Denník N

Morálny ostrakizmus

Komická (až tragikomická) situácia nastala po zverejnení záverov komisie, ktorá skúmala rigoróznu prácu doktora kapitána Danka.

Komická (až tragikomická) situácia nastala po zverejnení záverov komisie, ktorá skúmala rigoróznu prácu doktora kapitána Danka.

Celá záležitosť však môže vyznieť ako win-win situácia pre obe strany – aj spomínaného pisateľa práce, aj tých so zdravým rozumom, ktorí dokážu pochopiť, že keď niekto „surovo“ odkopíruje 63 zo 72 strán bez chochmesu, poriadnych citácií, či aspoň kúska hanby, nemal by zastávať žiadnu vrcholovú funkciu.

Na jednej strane, komisia zaváhala a nepomenovala vec pravým menom – plagiát, krádež, zlodej. Danko triumfuje, nie je zlodej, je len výsmech národa, ten, na ktorého všetci ukazujú a robia si z neho posmech. Lebo si ho, úprimne, zaslúži. Viac ako titul JUDr.

Na strane druhej, bolo preukázané, že kapitán v zálohe evidentne nepísal rigoróznu prácu s „kostolným“ (alebo v tomto prípade skôr akademickým) poriadkom. Kapitán vraví, to už bolo dávno, všetko je premlčané.

Slovami klasika: čo bolo, to bolo. Terazky som …. JUDr.

Skôr, ako sa vynoria akékoľvek iné interpretácie a dezinterpretácie výsledkov komisie, treba sa zamyslieť nad jedným. Je naozaj možné kradnúť a nebyť pritom zlodej? Dostávame sa k biblickému „iba Boh ma môže súdiť?“

Nie, vážení. Toto mu tak ľahko prejsť nemôže a nesmie. Vždy to začína pomaly. Iba vánok podozrenia, iba náznak zločinu. Postupne sa ohýbajú pravidlá, lámu morálne zásady a oči sa privierajú nad jemnými prešľapmi. A keď sa tie oči opäť otvoria, okolie sa natoľko zmení, že už je neskoro hľadať stratenú morálku, etiku, pošliapané zákony a pravdu.

Čo s tým?

V starovekých Aténach slobodní občania každý rok volili jedného spomedzi seba, ktorý bol podľa ich mienky nepriateľ štátu, vyvrheľ. A toho vyhostili do exilu na 10 rokov. Bez možnosti vrátiť sa pod prísnym trestom smrti.

V našom prípade by sme mali morálne „vyostrakizovať“ falošného doktora práv, ktorý nepochopil, že eticky, ľudsky a akademicky zlyhal.

Dávam mu svoj hlas.

Teraz najčítanejšie