Denník N

Rožňava minula na bilboard v priebehu 10 rokov viac ako 85 000 eur

Mestský rozpočet je prostriedkom primátora a zastupiteľstva. Všetci vieme, že sa z neho hradí množstvo výdavkov, ktoré sú pre správne fungovanie a chod našej Rožňavy nevyhnutné. Aktivistickú protikorupčnú skupinku Komunity Zastavme korupciu preto zarazila životná púť jedného reklamného pútača.

V roku 2009, kedy na primátorskej stoličke sedel MUDr. Vladislav Laciak sa začal nekonečný príbeh s bilboardom pôvodne umiestneným pri komunikácii na Košickej ulici smerom na obchvat Košice – Zvolen.

Za roky 2009 a 2010 sa náklady na vytvorenie, osadenie bilboardu a následnú realizáciu elektrickej prípojky, vyšplhali na viac ako 58-tisíc eur. Ďalších vyše 3-tisíc eur stálo nájomné za roky 2009 až 2018.

Keďže poloha bilboardu nebola zjavne uspokojujúca, po deviatich rokoch platenia nájomného sa v roku 2018 bilboard premiestnil na druhý koniec mesta, na Štítnicku ulicu pri kruhovom objazde. Funkciu primátora vtedy zastával Pavol Burdiga. Premiestnenie, osadenie a výkop sond mestský rozpočet obral o ďalších necelých 25-tisíc eur.

Bývalému primátorovi sme dali priestor na reakciu, do dnešného dňa ho však nevyužil. Súčasný primátor mesta Rožňava, Michal Domik považuje peniaze minuté na bilboard za premrhané: “Súhlasím, že 85 500 eur je veľká suma a zbytočne premrhaná. No už je to za nami a nič s tým neurobím. Jediné čo môžem a chcem urobiť je to, aby ten bilboard po toľkých rokoch, už konečne začal zarábať”, hovorí a dodáva, že keďže je osadenie bilboardu skolaudované, plánuje ho prenajímať súkromným firmám.

Ak si to celé zosumarizujeme, za jeden veľký obojstranný osvetlený reklamný pútač s fotkou Rožňavy, sme dokopy z mestských peňazí zaplatili 85 828,06 €. Peniaze z mestského rozpočtu sa dajú investovať aj inak – v prospech občanov, na zvýšenie kvality bývania v ich meste, v prospech zlepšovania služieb, budovania a zabezpečovania ich životných podmienok. Ak chcelo mesto investovať časť rozpočtu na propagáciu mesta, mohlo investovať napríklad do on-line reklamy.

Scarlett Langová

Komunita Zastavme korupciu

Teraz najčítanejšie

Scarlett Langová

Mám 18 rokov a študujem na Bilingválnej Obchodnej akadémii v Rožňave. Veľmi ma zaujíma politika, spoločenské dianie a spravodlivosť v tejto krajine. Snažím sa "bojovať proti korupcii" a to prostredníctvom aktivít v OZ Zastavme korupciu a tiež v mojom meste Rožňava so skupinkou Do vlastných rúk. Túžim žiť v spravodlivej krajine, ktorá nebude od základov napadnutá aroganciou moci, nefunkčnosťou orgánov činných trestnom konaní a korupciou na najvyšších miestach.