Varíme s Medveďmi – Najjednoduchší chlieb
Nemyslím, že existuje jednoduchší recept na prípravu chleba, ako je tento dnešný. Pritom je skutočne vynikajúci, nadýchaný a jemný. Na jeho prípravu vám bude stačiť menej ako päť minút.
Pripravíme si pol kilogramu múky. Je celkom na vás, akú múku použijete. U nás je to celozrnná špaldová, jemne mletá múka. Pridáme k nej pol lyžičky sódy bikarbóny, pol lyžičky prášku do pečiva a lyžičku soli.
Všetko poriadne premiešame vidličkou. Nemiesime! Vlejeme pol litra svetlého piva a opäť poriadne premiešame vidličkou na polohusté lepkavé cesto.
Prenesieme ho do formy na chlieb, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Povrch posypeme hrsťou múky.
Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov asi tridsaťpäť minút. Uvoľníme okraje, vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
Tento chlieb je naozaj vynikajúci. Preto som sa rozhodol, že skúsim aj sladkú verziu. V nej do cesta dáme len malú štipku soli a pridáme dve až štyri lyžice cukru (napríklad zero cukru) a vanilku v akejkoľvek vhodnej forme.
Nakrájame a nasekáme horkú čokoládu, orechy a sušené ovocie.
Všetko nasypeme do cesta a zapracujeme.
Ďalej pokračujeme rovnako ako pri predchádzajúcej verzii. Teda forma na chlieb a tridsaťpäť minút na dvesto stupňov.
Sladký raňajkový chlieb s pohárom mlieka alebo acidka je vážne skvelý.