Denník N

Slnko, voda, pláž, relax

Najkrajšie pláže, ktoré ponúka Phuket

Aká by to bola dovolenka bez mora a pláže. Tie na ostrove Phuket sú pokryté jemným bielym pieskom a patria k najkrajším. Typická otázka snáď každého návštevníka je: „Ktorá pláž je naj (na ostrove Phuket)?“ Ja sa pýtam: „Čo by mala mať taká pláž ?“ Veľa ležadiel…Čistú vodu…Luxusné reštaurácie…Bohatý morský život…Plážový Bar…Nádherné okolie…Tisíce iných turistov, aby ti nebolo smutno…Piesok…Skaly…Opice, čo kradnú jedlo…Takto by som mohla pokračovať až do mojej ďalšej dovolenky v Thajsku a stále by sme sa nevybrali tú JEDNU. Pre mňa je najlepšia pláž s pieskom, ktorý je taký jemný, že bude trvať týždne, kým ho dostanete z oblečenia. Miesto s krásnou, malebnou krajinou a tyrkysovou vodou, kde si môžete zaplávať a relaxovať, bez toho aby ste sa museli vyhýbať hordám turistov. No ale teraz naspať do reality. Keď si pozriete internetových sprievodcov ostrovom, v TOP 10 naj sú pravidelne tieto – Ao Sane, Freedom, Kalim, Karon, Kata, Nai Harn, Nakalay, Nui, Paradise, Banana, Tri Trang, Laem Singh, Bang Tao. Tu sú tie, ktoré som navštívila, ak chcete vedieť niečo o ostatných, pomôže vám ujo Google.

Kata

Mestečko sa nachádza medzi Karonom a Patongom. Ľahko prístupné miesto sa začalo viac rozvíjať až v posledných rokoch. Vytvorili sa nové ulice s hotelmi, reštauráciami, obchodmi a barmi. Aj napriek turistickému ruchu ostáva pláž pokojná a veľmi krásna. Je veľmi veľká s úžasne modrým morom a malým ostrovom viditeľným v diaľke. Pláž je ideálna hlavne pre rodiny s deťmi. Maximálna hĺbka vody 12 m je perfektná začínajúcich potápačov. Jedna z najviac podceňovaných potápačských lokalít v Thajsku prekvapí bohatým podmorským životom. Pozor na zradné prúdy, hlavne mimo sezóny bývajú veľmi nebezpečné. Vysoké vlny vtedy lákajú surferov. Je tu niekoľko obchodov, kde je možné prenajať si vybavenie. Kata tiež každoročne hostí súťaž v surfovaní.

06_Diving_Kata_Beach_01_50

Paradise

Pláž nájdete niekoľko kilometrov od Patongu. Tenká zátoka s krištáľovo čistou vodou má fantastické podmienky na bezpečné kúpanie po celý rok. Po oboch stranách je ohraničená žulovými skalami. Jej koralový útes poteší fanúšikov šnorchlovania. Keďže aj morské dno je pokryté koralmi a niekde dosť ostrými, odporúčam plutvy, alebo topánky do vody. Táto pláž je jednou z mála miest, kde nedominujú hlučné vodné športy. Uvidíte tu iba dlhé lode hojdajúce sa na vlnách. A ak vyhladnete, je tu aj reštaurácia, ktorá ponúka európske a thajské jedla. Neuveriteľne krásna pláž je jednou z najatraktívnejších na ostrove. Kedysi bola takmer tajná a dostať sa na ňu dalo iba loďkou, keďže zjazdná cesta nebola vybudovaná. Dnes je až príliš populárna. Navštíte ju mimo sezóny a budete v pohode.

