Denník N

Zvedavec roka nie je to isté ako podvodník roka

Platforma Žijemvedu sa rozhodla minulý rok obdarovať šikovnú PhD študentku alebo PhD študenta a zároveň si vyskúšať, čo to znamená a obnáša organizovať súťaž. Tak sme vyhlásili pilotnú verziu “Zvedavca roka”, ktorého hlavnou úlohou bolo motivovať a odmeniť mladých vedcov a zároveň ich prilákať medzi nás. Úloha bola jednoduchá – pošli nám svoju fotku v práci spolu s popisom svojho výskumu a najkreatívnejší profil bude odmenený 1000 eurami. Likovací systém nie je objektívny a rozhodne nie najlepší spôsob vyhodnotenia, ale bol pre nás najjednoduchší. Ale ako to už býva, nič nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ako to celé dopadlo?

S myšlienkou zorganizovať projekt, ktorý by motivoval slovenských PhD študentov som sa pohrávala už dávno. Nakoniec sa ju podarilo pretaviť do reality vďaka daru od sponzorov – MultiplexDX a Websupport, určeného práve na takýto projekt. Úloha bola jednoduchá – pošli nám svoju fotku v práci spolu s popisom svojho výskumu a najkreatívnejší profil bude odmenený 1000 eurami. Nakoľko sme nemali kapacity pokryť všetky odvetvia PhD štúdia a hodnotiť profily odbornou komisiou, rozhodli sme sa v tomto prvom skúšobnom kole, že hodnotiteľmi najkreatívnejšieho profilu budú členovia FB skupiny Žijemvedu. Likovací systém nie je objektívny a rozhodne nie najlepší spôsob vyhodnotenia, ale bol pre nás najjednoduchší. V tom čase bola väčšina tímu Žijemvedu zavalená organizáciou konferencie, na ktorej sme chceli meno Zvedavca uverejniť. Ale ako to už býva, nič nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. A (spoiler alert) Ježiško neexistuje. Pravidlá boli uverejnené 15. októbra na našej stránke https://zijemvedu.sk/zvedavec-roka/. Prihlásilo sa 22 PhD študentov. Ich profily boli pre mňa nad očakávania, šírili sa facebookom a ja som sa celkom s radosťou prizerala záujmu o slovenskú vedu. Paráda! Konečne ľudia uvidia, že slovenská veda nie je len marazmus, ale môže byť aj zábavná a zaujímavá. Pribudlo nám aj cez 200 členov v FB skupine Žijemvedu a tešila som sa rozširovaniu našej základne pre budúce aktivity. Liky pribúdali. A zostávali posledné 2 úlohy – vo štvrtok 20.12. overiť množstvo likov a 21.12. ohlásiť meno s najkreatívnejším profilom. Teraz malá odbočka k pár zaujímavostiam o fungovaní (nie len) Facebooku: Ako funguje zobrazovanie postov na FB?
  • náhly nárast likov je pre FB podozrivý, a preto sa post s takýmto podozrivým náhlym nárastom, nezobrazuje. Tak sa stalo, že na takýto náhly nárast sme neboli upozornení, pretože post zmizol z “feed-u” a nedostávali sme ani ďalšie notifikácie spojené s nárastom likov.
Čo je to auto-like a fake-like?
  • Facebook auto like je aplikácia, ktorá navyšuje Facebook post liky. Autoliker je reťazec likov, ktoré slúžia na vymieňanie. Na internete môžete nájsť veľa takýchto aplikácií, sú (tadááááá) zadarmo a môžete jednoducho získať za noc (ďalšie tadááááááááá) aj cez 1000 likov.
  • Fake profil, je profil cloveka, ktorý reálne neexistuje. Veľa spoločností genereruje tisícky takýchto fake profilov denne a potom predáva ich liky. Niektoré z atribútov fake profilov sú – čudné meno, neprítomnosť profilovej fotky, malé (žiadne) množstvo priateľov, pre vašu cieľovku zvláštna krajina pôvodu (veľa z fake profilov je generovaných napr. v Indii).
