrojov v Európe 0,5 – 1% populácie. Test na celiakiu je v zásade “novinka” a v minulosti ľudia s týmto ochorením žili a mohlo im spôsobiť skoršiu smrť.

Každopádne stretávame sa momentálne aj s trendom paleodiéty, kde ľudia dodržiavajú bezlepkovú diétu v rámci bežného životného štýlu. Súčasné vedecké štúdie však túto diétu spájajú s vyšším rizikom vzniku cukrovky. Dosiahnuť pri tejto diéte vyvážené stravovanie je náročné a pacienti sa to učia roky. Podobne sa to učia aj výrobcovia bezlepkových potravín, ktorí začali napríklad pridávať do bezlepkových produktov v posledných rokoch viac vlákniny. Podľa aktuálnych vedeckých poznatkov tým pádom nie je táto diéta vhodná pre všetkých ľudí, ktorým lepok v strave nespôsobuje problémy. Napriek tomu sú ľudia ktorí tvrdia, že po vynechaní lepku došlo k zlepšeniu rôznych zdravotných problémov. Niektorí ľudia tiež môžu mať istú mieru neznášanlivosti gliadínu, teda bielkoviny, ktorú lepok obsahuje. V súčasnosti sa táto diagnóza označuje ako gluténová senzitivita a trpí ňou dokonca 40 až 50% populácie. Vyšetrenia sú však často negatívne. Pri diagnostike celiakie jeden negatívny test z krvi neznamená, že ju nemáte a taktiež jeden pozitívny test neznamená, že ju máte. Diagnostika tohto ochorenia patrí do rúk lekára.

Existujú hypotézy o tom, že príprava chleba a ďalšieho pečiva sa zmenila a obsahuje viac lepku, ktorý predtým pri príprave kvalitného kvásku bol rozložený. Tieto hypotézy sú samozrejme zaujímavé a je vhodné ich ďalej skúmať. Viacero štúdií sa už touto teóriou zaoberalo a zistili, že kvalitný kvások pripravovaný s dostatočným časovým odstupom (4 – 5 dní) nespôsobuje celiatikom problémy ako bežný chlieb, ktorý dlhú dobu kvasenia nemá resp. bol pred prípravou zmrazený alebo pripravený s bežnými kvasnicami z obchodu, ktoré obsahujú len jeden druh kvasinky a to Saccharomyces cerevisiae.

Treba si uvedomiť, že celiatik musí bezlepkovú diétu dodržiavať, aj keď mu konzumácia lepku nespôsobuje výrazné tráviace problémy. Samotnou tvorbou protilátok telo bojuje s lepkom namiesto iných vecí, a vy môžete ľahšie dostať napríklad chrípku. Slabšia imunita je tiež jeden z možných príznakov celiakie. Celiakiu Vám môžu zistiť v ambulancii alergológie a imunológie na základe krvných testov. Definitívne potvrdenie potrebujete však od gastroenterológa. Aj mňa alergológ po krvných testoch poslal na gastroskopické vyšetrenie ku gastroenterológovi, ktorý definitívne potvrdil diagnózu celiakie. Gastrokopia je nenáročné vyšetrenie, no nepatrí k najpríjemnejším: lekár zavedie do čreva cez ústa tenkú trubičku s kamerou (endoskop) a pomocou nej odoberie vzorku sliznice tenkého čreva. Čo ešte môžete zistiť z tohto vyšetrenia? Napríklad nákazu helicobacterom, alebo množstvo laktázy, resp. schopnosť ju stráviť, a ďalšie infekty, prípadne ochorenia. Tohto vyšetrenia sa mnoho ľudí obáva, avšak môžem povedať, že trvalo veľmi krátko – menej ako 5 minút a lekár Vám na začiatku aplikuje umŕtvujúci sprej do hrdla, takže okrem nepríjemného pocitu, že máte niečo v hrdle, smerom dole do pažeráka a žalúdka nič necítite. Samozrejme každý môže mať individuálnu skúsenosť, avšak myslím, že ja som sa obávala viac ako bolo nutné. Je možné požiadať lekára o sedatívum počas tohto vyšetrenia, ale je nutné si zobrať deň dovolenky, keďže bude chvíľu trvať, kým vám tieto lieky vyprchajú a je v tom prípade žiaduce mať so sebou aj doprovod.

Mnoho celiatikov má na počiatku diéty problém aj s laktózovou intoleranciou, čo je opäť iný problém ako samotná alergia na mlieko. Laktózovú intoleranciu, resp. neschopnosť v tele rozkladať laktózu spôsobuje aj poškodená sliznica čreva, avšak intolerancia sa časom a regeneráciou čreva pri dodržiavaní diéty môže zlepšiť. V súčasnosti si v obchodoch môžeme všimnúť lepšiu dostupnosť ovčích a kozích produktov, pri čom ľudia ich konzumujú v nádeji, že tým obídu svoju alergiu na kravskú bielkovinu. Mimochodom, v prípade laktózovej intolerancie je to jedno, keďže laktózu obsahuje každé mlieko živočíšneho pôvodu. Tu sa treba spoľahnúť na rastlinné mlieka, avšak odporúčam asi radšej hľadať druhy bez zahusťovadiel. Rastlinné mlieka si môžeme doma aj vyrábať pomocou domácich elektrospotrebičov tzv. mliekomatov. Vráťme sa ale k ovčím a kozím produktom. Ak máte náhodou aj alergiu na kravskú bielkovinu, konzumácia týchto produktov je taktiež sporná. Žiaľ domnievať sa, že ovčia a kozia bielkovina sa svojou štruktúrou nebude podobať tej kravskej je totiž veľmi naivné.  Je to individuálne, avšak ak máte alergiu na kravskú bielkovinu, skúšajte iné ako kravské syry živočíšneho pôvodu len s opatrnosťou a to hlavne u detí. Čo sa týka mlieka, Vaša tolerancia laktózy sa môže časom meniť, avšak ak máte alergiu na kravskú bielkovinu, s kravským mliekom, jeho produktmi a hovädzím mäsom sa budete musieť žiaľ rozlúčiť a hľadať iné zdroje vápnika.

Ako som už spomínala, aj pri celiakii môže mať telo problém so vstrebávaním vápnika, čo celkovo môže ovplyvniť kosti a môžete trpieť viacerými zlomeninami, alebo zvýšenou kazivosťou zubov. Ako si môžete s týmto pomôcť okrem dodržiavania diéty? Pravidelným športom sa odvápnenie kostí môže znížiť. Vhodné je vápnik aj užívať, najlepšie v práškovej forme v ktorej sa dobre vstrebáva a spojiť to aj s užívaním vitamínu D3 hlavne v zimných mesiacoch, keď sa nám tohto vitamínu zo slnečných lúčov veľa nedostáva. Ak sa k celiakii pridá aj obmedzená konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov, čo sa na začiatku aspoň prvý rok od diagnostikovania odporúča, na dostatočný prísun vápnika si musíte dať lepší pozor. Dostatočný príjem vápnika predstavuje 1 000 – 2 500 mg za deň pre dospelého. Okrem mliečnych výrobkov ho nájdete najviac v maku (existujú aj makové jogurty a mlieko), sezame, chia semienkach a v orechoch (lieskové orechy, mandle).

Príznaky celiakie Podľa publikácie (Suchá et al., 2015)

Gastrointestinálne

(v čreve)

Hnačka, nadúvanie, brušný diskomfort, nadmerné množstvo tuku v stolici, anorexia, nevoľnosť, vracanie, opakujúci sa výsev áft v ústach, stukovatenie pečene, cheilóza – tvorba popraskaných kútikov úst, vracanie, zápal jazyka a jeho pálenie

Extraintestinálne

(mimo čreva)

Odchýlky pri laboratórnych vyšetreniach: anémia z nedostatku železa a kyseliny listovej, nedostatok vápnika, zvýšené pečeňové enzými ALT, AST, ALP

