Denník N

Zhodných posudkov pri Lubyovej stimuloch je viac. Trestné oznámenie je na mieste

Premiér Pellegrini ide obstarávať gastráče podobne ako to urobila ministerka Lubyová. Podľa ÚVO v rozpore so zákonom. Foto: TASR
Premiér Pellegrini ide obstarávať gastráče podobne ako to urobila ministerka Lubyová. Podľa ÚVO v rozpore so zákonom. Foto: TASR

Podozrení z podvodov pri miliónových stimuloch na vedu pribúda. Nadácia Zastavme korupciu objavila ďalšie zhodné posudky projektov, na ktoré ministerstvo školstva pod vedením Martiny Lubyovej (nominantka SNS) poslalo peniaze.

Žiadosti firiem o stimuly mali hodnotiť dvaja nezávislí experti. Nie je dôvod, prečo by sa ich hodnotenia mali doslovne zhodovať. Teda, ak s nimi niekto nemanipuloval alebo ich nekopíroval.

Tak to vyzerá aj pri dvoch posudkoch k projektu firmy Solmea, ktoré sú z veľkej časti totožné. Hodnotiteľ 1 aj hodnotiteľ 2 úplne rovnako konštatujú, že “žiadateľ má bohaté skúsenosti a jeho výsledky budú prínosom v základnom výskume. Má porovnateľné poznatky pri zrovnávaní problematiky vo svete. Poznatky sú nastavené s posunutím hraníc poznania. Ciele sú jasne definované.”

Podobne sa zhodli pri silných stránkach, že “projekt je spracovaný na špičkovej úrovni vo vzťahu k väzbe na stanovené výstupy atď.” Čo sa týka slabých stránok, obaja rovnakým slovným spojením konštatujú, že nemá žiadne.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

Firma s dlhom

Solmea získala 1,33 milióna eur. Peniaze žiadala na výskum inovatívnych foriem liečenia kostných defektov. Podľa portálu Finstat mala v novembri daňový nedoplatok. Zákon o stimuloch hovorí, že firmy, ktoré žiadajú štát o podporu, mu nesmú dlhovať. Pri podpore z eurofondov musia túto podmienku spĺňať nielen pri predkladaní projektu, ale aj počas jeho trvania.

Od jedného odborníka dostala plný počet bodov – sto. Od druhého zase 99.

Ministerstvo školstva nechcelo zverejniť totožnosť ľudí, ktorí sa na hodnotení podieľali. Na vlastnom webe však zverejnilo najskôr hodnotenia, ktoré vo vlastnostiach dokumentu obsahovali mená alebo inštitúcie. Neskôr ich vymenili a anonymizovali, Nadácia ich však stihla stiahnuť.

Zhodné posudky Solmey majú rovnakého autora – „spravca104b“, boli vytvorené v rovnaký deň, len pár minút po sebe a ich texty obsahujú dokonca rovnaké chyby.

Ďalšie zhody

Čiastočnú zhodu našla Nadácia aj pri hodnotení projektu eseročky Neuropower. Uvádza, že bude robiť za 1,2 milióna eur výskum v oblasti umelej inteligencie.

Už skôr poslanec SaS Branislav Gröhling upozornil na totožné hodnotenia pri Martinskom centre imunológie. Ministerstvo školstva, ktoré krátko pred Vianocami rozdalo firmám na stimuloch viac ako 33 miliónov eur, to spočiatku obhajovalo. “Určitá zhoda vo formulácií je bežná a žiadúca,” tvrdilo. Experti vraj postupovali podľa formulára a spoločnej metodiky.

Koncom týždňa už oznámilo, že podalo na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie na neoprávnenú manipuláciu informačného systému. Čo presne to znamená, ministerstvo nevysvetlilo. Podľa vlastností dokumentov, ktoré boli chvíľu dostupné na ministerskom webe, s posudkami narábali traja ľudia z ministerstva školstva a jedna osoba z Centra vedecko- technickych informácií.

Ďalšie firmy chýbajú v registri

Nadácia Zastavme korupciu zároveň našla ďalšie firmy, ktoré ministerstvo podporilo a nie sú zapísané v registri partnerov verejného sektora. Ide o spoluriešiteľov projektov. Zákon pritom jasne hovorí, že zápis je povinný v čase podpisu zmluvy. Inak sa ten (ministerka Lubyová), kto zmluvu podpíše, dopúšťa priestupku. Za to hrozí sankcia 1000 až 100 000 eur.

Nadácia už skôr podala podnet pre podozrenie zo spáchania siedmich priestupkov. Ten doplnila o ďalšie štyri firmy nezapísané v registri. Momentálne je ich spolu 11, rovnako ako aj možných priestupkov. Ak by bola udelená pri každom z nich maximálna možná pokuta, spolu by išlo o 1,1 milióna eur.

Pri ukladaní pokuty Nadácia žiada zohľadniť skutočnosť, že k spáchaniu priestupkov došlo opakovane, ide o mimoriadne vysoký dopad na štátny rozpočet, ako aj skutočnosť, že Ministerstvo školstva existenciu protiprávneho stavu obhajuje a nepodniklo žiadne kroky na nápravu tohto stavu (ukončenie zmlúv).“

Zuzana Petková

Martin Suchý

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.