Denník N

Varíme s Medveďmi – Boršč

Milí naši návštevníci. Ak máte úplnou náhodou pocit, že náš blog neprináša nič originálne ani novátorské, máte úplnú pravdu. Vo všeobecnosti si nekladieme za cieľ zapísať sa do histórie kulinárskeho umu originálnymi receptami. Uspokojíme sa s tým, že naše jedlá budú chutiť a zároveň budú vo väčšine prípadov prepracované tak, aby spĺňali isté zásady zdravej výživy.

Ďalší veľmi dobrý typ na zimné jedlo je boršč. Opäť je to pokrm s ktorým sa na našich stránkach nestretnete prvýkrát. Tento sme však úpravou zjednodušili, sladkú kapustu nahradili kyslou a posnažili sa, aby spĺňal zásady, ktoré sme si vytýčili, teda veľa bielkovín a čo najmenej sacharidov a tukov.

Potrebujeme: Na dobrý boršč je to viac ingrediencií. V prvom rade je to mäso. Najlepšie je hovädzie, či teľacie, ale aj morčacie stehno je dobré. A nešetríme ním. Aspoň 600 g na 4 – 6 veľkých porcií, aby bola chuť vo výsledku dostatočne intenzívna. Ďalej potrebujeme koreňovú zeleninu, teda mrkvu, petržlen či zeler, pol kila kyslej kapusty, poriadnu hrsť hríbov, cibuľu, cesnak, uvarenú fazuľu (môže byť z konzervy bez nálevu) a samozrejme bez cvikly nie je boršč. Cvikla sa varí dosť dlho, preto je dobré uvariť a ošúpať ju deň vopred, alebo kúpiť si uvarenú cviklu v sieťových potravinách, ale úplne najlepšie je deň vopred ju upiecť v alobale takto. Ochutíme veľmi jednoducho bobkáčom, čiernym a novým korením.

Vegetariáni. Už len samotná kombinácia zeleniny je chutná. Namiesto mäsa pridajte čo najviac fazule a na záver kocky upraženého tofu. Kvôli bielkovinám a použite dostatočné množstvo zdravého oleja, napríklad kokosového. Špeciálne vegáni dbajú na čo najvyšší obsah rastlinných bielkovín a omega tri mastných kyselín.

A ideme na vec. Hríby zalejeme vodou a necháme cez noc odstáť, mäso nakrájame na kocky, koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame, cviklu je najlepšie nastrúhať na hrubo, kyslú kapustu zľahka vyžmýkame a poprípade nakrájame, fazuľu precedíme cez sitko a cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.

Ideme variť. Na oleji speníme cibuľu a cesnak, pridáme mäso, hríby, čierne korenie celé aj nové korenie celé a bobkáč. Zľahka posolíme a podliate dusíme hovädzie okolo 40 minút, morčacie, či teľacie tak 15 minút.

Kým sa mäso dusí, zoberieme ďalší menší hrniec a v neposolenej vode (menšie množstvo) uvaríme koreňovú zeleninu.

Mäso začína pôsobiť polomäkko? Pridáme kyslú kapustu, podlejeme a dusíme spoločne ďalej.

Už je mäso mäkké? Výborne, do zmesi mäsa a kapusty kydneme uvarenú koreňovú zeleninu aj s vodou, hneď na to vsypeme do hrnca cviklu aj fazuľu. Tí, ktorí hneď na začiatku použili primerane veľkí hrniec, sa potešia. Ostatní ostentatívne vymenia hrniec za väčší. Boršč je jedlo, ktoré ako sa hovorí, počas varenia rastie samo.

Všetko zalejeme vodou, ale len tak, aby bol obsah hrnca prekrytý, privedieme k varu a varíme 10 minút. Mate radi pikantnejšie? Dajte chilli, alebo kajenské korenie a povarte. Podľa potreby dosolíme a výborný boršč je hotový.

Podávame s kúskom celozrnného chleba a navrch môžeme kydnúť trochu jogurtu.

Dobrú chuť od Medveďov.

 

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.