Denník N

V plnej kráse

Jednoduchá stopa

Reportérka BBC v živom prenose pred oznámením výsledkov o hlasovaní v britskom parlamente našla na atmosféru včera a dnes iba výraz paralelný vesmír. Mohli by po tesnom, ale stále úspešnom hlasovaní o dôvere pani premiérke povedať, ako im chýbal nejaký Sulík. Nemôžem si pomôcť, ale málokto, kto akceptoval jej víziu o tvrdom a mäkkom brexite, zároveň predpokladal, že si trúfne Konzervatívna strana až na toto – vyhrážať sa odchodom zo dňa na deň.

Tak, ako dodržanie sľubu vyhlásiť referendum o brexite dokázalo vrátiť do hry záujem o odbornú otázku s dopadom na reálny život, dnešné hlasovanie, ktoré ju vo funkcii podržalo, podkopalo akúkoľvek súvislosť. Obávam sa, že sa niekto nešťastne nedopočítal do konca. Zbližovanie k únii začínalo vždy z hranice – od cla, ale teda „natvrdo“ začínať jej zrušením, od začiatku… Kam sa podel vývoj medzi bodmi Teraz a Začiatok?

RTVS začala s 10dielnym britským seriálom Génius na Dvojke. Geoffrey Rush v úlohe Einsteina. Keď mladý Albert nespravil prijímačky na Polytechnickú vo Švajčiarsku, pretože exceloval iba v matematike a prírodných vedách, nepovedal nič prelomové. Politika, jeden z okruhov v teste, skutočne rieši prítomnosť, pričom matematika bude platiť vždy.

Ale tak, možno nájdeme v našich končinách vinníkov z poklesu záujmu o výstupy z miestami výbehových liniek modelov pre automobily, ktoré nie sú predmetom kúpy vlastných občanov ani len z hľadiska kritéria platnosti štatistických vzoriek. Keď už teda sme súčasťou tej Únie, ktorá mi naozaj leží na srdci, Európa detto… Veď uvidíme, či na špecifický dynamizmus kapitalizmu raz nebude zdrvujúco nestačiť aspoň nejaký paradox.

 

*

 

Hladíš môj úsmev.

Z pier Ti vystupujem

rýchlejšie k myšlienkam.

 

Zrazu sú

jednoduchá stopa

dotyky sem a tam.

 

*

 

Neštudujem Tvoj obraz.

Rovno ho vpíjam

ako náhodu, dve vôle,

ostrov a ešte

neviem aké usporiadanie.

 

Rastieme v intimite.

Práve takto

vina sa zvinie na rukáv,

až bez nej bude raz menej

Je, prečo sme.

 

*

 

Tak zbrusu 

nový začiatok

v Tebe

je každý deň.

 

Krok

za krokom

akosi nás

priťahuješ.

 

A my sa búrime

riešiť to

po vzore

obyčajne.

 

*

 

O jeden boj navyše,

keď si Ťa neuvedomujem.

 

O tento boj prosíme

v plnej kráse

 

Rozdávame si z cien,

len zľavy nemáme.

 

Oči bez iskier.

Tmu bez svetla.

 

*

 

Chceš sa rozhýbať

a meníš čas

na hádanku, kto si.

 

Zľahka

berieme po kúskoch

prsty a odtiene duší.

 

Nechávame sa prežiť,

aby zažiarilo

predtým

 

*

Teraz najčítanejšie

Eva Sládeková

Už dávnejšie niekto literárne a ešte inak spracoval hľadanie strateného času. V súčasnosti je to tak živá potreba... Ak chceme byť ľudskí alebo dokonca sami sebou, je nutné nájsť si čas, v ktorom sa pravidelnejšie usadíme a budeme sa učiť pustiť všetko z rúk, dopriať aj myšlienkam slobodu plynúť v tom vlastnom kruhu. A takto konečne svoje dýchanie a malé stopy vo svete premeníme na dar, modlitbu a pokoj.