Denník N

20 litrov zo štátneho za 7 dní? Nič extra, ale poteší

Verejné obstarávanie by malo byť procesom, v ktorom sa verejné inštitúcie snažia získať niečo, čo potrebujú, za čo najnižšiu cenu od vopred neznámeho dodávateľa. Ministerstvo školstva sa rozhodlo túto definíciu trochu upraviť. Obstaráva niečo, čo zrejme ani nepotrebuje, spôsobom, ktorý asi povedie k čo najvyššej cene a k prihraniu zákazky vopred vyhliadnutému dodávateľovi.

Ministerstvo školstva vedené nominantom Ficovho Smeru-SD Jurajom Draxlerom obstaráva intranetovú aplikáciu na prácu a controlling s hospodárskymi dokumentmi. Podozrenie vzbudzujú na tomto verejnom obstarávaní prinajmenšom tri veci.

  1. Predmetom obstarávania nie je kúpa aplikácie, ale jej vytvorenie. Predpokladaná lehota dodania je 7 dní od doručenia objednávky. Vytvorenie novej aplikácie v tak krátkom termíne je nereálne. S výnimkou prípadu, že víťaz „verejného obstarávania“ je vopred známy a má takúto aplikáciu už v súčasnosti pripravenú na dodanie. Vytvoriť novú aplikáciu totiž napriek pomerne podrobnej špecifikácii vo výzve vyžaduje ďalšiu komunikáciu dodávateľa s ministerstvom, spresnenie a konkretizáciu požiadaviek na aplikáciu, jej vývoj, odskúšanie a kontrolu. Jeden zo záujemcov tiež neveril vlastným očiam, tak sa ministerstva spýtal, či sa náhodou nepomýlilo, keďže „vytvorenie aplikácie zaberie spolu s testovaním niekoľko týždňov“. Ministerstvo mu odpovedalo, že je všetko v poriadku a lehota je primeraná. Ako inak?
  2. Ministerstvo školstva v súčasnosti používa ekonomický informačný systém Ministerstva financií SR na báze SAP-u. Systém SAP je pritom schopný zabezpečiť väčšinu vecí, ktoré chce ministerstvo školstva od obstarávanej intranetovej aplikácie. Ministerstvo teda zrejme obstaráva niečo, čo ani nepotrebuje. Prinajmenšom nie je jasné, či jeho potreby nie je možné naplniť využitím alebo rozšírením aplikácií, ktorými už v súčasnosti disponuje.
  3. Predpokladaná hodnota zákazky bola ministerstvom stanovená na 19 320 eur bez DPH. Tesne pod 20 000 eurami, čo je určite len čírou zhodou okolností hranica podlimitnej zákazky (§ 4 ods. 3 písm. písm. b) bod 1 zákona o verejnom obstarávaní). Nad touto hranicou je už postup obstarávania upravený prísnejšie a podrobnejšie. Pod ňou musí verejný obstarávateľ dodržať iba všeobecné princípy verejného obstarávania (rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti) a „zabezpečiť, aby vynaložené náklady na obstaranie predmetu zákazky boli primerané jeho kvalite a cene“ (§ 9 ods. 9). Obstarávanie je teda oveľa jednoduchšie, vrátane jeho zmanipulovania. Jedna zo základných poučiek manipulovania verejného obstarávania hovorí, že ak chcete niekomu dohodiť zákazku za čo najvyššiu cenu, stanovte jej predpokladanú hodnotu tesne pod hranicou, nad ktorou sa už uplatňujú prísnejšie postupy obstarávania.

Necelých 20 tisíc eur nie je svetoborná suma. Ale dostať sa ku ním za niečo, čo zrejme stojí výrazne menej, a vďaka tomu, že ministerstvo nastavenými podmienkami vyradí z hry vašich potenciálnych konkurentov, zasa nie je až také zlé.

A pri súčasnej finančnej mizérii školstva je to napríklad suma, za ktorú by sa 200 učiteľom mohli vyplatiť stoeurové odmeny, aké niektorí z nich dostali na konci minulého roka ako vianočný príspevok. Mám pocit, že aj keby sa tých 200 učiteľov vybralo náhodným výberom, v porovnaní s predraženou zákazkou dohodenou vopred vybranej firme za možno nie úplne potrebnú aplikáciu by to boli oveľa rozumnejšie investované peniaze.

***

OKS: Výzva ministrovi školstva na zrušenie verejného obstarávania intranetovej aplikácie

Teraz najčítanejšie