Hematologické prejavy: trombocytóza – zvýšená krvácavosť, atrofia sleziny

Kožné prejavy: pigmentácia, duhringova dermatitída, folikulárna keratóza – drsná koža na vonkajšej strane rúk

Kostrovosvalové prejavy: osteoporóza – rednutie kostí, zlomeniny, osteopénia – nižší obsah kostnej hmoty – predstupeň osteoporózy, bolesti kostí a svalov, poškodenie zubnej skloviny, artritída – reuma, tetánia – úzkostný stav spojený s kŕčmi spojená s nízkou hladinou horčíka a vápnika, myopatia – svalová slabosť

Neurologické prejavy: periférna neuropatia, parestézie = mravčenie, brnenie, pálenie, ataxia, epilepsia (+ kalcifikácie mozgu), šeroslepota

Psychiatrické prejavy: úzkosť, depresia, iritabilita, zaostávanie v škole

Vplyv na reprodukciu: neplodnosť u žien aj mužov, opakované potraty

 

Celkové príznaky: Nízka postava, strata hmotnosti, neprospievanie, únava, letargia, oneskorená puberta, edémy

Pridružené ochorenia:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednoznačná asociácia = určite súvisí: diabetes mellitus I.typu, autoimunitná tyreotytída – ochorenie štítnej žľazy, IgA deficiencia, Sjörgenov syndróm – zápal a deštrukcia exokrinných žliaz, mikroskopická kolitída, primárna biliárna cirhóza, IgA mezangiálna nefropatia (porucha funkcie obličiek), reumatoidná artritída, epilepsia (+ kalcifikácie mozgu), fibrotizujúca alveolitída (opakujúci sa zápal osrdcovníka), hermosideróza pľúc (pľúcne krvácanie)

Možná asociácia = možno súvisí :

Vrodené defekty srdca, nešpecifické zápalové ochorenia čreva, systémový lupus, polymyozitídy (odumieranie svalov), vaskulitídy (zápal krvných ciev), myasténia gravis (kolísavá svalová slabosť a abnormálna unaviteľnosť po telesnej záťaži), iridocyklitída, choroiditída, sarkoidóza, cystická fibróza, Addisonova choroba – nedostatočnosť nadobličiek,

autoimunitná hemolytická anémia, autoimunitná trombocytopénia, schizofrénia

 

Na záver by som ešte poznamenala, že jedna z najnovších štúdii poukázala na to, že niektoré autoimunitné ochorenia (systémový lupus, reumatoidná artritída, skleróza multiplex, zápalové ochorenie čreva, diabetes typu I. a celiakia) môžu byť spustené následkom pôvodnej infekcie EB (Epstein-Barrov) vírusom, ktorý spôsobuje infekčnú mononukleózu. Tento vírus mení DNA a “otvára” gény, ktoré sú náchylné spustiť tieto autoimunitné ochorenia. Celiakia sa totižto považuje za genetické ochorenie a po jeho zistení by mal lekár odporučiť test na celiakiu u prvostupňových príbuzných.

Celiakia je doživotné ochorenie a zatiaľ nemáme žiadny zázračný liek, aby sme si mohli opäť raz zahryznúť do rožka, alebo odpiť si poriadne z piva. Avšak tieto lieky sú vo vývoji (prvotné výsledky s extraktom z papáje) a kto vie možno o pár rokov budú. Ak ste zistili, že máte celiakiu, možno ste sa zľakli, že čo budete jesť, ale po krátkej orientácii v bezlepkových potravinách, ktoré dnes kúpite už naozaj skoro všade, zistíte že to nie je až také náročné a časom budete bez problémov zvyknutí na nový životný štýl.

Suchá, V.; Jurgoš, Ľ.; Dostálová, K.; Móricová, Š. 2011. Aktuálny pohľad  na celiakiu. prehľadové články. Via pract., 2015, 12(1): 22–28. http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=7335&magazine_id=1

Teraz najčítanejšie