Denník N

Ústavný súd, biely pes a eurokomisár Fico

Môžeme sa dočkať nielen slabého a politicky závislého Ústavného súdu, ale aj na dlhé roky premiéra Pellegriniho, prezidenta Šefčoviča, a eurokomisára Fica.

V súčasnosti rezonuje v spoločnosti voľba nových ústavných sudcov. Prezident síce opakovane tvrdí, že mu ide o kvalitu celého Ústavného súdu, ale väčšina politikov a komentátorov sa zaoberá najmä kandidatúrou Roberta Fica. Zvažuje sa, či by nebolo lepšie tam Fica pustiť výmenou za ostatných kvalitných kandidátov, či dokonca len preto, aby konečne z politiky odišiel.

Účel Ficovej kandidatúry však môže byť iný než sa navonok javí. Je možné, že táto kandidatúra predstavuje len (či najmä) „bieleho psa“, na ktorého všetci sústredia pozornosť a prestanú si všímať toho, čo sa deje okolo. Toto zaujatie potom môže slúžiť na jednoduchšiu voľbu „vhodných“ kandidátov vyhovujúcich vládnej väčšine.

Táto úvaha naberá na opodstatnenosti po ohlásení prezidentskej kandidatúry súčasného slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Jeho šance na zvolenie pri roztrieštenej demokratickej opozícii i konšpiračných kandidátoch sú vysoké. Ak bude úspešný, jeho stolička eurokomisára sa uvoľní. Keďže po prezidentských voľbách bude vládne i parlamentné karty stále držať v rukách súčasná vládna koalícia, nie je ťažké hádať, kto má najvyššie šance na ňu zasadnúť. „Skúsený, v európskych politických kruhoch známy“ bývalý premiér Robert Fico.

S jeho voľbou nebudú žiadne problémy. On sám určite nebude proti. Z vedenia Smeru chcel utiecť už dávno, plat v Bruseli je väčší a roboty menej než v Košiciach. Kývne na to aj vtedy, keď sa mu podarí na Ústavný súd dajako predsa len prešmyknúť. Pelegrini ho do Bruselu pošle veľmi rád, poslanci Smeru odhlasujú čo sa im povie a koaliční partneri to už dáko zobchodujú. Ani Europarlament nebude mať silu a možno ani vôľu jeho voľbu zablokovať.

Pokiaľ opozícia v krátkom čase dramaticky nezlepší svoju schopnosť spolupracovať, vyjednávať a zaujať voličov príťažlivou víziou budúcnosti pod jej vedením tak, aby vyhrala prezidentské a parlamentné voľby a následne vytvorila funkčnú vládu, môžeme sa dočkať nielen slabého a politicky závislého Ústavného súdu, ale aj na dlhé roky premiéra Pellegriniho, prezidenta Šefčoviča, a eurokomisára Fica.

Teraz najčítanejšie