Denník N

Tragedia zamrznutej normy…pravda uhorela na námesti pred 50 rokmi a my sme ostali…

Siroty
Siroty

Prisli mi nejake spravicky na email o diani, clanky z DennikaN … A kedze som mal pretlak myslienok, vyriesil som to touto odpovedou na newsletter…a dam i pokus o basnicku,,,mozno…:-) My mame dnes v dome prave desiate vyrocie schodze, kde mne ako vtedajsiemu predsedovi samospravy v uzneseni slubili odmenu za pracu. Lebo za pracu patri placa. To je cestne. A samozrejme doteraz sa uznesenie nesplnilo, hanba – nehanba, hanebnost – nehanebnost, tak to je. Taky stav demokracie – demokracie v malom. Nemam teda iluziu, mam len traumu. A dnes suseda prisla, ze budu volby, ze ci nechcem robit vo vybore…ci kde. Vravim jej, ake je vyrocie. Ze ked nevedia dat ludom stanovy, podla ktorych cituju dany paragraf volieb, ze ked nepoznam za tie roky susedov, ani ich schopnosti, ked sa nestara o to, co ma dany „pracant“ za to, ze oni maju splnenu potrebu pokoja a bezpecia, ked im staci, ze platia najomne a „chodia na narodny vybor“….tak to je vizitka tych ludi…Koho teda navrhnut? O tom sa pise vo vyzve na branke k tym volbam… Myslim si, stotozneny s knihou, kde som to cital, ze ludia, ktori necitia zodpovednost, su nebezpecni. My si myslime, ze je to ok, ze to je stav spolocnosti. Len to dost moze i nas ohrozit. I my sme zodpovedni, ked to tak nechame…. Zial vidime, ze obeta horenia nie je moc dobra. Tiez som horel v ramci tej mojej funkcie a nic to nespravilo v svedomi s tou nasou vacsinou. Teda, nemam umysel sa zapalit, aby som verejnost prebudil. Ani hladovka ani nic…tento text je tiez len tak „vykrik do tmy“ a karavana ide …smerom….

„Vdaka, vsetko zle je na nieco dobre. Danko a pravda i fotka s jeho idolom (L.Sturom). Ved to je hanba SNS…

Zial, J. Palach a jeho odkaz tu zamrzol a ohrievame si tu svoju komfotnu zonu ustrednym kurenim v tych svojich panelacikoch, ktore nam postavili ako „Husakovym detom“. Teda, ak mame byt objektivni, (objektivna pravda v style ucenia marxizmu…), je dobre, ze to systemovo riesila tato totalita. Povedzme si pravdu, tieto veci by riesila kazda totalita – pre vacsinu „otrokov“ poslusnych a bez nazoru (teda i NSDAP). Len otazka je, ci si tato skupina kladie otazku, co s tym zvyskom? A teda, ci od tej materie nepokrocit dalej? Ved je tu uz nova generacia ludi? Teda, bolo by dobre, keby si ludia v ucte a k povinnosti starat sa o vlastnu slobodu, teda i majetok, naucili konecne v ramci tych panelacikov, spravy, spolocneho majetku, riesit, dohody, chodit na schodze, ucit sa v procese tvorby vlastnych zivotnych pribehov demokracii ako takej.

Tej, ktora znamena uctu k druhemu (k susedovi), snaha pozorumiet, pochopit prezivanie (svoje i druheho), snaha vnimat vztahy (v zmysle svojej hodnoty – zmyslu zivota a nie objektivnej (vedeckej, od zivota odtrhnutej pravdy).

Ucit sa konstruktivnemu rieseniu konfliktov, laskavosti, asertivite, obcianstvu. Vazit si slobodu, prava – a povinnosti. Zivot je dar a je povinnost rozvijat svoj talent, nachadzat poslanie, to svoje vlastne a rozvijat svoj svet, dusu.

Teda je dobre vnimat i nejaku pani, ktora pise na anonymnom chate, ze ma velku motorku a ponuka svoj talent, chapat to kriticky, rozlisovat, ako lahko sa da rozohrat nejaka hra.

Ved co to dokazuje? Komu to prospeje? Ze si nepise s clovekom, ktoreho udajne dala zavrazdit? Alebo co? Ked napise, ze ma motoku, tak v ramci tej komunikacie, vyplyva z toho, ze je diskuter tiez v „sprisahani“?

Diabol sa skryva v detailoch a aj keby niekto diskutoval a zistil casom, ze to neviedlo k dohode, je to jeho skusenost, jeho pribeh, nic to nedokazuje. I keby bola fotka, ze sa stretol a diskutoval.

Ucme sa rozlisovat pravdu, logiku od demagogie…

Chceme v ramci OZ Presadime sadit nielen stromy v Petrzalke v ramci skolskych dvorov, davat priklad detom, komunitam, verejnosti, ale chceme sa venovat i kurzom „rozvoja osobnosti“ (kreativna i komunikacna cast rozvoja). Vymysleli sm tzv. Akademiu Marsilius a bude to u nas v takej malej kancelarii kazdy den podvecer, kto ma chut stretnut sa, ziskat vlastnu skusenost, hlaste sa…

bosansky@universalsk

Dajme si taky Universal GIFT…

Vnimajme ludskost, hladajme v sebe cez vlastne pocity, potreby, cez prezivanie…

Iliustracny obrazok je moj obraz s nazvom Siroty…vlastne hovori o tom, ze modeny clovek, ktory nema dostatok lasky v detstve ,amtku ma v praci a darmo hlada psnik, hlada vztah…je v jaslach s umelou vyzivou, ze casom sa stane dospely a tvori normy, robi rozhodnutia a neciti, citovo splosteny…ziadny vztah k sebe, k druhym k zivotnemu prostrediu..

Ako prave dnes R. Sikora na Radiu Devin hovoril o zivotnom prostredi dnes po obede….(na vysvetlenie)..

 

A objednam si ten hrcnek z DennikaN, mam zajtra meniny, sprtavim si darcek a podporim kvalitnu zurnalistiku…ved ja nemam cas ani na diakritiku…len na tu dialektiku:-) to snad ako ta slubena basen,,,,vela vody tecie, Dunajom sa nesie…:-)

Teraz najčítanejšie