Denník N

Naše presvedčenie verzus Percepcia ilúzie

Ako ľudia máme radi spriaznené duše. Máme radi tých, ktorí majú radi tie iste kvety ako my, jedia tie isté jedlá ako my, fandia tým istým športovým klubom ako my. Sme totiž stvorení patriť k nejakej spriaznenej skupine, a tá sa väčšinou v nás vytára našimi preferenciami a presvedčením , ktoré často, či už v dobrom alebo v zlom vytvára filtrovanie a percepciu všetkých okolo nás. Vrátane potencionálnych lídrov v krajine kde žijeme. To je základ každého populizmu.

„Príď Tvoje kráľovstvo!.“ Politik ukončil svoju modlitbu,  a zaznelo zborové „Amen!“. Možno ste už také videli, počuli zažili. A možno ste si povedali s mnohými, akého zbožného politického predstaviteľa máte, ktorý snáď to Vami vytúžené kráľovstvo ak už nedokáže nastoliť, tak snáď ho dokáže aspoň priblížiť.  To o čom chcem dnes písať pochopíte ak uvedené ukončenie modlitby odcitujem v origináli: „Deine Reich komme!.“ Tým politikom bol Adolf Hitler, ktorému propaganda pomohla vytvoriť percepciu zbožného kresťanského vodcu a to skoro v celom nemeckom národe. U kresťanov, či katolíckych alebo protestantských to vyvolalo nadšenie, odhodlanie – alebo žiaľ len percepciu a ilúziu. Nemecká propaganda, úspešne používaním biblickej rétoriky ako „Tisícročné kráľovstvo“ alebo „Boh s nami!“  vytvorila ilúziu že práve nemecký národ je Bohom vyvolený na realizovanie Božích zámerov tu na Zemi. Až na pár výnimiek väčšina tejto ilúzie podľahla, a jej výsledok poznáme.  Pre tých, ktorých zaujímajú detaily, dajú sa nájsť napríklad v knihe Erwina W. Lutzera „Hitlerov kríž“. Mrazivo detailne.

Ako ľudia máme radi spriaznené duše. Máme radi tých, ktorí majú radi tie iste kvety ako my, jedia tie isté jedlá ako my, fandia tým istým športovým klubom – ako my. Sme totiž stvorení patriť k nejakej spriaznenej skupine, a tá sa väčšinou v nás vytára našimi preferenciami a presvedčením, ktoré často, či už v dobrom alebo v zlom vytvára filtrovanie a percepciu všetkých okolo nás.  Vrátane potencionálnych lídrov v krajine kde žijeme. To je základ každého populizmu.  Pretože, každý kto sa uchádza o Vašu priazeň to vie. Či to je na súkromnej, obchodnej alebo spoločenskej báze.  Nápadník si rád zistí aké máte rada kvety, nápadníčka ako Vám prejde láskou cez žalúdok. A človek, ktorý sa usiluje dostať k moci, kde mu v ceste stojí Váš volebný hlas, si rád zistí, ktoré druhy presvedčení mu zaručia dostatočný počet percent. Pretože je to v nás prirodzené, inklinovať k tým, ktorí podľa nás majú radi čo my, veria tomu čo my. Ak ste fanúšik známeho futbalového klubu a politik sa objaví v jeho drese, Vaša voľba je jasná. Rovnako, ak navštívi bohoslužby, ktoré vyjadrujú Vašu vieru a presvedčenie.  A podobne ako za čias Hitlera, následky môžno byť fatálne, lebo Vaša voľba a preferencie môžu zabíjať.  V miliónoch.

Možnostiam dnešnej mašinérie propagandy by Hitler so Stalinom a s inými podobne mysliacimi v minulosti len ticho závideli. Áno, už oni predbehli minulosť nástupom televízie, kina a vizualizácie svojich diabolských posolstiev. No dnešná rýchlosť šírenia propagandy, cielenosť propagandy, rozsah propagandy musia držať všetkých v strehu. Najmä tých, ktorí nechcú byť oklamaní. Byť oklamaní. Vytriezvenie.  „Ako som mohol byť tak slepý!“ to boli slová mnohých Nemcov, ktorí opúšťali koncentračný tábor Dachau, potom ako im Američania urobili prehliadku po skončení vojny.  To krútenie hláv mám stále pred sebou. A ten čo ich oklamal má dnes nástupcov. V podobe Trumpa, Putina, Orbána, Harabína, Danka a iných. Nie identickou ideológiou.  Ale schopnosťou skryť vlastné mocenské zámery za presvedčenie iných. Od potreby mexického múru a nezmyslu, že vyrieši čo i len náznakom drogovú situáciu v USA, cez vonkajšieho strašiaka démona migrácie, až po územnú expanziu maskovanú dávnymi historickými nárokmi.

V Biblii sa jedno z najviac výrazných varovaní, týka percepcie a ilúzii.  Píše o nej apoštol Pavol v druhom liste Korinťanom 11. kapitole. Varuje pred Satanom, ktorý má schopnosť pretvarovať sa za anjela svetla. Byť príťažlivým,  magneticky, s charizmou a túžbou nasledovať. To je definícia toho Zlého podľa Biblie. A iste, že ho jeho verné kópie, budú presne takí istí. Lebo Pán Boh nedal správu štátov tu na Zemi do rúk tých ktorí vytvoria ilúziu Božieho kráľovstva.  Lebo Božie kráľovstvo sa preto volá Božie, že je od Boha a preto nie z tohto sveta. Všetci, ktorí Vám  tvrdia, že majú mandát o Boha tu vytvoriť raj na zemi –  Vám klamú. Ak je názor Boha vyjadrený v Písme, tak potom Boh chce od štátov tohto sveta, aby vládol zákon, kde dobro bude velebené a zlo bude trestané bez výnimky.  Občiansku spoločnosť kde je rovnosť pred zákonom, bez rozdielu, farby pleti, národnosti, vierovyznania a presvedčenia, lebo to je maximum čo v našej ľudskej kapacite vieme dosiahnuť.  Pamätajme na to pred ďalšími voľbami – našimi individuálnymi aj tými spoločenskými.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ivan Hlavanda

Patent na rozum nemám. Som hriešny, omylný, emotívny, častokrát cynicko-sarkastický, ublížil som mnohým, a predsa sa nadejem, že sa nad to povznesiete a pokúsite sa oddeliť predložené myšlienky v mojich blogoch, ktoré budú nasledovať - od ich nedokonalého autora.