Denník N

Mesiac školenia = rok vysokej školy?

Vláda školí ľudí pre automobilový priemysel. Za mesačné školenie dáva toľko, čo dáva vysokým školám na ročné štúdium.

Jedným z mála spôsobov ako zamestnať ľudí je vzdelávanie.  Vzdelávanie ľudí a jeho platenie zo strany štátu má niekoľko úskalí. Treba vybrať, čo učiť, koho učiť a za koľko.

Vláda sa rozhodla učiť nezamestnaných pre automobilový priemysel. Otázkou je, prečo automobilový priemysel. Sektor, ktorý je v ekonomickom boome, ktorý má dostatok financií na zaplatenie školení pre svojich zamestnancov, sektor, ktorý už teraz produkuje vyše percenta svetovej produkcie (a teda už veľmi kam rásť nemá), sektor, ktorý už dotujeme množstvom spôsobov (napr. v Nitre vyše pol miliardy €, v minulosti v Trnave či v Žiline).

Druhý problém je cena. Vláda sa rozhodla platiť za mesačné vzdelávania toľko, koľko platí vysokým školám za jeden rok štúdia bežných študentov na bakalárskom stupni (okolo 1000 €). Naozaj je mesačné školenie desaťkrát náročnejšie ako štúdium na vysokej škole? Naozaj tam je desaťkrát viac učiteľov či desaťkrát viac prístrojov?

Tretí problém je „prečo“. Hlavným cieľom vzdelávania, a hlavne takto na mieru ušitého jednému sektoru, musí byť zamestnať ľudí. Učia sa tam praktické zručnosti, ovládanie konkrétnych strojov či zvládnutie postupov. Neučia sa tam veci do života ako čítanie s porozumením, finančná gramotnosť či kritické myslenie. Skoro všetci z tých, čo kurz dokončia, by sa mali zamestnať. Ale podarilo sa to štvrtine. To je naozaj málo.

Zaplatili sme teda firmám školenie ľudí, ktorých by aj tak museli najať, v sektore, v ktorom ak príde malý poryv v produkcii, budú aj tak prepustení ako prví.

 

Michal Páleník • expert Progresívneho Slovenska na zamestnanosť, sociálne veci a regionálny rozvoj.

Nájdete ma aj na facebooku.

Teraz najčítanejšie