Denník N

Prečo nie pán Karol Mitrík ako predseda NKÚ SR? Lebo Pavol Frešo…

Predtým, ako niekoho skritizujem, vždy poviem: „Prosím ťa, nejde mi o to, aby som ti ublížil alebo ťa urazil. Ak budem niečo kritizovať, tak nie teba, ale to, čo hovoríš alebo robíš. Rozumieš tomu?“ Keď ste toto pochopili, čítajte ďalej. A ak budete mať pocit, že niekoho urážam, prosím, vráťte sa k týmto vetám.

„Máš padáka, idiot. Ty nie si opozičný!“

Toto sa Vám stane, keď máte v dome na polici sitká a behá Vám po dvore zúrivá gorila, ktorú treba zavrieť do klietky. Nuž, možno sa nakoniec Pavlovi Frešovi nepodarí tú gorilu chytiť a zavrieť, ale aspoň tie sitká použije na niečo zmysluplné. A jedno sitko sa dnes volá „kandidát na predsedu NKÚ SR musí byť čo najlepší odborník“. A pán Karol Mitrík mu z tohto sitka vypadol. Tak takúto politiku onen „hrobár“ SDKÚ-DS presadzuje. Dnes to však vyzerá tak, že pre mnohých je politická dohoda dôležitejšia ako najväčšia odbornosť. Za seba môžem povedať, že môžem byť lojálny len voči princípom a je mi jedno, kto je ich nositeľom. Tak už aj našej malej dcére, keď chce pribináčik, je úplne jedno, kto ho prinesie: jej ide totiž o vec.

Najmenej zložité vysvetlenie dnes je, že Pavol Frešo sa s vládnou stranou nedohodol.

Argumenty proti tomuto vysvetleniu, ktoré dnes zo všetkých (opozičných) strán počúvame, sú podľa niektorých „logické“ a „valídne“ (priznám sa, že neviem, aké sú to „valídne“ argumenty, a dodnes neviem, čo znamená slovné spojenie „obyčajní ľudia“, keďže ja osobne žiadneho „neobyčajného človeka“ nepoznám; voličov to v každom prípade zaujme). Poďme si teda postupne tie argumenty prejsť.

  1. Keď sa Pavol Frešo nedohodol s opozíciou, tak sa dohodol s vládnou stranou („logický“ argument)

Logika vraj nepustí. Keď sa Pavol Frešo nedohodol s opozíciou, opomínajúc fakt, že tá mu na SMS neodpisuje (aspoň sme sa dozvedeli, kto nosí „prezenčku“), tak sa dohodol s vládnou stranou. Nuž, existuje nielen britva na holenie, ale aj Occamova britva. Occamova britva je princíp ekonómie myslenia, podľa ktorého sa entity nemajú zmnožovať, ak to nie je nevyhnutné (Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem). Táto sa dá interpretovať aj takto: Ak sa dá nejaký jav vysvetliť viacerými spôsobmi, je lepšie uprednostniť ten najmenej zložitý. A najmenej zložité vysvetlenie v tomto prípade je, že Pavol Frešo sa s vládnou stranou nedohodol.

Keď ste toto pochopili, nemusíte ďalej čítať. Ak ste to nepochopili, tak čítajte ďalej.

  1. Pán Karol Mitrík má 69 rokov („valídny“ argument)

Túto neúctu voči starším môžeme badať nielen medzi politikmi v parlamente, ale aj medzi ľuďmi v električke alebo v autobuse. Je to celkom bežný jav, až taký bežný, že už si ho všimli aj naši politici. Tak sa teda rozhodli presadzovať a používať ho ako argument. Čo už, že v USA kandidoval Ronald Regan ako 70-ročný, veď to bol iba prezident. Veď kontrolór predsa musí byť mladší ako kontrolovaný, aby kontrolovaného dobehol.

Keď ste toto pochopili, nemusíte ďalej čítať. Ak ste to nepochopili, tak čítajte ďalej.

  1. Pán Karol Mitrík nebude dostatočne kontrolovať („valídny“ argument)

Ak by v roku 2016 došlo k štatistickému omylu, a teda súčasná vládna strana by bola v opozícii, bude potrebné, aby predseda NKÚ kontroloval aj tých, čo ho dnes navrhujú. To už ani nehovorím o štátnickom geste voči vládnej strane zo strany dnešnej opozície. Aj vládna strana urobila ústretové gesto, hoci jej trvalo pridlho. Uvidíme, akú stratégiu opozícia nakoniec uplatní, zatiaľ to vyzerá iba na „parlamentné obštrukcie“, v oblasti ktorých sú však mnohí absolútni profesionáli. Niektorí chcú, aby tiekla krv. No je načase dať dole červené súkno. A to myslím doslova.

A áno, tento argument sa nedá pochopiť.

Nuž, márne tu budete hľadať odborné argumenty o pánovi Karolovi Mitríkovi. Budete si ich musieť nájsť sami. Ale predstavte si, že by pán Karol Mitrík mal niečo s pani Ivetou Radičovou, okrem toho, že bol šéfom SIS počas jej vlády. To by bol možno argument pre väčšinu opozície, ktorý by ich presvedčil. Moji šikovnejší kamaráti mi už dávno hovoria, že všetky noviny sú „bulvár“. Tak teda navrhnem, aby sme v novinách mali okrem redaktorov, komentátorov a glosátorov aj faktátorov – teda tých, čo budú písať iba fakty. Tak sa teda vraciame na začiatok tohto blogu. Prečo nie Karol Mitrík ako predseda NKÚ SR? Lebo Pavol Frešo.

Možno napíšem aj blog o tom, prečo si myslím, že súčasná opozícia mala hneď po prvej neúspešnej voľbe navrhovať dvoch kandidátov (hra na slepú babu), ale to by bolo na dlhé čítanie. Ďakujem a prajem všetkým krásny týždeň.

V tejto chvíli píšem tento blog pre jednu osobu. Je síce fiktívna, teda žije len na facebooku, no týmto ti, Soctard, ďakujem.

 

Zdroj fotka: https://www.facebook.com/soctard/photos/a.886727321348007.1073741827.886332511387488/900661309954608/?type=1&theater

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie