Denník N

Čo znamená hashtag #weremember

Možno ste zachytili na sociálnych sieťach fotografie ľudí, ktorí majú pred sebou nápis We Remember. Nejde o žiaden challenge ako najnovšia porovnáčka našich tvári teraz a pred 10 rokmi. Je to súčasť kampane, ktorá už prebieha pár rokov pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Ten si pripomíname 27. januára, kedy pre 74 rokmi bol oslobodený koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

Zmyslom kampane, ktorá má aj svoju vlastnú facebookovú stránku, je donútiť ľudí sa zastaviť a počúvať. V dnešnom premedializovanom svete, kde tie zdanlivo najtragikomickejšie osoby a deje dosiahnu svojich 15 minút slávy, často zaniká hlas tých, ktorí si pamätajú. Stále si pamätajú ako sa to začína, ako sa na začiatku rozsieva nenávisť a na konci umierajú milióny. Deje sa to i dnes a presne na to upozorňuje 8 žien, ktoré prežili, aby nám to pripomenuli.

No podľa mňa nestačí si urobiť len fotografiu s papierom, kde napíšem WE REMEMBER a vyvesím si to na svoju virtuálnu stenu. Dnes musíme urobiť podstatne viac. Počúvajme vo svojom okolí pamätníkov, tých čo ešte žijú a robme tak aj so svojimi deťmi. Ak ich nemáme, využime modernú techniku a vypočujme si zaznamenané spomienky.

Napríklad rozprávanie Heleny Gerberyovej z Breznice v okrese Stropkov, ktorá si dodnes pamätá ako prišli gardisti po ich židovských susedov.

Alebo príbeh Vlasty Polákovej, rodenej Košičanky, ktorá musela cez vojnu aj s rodičmi žiť v Žiline a pamätá si ako nosili jedlo tým, ktorí sa ukrývali.

Môže vás osloviť aj rozhovor s Pavlom Bruňom, z Močarian, ktoré sú dnes súčasťou Michaloviec. Videl na vlastné oči ako sa ľudia nakladajú do vozňov pre dobytok. A potom sa ich dobytok a celý ich majetok rozpredáva na dražbe, alebo sa len tak daruje miestnym potentátom.

Množstvo podobných príbehov je zhromaždených cez projekt United States Holocaust Memorial Museum a tie videa v slovenčine si môžete vypočuť na tomto odfiltrovanom zozname.

Tieto príbehy by nás mali viesť k tomu, aby sme boli k sebe vnímavejší, empatickejší. Ľudskosť a úcta k životu je to, čo nás musí spájať.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Sopko

Manžel, otec a učiteľ. Autor a správca www.zavretaskola.sk a www.obciankari.sk - člen Demokratov