Denník N

Čaputová, Mikloško, Mistrík

Prečo áno Zuzana Čaputová, prečo nie František Mikloško ani Robert Mistrík. Moja osobná voľba najlepšieho kandidáta na prezidenta Slovenskej republiky a jej odôvodnenie.

Prečo nie František Mikloško

Keď som sa dozvedel o kandidatúre Františka Mikloška, úprimne som sa zaradoval, pretože ho považujem za výborného prezidentského kandidáta, ktorého podporili skvelé osobnosti. František Mikloško sa však neskôr, v rámci verejných vystúpení vyjadril, že ani v prípade hrozby dvoch nedemokratických kandidátov v druhom kole, nepodporí nikoho z dvojice Zuzana Čaputová, Robert Mistrík. V prvých dňoch som to chápal ako racionálne, strategické rozhodnutie, nevyjadrovať sa k tejto téme, keďže súťaž o prezidentský palác v podstate ešte ani nezačala, a kandidát by tak prejavil nedôveru vo svoje možné víťazstvo. Aktuálne … neviem, či vyjadrenie Františka Mikloška v kandidátskej debate Denníka N, chápem správne … ale jeho odôvodnenie urobiť tak vyplýva z jeho celoživotného presvedčenia kresťana, úprimne veriaceho v učenie Ježiša Krista a katolíckej cirkvi. A preto má v sebe, berúc do úvahy turbulentnú dobu v ktorej žijeme, silný vnútorný rozpor podporiť liberálneho kandidáta. Zachovanie osobnej integrity, vyjadrenej slovami sv. Pavla: „Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval.“ Takýto postoj, vychádzajúci z úprimného presvedčenia chápem a rešpektujem. Zároveň však musím doplniť, že ide o postoj, ktorý u mňa osobne, Františka Mikloška vyraďuje zo skupiny voliteľných kandidátov.

Je málo verejne známych ľudí, ktorí o svojom presvedčení vydávajú svedectvo tak silné ako František Mikloško. Presvedčenie, ktoré František Mikloško chápe a žije, aj ako konanie dobra a služby pre spoločnosť.