Camera 14MP-9PC

Surin

Surin leží asi 15 km severne od svetiel a hluku mesta Patong. Miesto rastie a priťahuje čoraz viac turistov. Malá dedina teraz ponúka slušný výber drahých, luxusných hotelov a reštaurácií, ktoré nájdete hlavne pozdĺž pláže. Krásna biela piesočnatá pláž s krištáľovo čistou vodou je jednou z tých pokojnejších, ale rozhodne nie nudnejších. Okrem kúpania a relaxácie aj tu môžete šnorchlovať, najlepšie na severnej strane. Aj tu sa dá počas sezóny surfovať, alebo vyskúšať iné vodné športy. O atmosréru sa vo dne v noci starajú plážové kluby Bimi, Catch a Zazada, ktoré ponúkajú príjemnú alternatívu k bláznivej Bangla Road. Ak máte radi dobré koktaily, živú hudbu a tanec v piesku, Surin je ten pravý.
Severne od Surinu je Pansea Bay s úžasnou súkromnou plážou. Tá je bohužiaľ len pre hotelových hostí. Dostanete sa na ňu len po „tajnej ceste“, ktorá je veľmi strmá a skalnatá. Takže, ak nemáte dobré topánky a dobrú kondíciu, máte veľmi slušnú šancu sa na nej prizabiť. Ešte je možnosť prenajať si kajak, to je na pár minút. Alebo preplávať.

IMG_9614

Laem Singh

Po ceste zo Surinu do Kamaly si môžete všimnúť malý kúsok raja, nazvaný Laem Singh. Neďaleko je vyhliadka, ponúkajúca nádherný výhľad na skrytú zátoku obklopenú palmami. Zátoka chráni pláž pred silnými vetrami, čo prináša ovocie v podobe veľmi dobrých podmienok na celoročné plávanie. K pláži sa dá dostať dvoma cestami. Jedna je nebezpečnejšia, ako druhá. Lepšia sa mi zdala najsevernejšia cesta. Námaha stojí za to. Dole vás čakajú žulové skaly vytvárajúce krásnu scenériu pre fotografie, biely jemný piesok a more rýb. Nezabudnite si vziať šnorchel. Kedysi krásne, nedotknuté miesto sa stalo takmer turistickou atrakciou. S turistami prišli tiež ležadlá, bary, vodné lyže, masážne stánky a niekoľko reštaurácií. No, aspoň budete mať na výber, kde sa naobedovať. A musím teda povedať, že pláž ponúka skvelé možnosti. Zvlášť reštaurácia nad zálivom je výborná, dokonca vám pripravia aj to, čo si vo vode sami ulovíte.

IMG_9664_50

Ak hľadáte pekné pláže, nehľadajte na Internete. V okamihu, keď sa nejaká dovtedy opustená pláž objaví on-line, stane populárnou a preplnenou. Prenajmite si skúter (alebo loď, ešte stále sa nájde niekoľko neobývaných ostrovov), vydajte sa na cestu a zastavte na prvej pláži, ktorá je podľa vás dokonalá. Keď nájdete také miesto, nehovorte to živej duši. Ja som jedno také našla, a v tomto zozname ho veru nenájdete.

Nie len v Thajsku som si bohužiaľ všimla jednu vec. More a pláž sa stávajú smetiskom. Plávame vedno s plastovými fľašami a obalmi od keksíkov. Dokonca som si tento rok rozrezala nohu. Nie na ostrej skale. Na rozbitej fľaške od pive. A tých tam bolo veru dosť. Preto,  ak celý môžete nosiť ťažkú minerálku, nosiť prázdnu fľašu vás nezabije, netreba ju hodiť z lode do mora. Nie, naozaj sa v tej vode nerozloží a ani ju nezožerú ryby.

Nabudúce o tom, čo okrem fľašiek ukrýva thajský podmorský svet.

Teraz najčítanejšie

Jana Kristekova

Cestovateľka. Detská animátorka. Sprievodkyňa. Príležitosná autorka. Mojim cieľom je precestovať svet. Už mi chýba len 180 krajín. Na svoj blog TROUVAILLE (trvll.wordpress.com) prispievam v angličtine a prostredníctvom Denníka N by som chcela svoje cestovateľská zážitky sprístupniť aj v slovenčine.