Denník N

Kto určuje cenu nehnuteľnosti? Kto ju môže ovplyvniť?

Je úplne jedno či ste rozhodli práve nehnuteľnosť kúpiť, alebo ste v opačnej situácií a predávate. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú budete riešiť je samotná cena nehnuteľnosti.

Pri svojej práci sa stretávam s tým, ako kupujúci „nadávajú“ na predávajúcich v zmysle, že už nevedia čo by za daný byt, alebo dom chceli. Na druhej strane predávajúci v momente, keď sa rozhodujú o predajnej cene rozmýšľajú nad tým, ako z predaja získať čo najviac.

V poslednom čase môžeme s každej strany počuť o tom, ako ceny nehnuteľností narástli, prípadne ešte budú rásť. Veľa ľudí si potom kladie otázku, kto vlastne môže za to, že ceny nehnuteľností idú smerom hore. Na koho sa hnevať?

Realitný trh je trh, ako ktorýkoľvek iný a preto konečnú cenu vždy určujú dve strany. Na jednej sú vždy kupujúci a na druhej predávajúci. Predovšetkým podľa toho, aký veľký dopyt alebo ponuka na trhu bude, presne podľa toho sa budú vyvíjať aj ceny samotných nehnuteľností.

Ak bude ponuka malá a dopyt veľký je úplne logické, že ceny budú stúpať. Tento trend môžeme vidieť v posledných rokoch. Rast cien samozrejme ovplyvňujú ďalšie faktory. Predovšetkým možnosť a dostupnosť ich financovania. Tento trend bol viditeľný v rokoch 2005-2008, kedy sa zvýšila dostupnosť hypoték a ceny nehnuteľností  rástli závratným tempom až o 20% ročne. Po vypuknutí krízy v roku 2008 zase naopak bol trend opačný a ľudia z obáv o neistú budúcnosť s nákupom vyčkávali na základe čoho sa ceny o niečo pomalším tempom vracali k pôvodným hodnotám. V konečnom dôsledku ani dnes priemerná cena nie je taká vysoká ako to bolo pred vypuknutím krízy.

V posledných rokoch na tom pomerne dobre výstavba nových bytov takže platí, že ponuka je vcelku dostačujúca dopytu. Predávajúcim a developerom zase hrá do karát skutočnosť, že úrokové sadzby, za ktoré banky poskytujú hypotéky sú na historických minimách. Ak by platilo, že developeri by v minulých rokoch neboli toľko aktívni vo výstavbe dnes by ceny nehnuteľností boli určite vyššie. Preto platí, že ich nárast nie je tak prudký ako tomu bolo v minulosti.

Na začiatku sme sa pýtali kto určuje cenu nehnuteľností. Sme to my sami, nikto iný. My kupujúci a my predávajúci. Podľa toho akú veľkú chuť máme práve nakupovať, alebo predávať.

Položil som ale aj otázku, kto môže cenu nehnuteľností ovplyvniť. Tu si dovolím tvrdiť, že pokiaľ si pri kúpe, alebo predaji necháte poradiť odborníkom, tak určite môžete konečnú cenu, za ktorú kúpite alebo predáte svoju nehnuteľnosť ovplyvniť.

 

Skúsený realitný maklér dokáže kvalitným marketingom nehnuteľnosť urobiť atraktívnejšou a docieliť tak vyššiu predajnú cenu. Rovnako tak by som sa nebál využiť službu realitného odborníka pri kúpe. Dokáže lepšie zhodnotiť faktory, ktoré sú rozhodujúce. Lokalitu, typ nehnuteľnosti, jej stav a pokiaľ je naozaj vo svojej profesii dobrý tak bude vedieť aj o cene licitovať na základe rozumných argumentov, čím vám môže ušetriť vaše peniaze.

Veľa úspechov pri kúpe alebo predaji vám praje

Peter Vizváry, realitný špecialista

Teraz najčítanejšie

Peter Vizváry

Celý život sa venujem obchodu a práci s ľuďmi. Na začiatku svojej kariéry som niekoľko rokov pôsobil v bankovníctve. Za túto skúsenosť som veľmi rád, lebo ma naučila v prvom rade počúvať klientov a vnímať ich potreby aby som následne ich predstavy bol schopný pomôcť realizovať.Následne som niekoľko rokov žil a pôsobil v Prahe, kde som sa začal venovať realitám. Mal som možnosť sledovať profesionálov a odborníkov od ktorých som sa veľa učil. V roku 2018 po všetkých skúsenostiach, ktoré som načerpal, som sa rozhodol vrátiť do Bratislavy a založiť realitnú kanceláriu práve preto, aby som mal možnosť poskytnúť klientom servis a služby, ktoré by mali byť na takej úrovni aby profesia realitných maklérov bola vnímaná ako užitočná práce pre ľudí.Mohol by som o sebe povedať a napísať čokoľvek, ale lepšie to za mňa robia moji klienti. Peter Vizváry - realitnyprofik.sk