Denník N

Varíme s Medveďmi – Najjednoduchší chlieb

Nemyslím, že existuje jednoduchší recept na prípravu chleba, ako je tento dnešný. Pritom je skutočne vynikajúci, nadýchaný a jemný. Na jeho prípravu vám bude stačiť menej ako päť minút.

Pripravíme si pol kilogramu múky. Je celkom na vás, akú múku použijete. U nás je to celozrnná špaldová, jemne mletá múka. Pridáme k nej pol lyžičky sódy bikarbóny, pol lyžičky prášku do pečiva a lyžičku soli.

Všetko poriadne premiešame vidličkou. Nemiesime! Vlejeme pol litra svetlého piva a opäť poriadne premiešame vidličkou na polohusté lepkavé cesto.

Prenesieme ho do formy na chlieb, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Povrch posypeme hrsťou múky.

,

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov asi tridsaťpäť minút.  Uvoľníme okraje, vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.

Tento chlieb je naozaj vynikajúci. Preto som sa rozhodol, že skúsim aj sladkú verziu. V nej do cesta dáme len malú štipku soli a pridáme dve až štyri lyžice cukru (napríklad zero cukru) a vanilku v akejkoľvek vhodnej forme.

Nakrájame a nasekáme horkú čokoládu, orechy a sušené ovocie.

Všetko nasypeme do cesta a zapracujeme.

Ďalej pokračujeme rovnako ako pri predchádzajúcej verzii. Teda forma na chlieb a tridsaťpäť minút na dvesto stupňov.

Sladký raňajkový chlieb s pohárom mlieka alebo acidka je vážne skvelý.

 

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.