Denník N

Podivný tender u Rašiho zatiaľ zmrazili, príliš riedi súťažiacich

Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto – TASR
Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto – TASR

Podmienky tendra za vyše desať miliónov vyzerajú šité na mieru vopred vybranej firme. Súťaž dočasne zastavili, námietky preveruje ÚVO.

Úrad podpredsedu vlády pre IT, ktorému šéfuje Richard Raši zo Smeru, plánoval za 12,4 milióna eur obstarať „dátovú integráciu“. Cez tento eurofondový projekt chce štát napĺňať princíp “Jedenkrát a dosť” – prepojiť údaje na rôznych úradoch tak, aby ľudia nemuseli nosiť zbytočné potvrdenia.

V podmienkach súťaže uvádza Rašiho úrad hneď niekoľko obmedzujúcich ustanovení. Napríklad aby mal záujemca v tíme odborníka na tri rôzne systémy naraz a tiež nadmernú referenciu.

Tá hovorí o predošlých pracovných skúsenostiach potenciálnych uchádzačov, ktoré majú ale na Slovensku jedna, najviac dve firmy.

Tieto podmienky značne zužujú okruh prípadných súťažiacich a je otázne, či zaručia pre štát lepší výsledok.

Predbežne zablokovaný

Tender už predbežne zablokoval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Stihol to tesne predtým, ako chceli na Rašiho úrade ponuky v súťaži uzatvoriť. Tie mali záujemcovia doručiť najneskôr 21. januára, pričom súťaž bola ohlásená začiatkom decembra.

Úrad podpredsedu si za tendrom stojí. Keď ho pred jeho vyhlásením posudzoval ÚVO, pretože je spolufinancovaný z eurofondov, žiadne závažné nedostatky nemal nájsť.

Nafúknutá referencia

Miroslav Cák z advokátskej kancelárie AGM Partners, ktorý spolupracuje s Nadáciou Zastavme korupciu aj so združením Slovensko.Digital, ale vidí v tendri rozpor so základnými pravidlami obstarávania.

Podľa neho podmienky, ktoré si obstarávateľ určí pre technickú alebo odbornú spôsobilosť, musia byť primerané a musia súvisieť s predmetom zákazky.

No súťaž na úrade podpredsedu vyžaduje v časti referencie minimálne jeden v minulosti realizovaný projekt za aspoň milión eur odvolávajúci sa na komponent Talend MDM.

„V súkromnom sektore je takýchto veľkých projektov veľmi málo. V slovenskej verejnej správe je pravdepodobne len jeden, ktorý realizoval práve Úrad podpredsedu,“ hodnotí Cák.

Pri tomto systéme nemusí platiť, že väčší objem zákazky znamená aj viac skúseností alebo väčšiu kvalitu. Jeho podstatou je, že objem zákazky narastá len opakovaním toho istého alebo obdobného zadania.

„Takže z pohľadu know-how má rovnakú skúsenosť aj firma, ktorá robila menšiu zákazku ako tá s miliónovým objemom,“ vysvetľuje právnik.

Užšia súťaž

Podozreniu, že tender môže byť „šitý na mieru“ vybranej firme nahráva aj fakt, že úrad podpredsedu vyhlásil takzvanú užšiu súťaž.

Zjednodušene – súťaž v takomto prípade prebieha v dvoch kolách. Do prvého prejdú všetci, ktorí splnia základné podmienky. No v druhom kole predložia cenové ponuky už len tí, ktorých si podľa vlastného kľúča z prvého kola vyberie Rašiho úrad.

Cák v takom nastavení súťaže v tomto prípade vidí problém, pretože cenovú ponuku môže podať len prvých päť uchádzačov, ktorí majú v súčte najväčší objem referencií.

Znamená to, že ide o zákazku len pre najväčších hráčov a nie pre malé a stredné podniky. „Nemá to pritom pridanú hodnotu, keďže objemy sa u týchto zákaziek nerobia na know-how, ale na rutinnom opakovaní sa,“ hovorí Cák.

Jeden človek s tromi certifikátmi

Tiež podmienka, aby jeden z členov tímu mal hneď viaceré certifikáty na rôzne IT systémy, nie je bežná.

Aj keď sa pár ľudí na Slovensku s touto kombináciou nájde, jeden z nich mal podľa informácií Nadácie pri tomto tendri už predbežne dohodnutú spoluprácu so známou IT firmou. Tá je úspešná v zákazkách na ministerstve financií.

Na súťaž sa od jej vyhlásenia pozerá aj slovensko.digital. Konečnú analýzu ešte nemajú podľa Ľubora Illeka hotovú, no už teraz vidia z pohľadu IT v súťaži niekoľko problematických miest.

Rašiho úrad k spornej podmienke uviedol, že „sme presvedčení, že podmienky kladené na kandidátov na uvedenú pozíciu kľúčového experta sú opodstatnené a ich splnenie významne zvýši pravdepodobnosť úspešnej realizácie projektu vybraným uchádzačom“.

Tender zmrazili

K predbežnému prerušeniu súťaže má ÚVO právo, ale nevyužíva ho často. V tomto prípade sa tak rozhodol preto, že tender bol tesne pred uzatvorením ponúk.

Z Rašiho úradu pre Nadáciu spresnili, že tender bol zo strany ÚVO predbežne zastavený pre námietky záujemcu. Tie smerovali proti podmienkam v oznámení obstarávania, aj proti súťažným podkladom.

Čo konkrétne záujemcovi na tendri prekážalo môže ÚVO podľa hovorkyne Janky Zvončekovej zverejniť až po právoplatnom rozhodnutí. Po ňom sa tiež uvidí, či bude súťaž ďalej pokračovať a ako.

Vianoce na prípravu ponúk

Rašiho úrad zákazku zverejnil začiatkom decembra a ponuky mali záujemcovia zasielať do pondelka 21. januára.

Prečo úrad zvolil práve sviatočné obdobie na zbieranie ponúk, vysvetlil tým, že za tým netreba hľadať žiadny úmysel.

„Odpoveď je potrebné hľadať v náročnej príprave podmienok súťaže a rovnako pri výkone kontroly, ktorú pred vyhlásením verejného obstarávania, financovaného z európskych fondov, musí vykonať príslušný riadiaci orgán.“

Úrad doplnil, že čakal aj na posúdenie ÚVO a po zapracovaní všetkých pripomienok nakoniec podmienky súťaže zaslal na uverejnenie vlani 4. decembra.

 

Xénia Makarová

Teraz najčítanejšie