Prečo áno Zuzana Čaputová, prečo nie Robert Mistrík

  • O živote Zuzany Čaputovej, a jej aktívnej snahe o slušnú, spravodlivú spoločnosť viem toho viac.
  • Aj keď druh vzdelania, či odborné aktivity kandidátov nemusia byť v rámci kandidatúry na prezidenta až také dôležité, skutočnosť, že sa Zuzana Čaputová venovala téme profesijných a osobnostných kompetencií verejne činných osôb naznačuje, že túto tému považuje za veľmi dôležitú. Na základe vzdelania a praxe možno zároveň tvrdiť, že Čaputová je kompetentnejšia pre legislatívny rámec výkonu prezidentskej funkcie.
  • V prezidentských voľbách 2004 (Mečiar vs. Gašparovič) sa Robert Mistrík voľby v druhom kole nezúčastnil, Zuzana Čaputová volila v druhom kole Ivana Gašparoviča. Nevoliť pri dvoch možnostiach, keď ani s jednou nie som stotožnený, je legitímne. A rozumiem tomu. Zúčastniť sa voľby aj napriek svojmu nesúhlasu s kandidátmi, však považujem za vhodnejšie. Vďaka voličom, ktorí sa v roku 2004 zúčastnili druhého kola, a volili „menšie zlo“, sa Vladimír Mečiar nestal prezidentom.
  • V rámci konzervatívneho diskusného fóra Košické Hanusove dni, boli do jednej z debát pozvaní prezidentskí kandidáti František Mikloško, Milan Krajniak, Zuzana Čaputová a Robert Mistrík. Mistrík sa diskusie nezúčastnil, čo sa dá vnímať ako snaha o kalkul, vyhnúť sa kontraverzii s možnými konzervatívnymi voličmi. Čaputová pozvanie prijala, viedla zmysluplnú a konštruktívnu diskusiu. Táto skutočnosť dáva predpoklad, že sa Zuzana Čaputová ani v roli prezidenta nebude správať alibisticky, a že bez ohľadu na svoj svetonázor, bude prezidentom všetkých občanov Slovenska.
  • V rámci verejných vystúpení, či diskusií Zuzana Čaputová jasnejšie a presnejšie artikuluje svoje myšlienky, názory a postoje. Jej vyjadrenia pôsobia odbornejšie, premyslenejšie a uváženejšie. To sú schopnosti, bez ktorých si dobrého prezidenta neviem predstaviť. Robert Mistrík pôsobí menej istým dojmom. Neistotu Mistríka pozorovať aj na jeho neverbálnej komunikácii. Napríklad v diskusii Denníka N si Mistrík vhodnosť svojich vyjadrení sústavne overuje sledovaním reakcií publika. V tej istej diskusii sa mu nešikovnou formuláciou odpovede podarilo spoludiskutujúceho dostať do nepríjemnej situácie.
  • Formu a načasovanie verejnej výzvy, ktorou sa Robert Mistrík obrátil na ostatných demokratických kandidátov, aby ho podporili, považujem za nevhodnú, necitlivú, neslušnú. V tomto bode, však musím vytknúť aj verejne publikovaný prieskum Progresívneho Slovenska, v ktorom boli merané preferencie Zuzany Čaputovej, bez možnosti voľby Františka Mikloška a Roberta Mistríka.
  • Zuzanu Čaputovú v kampani podporili osobnosti, ktoré považujem za väčšie morálne autority (napr. Robert Bezák, Ladislav Snopko, Michael Kocáb).
  • Berúc do úvahy charizmu osobnosti, Zuzana Čaputová je pre mňa v tomto ohľade jasnou voľbou.

Aj keď prieskum agentúry Focus, uverejnený 27. januára, v podstate jasne favorizuje Roberta Mistríka, poukazuje aj na to, že existuje ešte stále veľké množstvo nerozhodnutých voličov.

Pri svojich úvahách, koho budem z tejto trojice kandidátov voliť, som sa nerozhodoval podľa nezávislosti kandidáta, či príslušnosti k politickej strane. Rozhodoval som sa na základe osobnostných a profesijných kompetencíí. Najlepšími a zároveň rovnocennými kandidátmi sú pre mňa Zuzana Čaputová a František Mikloško. Sú pre mňa vzormi etiky, etikety, dialógu, empatie a aktívneho občianstva. Keďže sa však František Mikloško rozhodol nepodporiť  iného demokratického kandidáta, ani keby bolo druhé kolo ohrozením samotnej demokracie, je mojou prvou voľbou Zuzana Čaputová.

Doplnenie 31.1.2019

Z odstupom času som si uvedomil, že text môže byť vnímaný ako jednostranný, príliš konfrontačný, respektíve, že mu niečo chýba. Roberta Mistríka považujem za dobrého, demokratického kandidáta. Ak postúpi do druhého kola, budem ho samozrejme voliť. V prvom kole volieb ho budem voliť v dvoch prípadoch. Po prvé, ak sa Zuzana Čaputová vzdá kandidatúry v jeho prospech. Po druhé, ak bude situácia nasledovná. Robert Mistrík má relevantne vyššie preferencie ako Zuzana Čaputová + Zuzana Čaputová sa nechce vzdať + hrozí, že sa do druhého kola nedostane nikto z trojice Čaputová, Mikloško, Mistrík.

Ak by som mal zvoliť najvhodnejšieho kandidáta na pozíciu predsedu SAV, či „ministra startupov a inovácíí“, z prezidenstký kandidátov volím Roberta Mistríka. Na pozíciu prezidenta republiky, sú však pre mňa najlepšími kandidátmi Zuzana Čaputová a František Mikloško.

Teraz najčítanejšie