Denník N

Kamery za sto miliónov u Sakovej 2: Niektoré opísali priveľmi podrobne, inde chýbajú základné údaje

Kam sa vlastne majú montovať tisíce kamier pre políciu? Na budovy alebo stĺpy? Do krajských miest alebo po obciach? Podobné otázky riešia v týchto dňoch uchádzači o tender za takmer 100 miliónov eur. Potrebujú naceniť svoju ponuku pre ministerstvo vnútra. 

Nainštalovanie kamier na budovy po dedinách je totiž cenovo niekde úplne inde, ako keď ich treba s vysokozdvižným vozíkom montovať na stĺpy vo veľkých mestách. Tender na kamery ministerstvo vnútra pod vedením Denisy Sakovej (nominantka Smer-SD) vyhlásilo koncom vlaňajška.

Úradníci ministerstva vyšli zvedavým uchádzačom v ústrety a na upresňujúce otázky aj oficiálne odpovedali. No niektoré odpovede záujemcovia nedostali ani tak. Prihlásiť sa do súťaže môžu najneskôr do konca januára.

Nerovnaké podmienky

Napríklad na žiadosť o upresnenie miesta dodania kamier rezort reagoval, že „je presvedčený, že pri definovaní a špecifikovaní predmetu zákazky vymedzil predmet zákazky jednoznačne, úplne a nestranne.“ Kam sa majú kamery montovať ani tak nespresnil.

Na upozornenie, že v zadaní chýbajú dôležité položky k montáži ako konzoly či montážne podložky, ministerstvo opäť v odpovedi odkázalo v na riadky, ktoré síce hovoria o inštalácii, ale uvedené veci v nich absentujú.

Práve rozdiely v cenách kvôli spomínaným nejasnostiam môžu významne ovplyvniť, kto bude nakoniec kamery pre ministerstvo dodávať.

Právnik AGM Partners Miroslav Cák, ktorý spolupracuje v oblasti verejného obstarávania s Nadáciou Zastavme korupciu, k všeobecnému popisu uvádza, že „podmienky musia byť dostatočne určité a napísané tak, aby zabezpečili pravidlo takzvanej porovnateľnosti ponúk“. Teda, že rôzni účastníci nepochopia zadanie rozdielne a neocenia vo svojej ponuke rozdielne druhy a množstvá.

Cák dodal, že „samotný verejný obstarávateľ je podľa zákona zodpovedný za to, aby neurčitosť a nejasnosť zadania nebola prekážkou pre uchádzačov“.

Na druhej strane, v niektorých častiach sú podmienky kamerového tendra popísané až priveľmi konkrétne. Keď ale uchádzači ministerstvo napríklad upozornili na prehnanú definíciu výdrže akumulátora jedným presným číslom a argumentovali, že je záležitosťou jednotlivých výrobcov, ako sa vysporiadajú so spotrebou vlastných výrobkov, ministerstvo sa obhajovalo tým, že vychádzalo „z reálnych poznatkov z testov jednotlivých zariadení“.

Tiež skratky pri niektorých kamerách a zhodujú s označením jedného konkrétneho výrobcu. Nadácia na to upozornila už pred pár dňami. https://dennikn.sk/blog/1344795/stomilionovy-tender-na-kamery-podla-sakovej-starsie-typy-a-hrozba-predrazenia-o-miliony-eur/?ref=list Podobný postup používajú inštitúcie, keď chcú „našiť“ tender na konkrétneho dodávateľa. Nadácia preto podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby ho prekontroloval a prípadne nariadil zrušiť.

Ministerstvo si protirečí

Odpovede ministerstva sú ale zaujímavé ešte z ďalšieho pohľadu. Spochybňujú totiž predošlé argumenty, prečo nechcel rezort ani na odporúčanie odborníkov tender rozdeliť na menšie časti. Ešte pred vyhlásením súťaže mu to radil práve Úrad pre verejné obstarávanie. Podľa úradu by sa viacerými menšími súťažami mohla docieliť lepšia cena.

Rezort ale rozdelenie tendra odmietol aj napríklad preto, že by hrozila  nekompatibilita jednotlivých častí. Keď sa ale záujemcovia pýtali, či musia byť telové kamery prepojené na server statických kamier, ministerstvo v odpovediach reagovalo, že to „nie je potrebné“.

Ďalší z potenciálnych súťažiacich zas upozornil, že na trhu je veľa firiem, ktoré majú certifikát potrebný pre kamer montované na budovy či stĺpy. Iné firmy zas dodávajú personálne kamery a že „kombináciou týchto dvoch druhov spolu nesúvisiacich systémov je prakticky znemožnená priama účasť dodávateľom, ktorí majú s tým-ktorým druhom najväčšie skúsenosti“. Ministerstvo predtým argumentovalo, že tak statické ako aj personálne kamery dodávajú v zásade rovnaké firmy.

Polícii má pribudnúť okolo 13-tisíc statických a zhruba toľko takzvaných personálnych kamier. Prvé sa majú inštalovať „napevno“ na budovy, stĺpy či iné pevné plochy. Druhé budú na odeve pri výjazdoch nosiť samotní policajti.

Xenia Makarová

Teraz najčítanejšie