  • jediná ochrana FB proti fake profilom/likom je, že čím viac fake likes máte, tým menšia je viditeľnosť vášho postu.
  • môže sa stať, že bez vášho vedomia nadobudnete fake likes? Môže, ale určite si ich všimnete, ak je ich enormné množstvo.
A ešte pikoška do slovníka na záver: Čo je to podvod?
  • Wikipedia hovorí: “Podvod je čin, ktorého se dopustí ten, kto zneužije cudziu nevedomosť alebo dôveru k vlastnému neoprávnenému prospechu či obohateniu…”
Veľmi sa mi páči tento výrok, ktorý som si požičala z trička “Pochod za vedu”: “Môžete mať vlastné názory, ale nemožte mať vlastné fakty.“ Môžeme dišputovať o tom, čo je reálny like a čo je like od fake profilu. Možeme sa handrkovať, že veľa reálnych ľudí nemá profilové fotky alebo, že sme v pravidlách nikde neuviedli, že liky nemôžu pochádzať z Indie, Číny a Korey. Faktom ale je, ze pravidlá Zvedavca roka uverejnené na našej stránke hovoria o likoch, pochádzajúcich od členov našej skupiny. A faktom je aj toto sčítanie:
  1. Ľubica Janovičová      129 hlasov
  2. Sabina Lipničanová      61 hlasov
  3. Veronika Bugárová       46 hlasov
  4. Dária Nitrayová            45 hlasov
  5. Markus Helej                 41 hlasov
  6. 39 hlasov
  7. Monika Majerčíková a Petr Papežík    34 hlasov
  8. Filip Květoň                  32 hlasov
  9. Silvia Schmidtová         28 hlasov
  10. Martin Chudjak             27 hlasov
  11. Klaudia Mihalovičová  25 hlasov
  12. Denisa Bazalová          22 hlasov
  13. Juraj Surovčík              20 hlasov
  14. Dominik Čuha              15 hlasov
  15. Tomáš Fiantok             14 hlasov
  16. Miroslav Neumann     13 hlasov
  17. Barbora Basadarová a Jana Mišeková  11 hlasov
*súťažiaci, ktorí nám neodpísali na mail s výsledkom hlasovania alebo nesúhlasili, aby sa ich meno zobrazilo spolu s výsledkom, nie sú zobrazení v zozname Zvedavec bola podľa mňa skúška charakteru Žijemvedu. Mohli sme sa vybodnúť na akékoľvek preverovanie. Úprimne, ja sama som od toho nemala ďaleko, nakoľko podľa mňa tento projekt splnil svoj cieľ bez ohľadu na to, kto získa 1000 eur. AAAALE- nie je to fér. Nie je to fér voči sponzorom, ktorí nás v tomto projekte podporili a nie je to fér voči PhD študentom, ktorí nám poslali svoje fotky. PhD študentom, z ktorých rastú budúci špičkoví vedci, publikujúci svoje dáta, ktorým má veriť celý svet, študentom, z ktorých rastú budúci hodnotitelia grantov… Pilotné verzie projektov sú na vychytanie chýb. Tieto projekty sú základňou pre ďalšie kroky, väčšie, komplikovanejšie, namáhavejšie. Som vďačná za všetko, čo som sa mala možnosť pri tomto projekte naučiť: 1. ľudia podvádzajú –  nech je myšlienka akokoľvek ušľachtilá, v akokoľvek malej skupine, ľudia radi hľadajú skratky a ešte radšej ich používajú a nakoniec ich otočia proti vám. Treba sa na nich pripraviť. 2. nezatrpknúť – toto bolo motto celého môjho minulého roka – pretože, aj keď platí pravidlo číslo jedna, neznamená, že 95,46 % ľudí, ktorí nepodvádzajú a neklamú, nestojí za námahu, robiť niečo pozitívne. 3. byť a zostať fér. Autor: Dominika Truban

Teraz najčítanejšie

Žijem vedu

Žijem Vedu je platforma, ktorá dáva priestor všetkým slovenským vedkyniam a vedcom prispieť k napredovaniu vedy na Slovensku.