Denník N

Kotlebovec Bohuš a jeho nazi kérky

Vytetovaných ich má požehnane, ale má ich pretetované. Zaujímavý je ale spôsob akým to má urobené. Zásadne tak, aby bolo na prvý pohľad jasné o čo ide, ale aby mal zároveň akési alibi, že ich má prekryté.

Volá sa Bohuš Bigas a má profil na svoje meno na Facebooku.

Aj profil na Instagrame.

Prečo tvrdím, že ide o Kotlebovho fanúšika? Potvrdzuje to opakovane sám na svojom profile. V roku 2015, aj v roku 2018. Vlani aj s pozdravom pre členov Kotlebovej strany, ktorých má medzi priateľmi: „František Drozd, Daniel Krištof, Ado Kroxy (Pribiš), Zdeno Luknár (Edo Bošnák), David Procházka atd… a ostatny vsetci LSNS.

A najnovšie aj poďakovaním Františkovi Drozdovi, oblastnému predsedovi Kotlebovej ĽSNS pre okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto z kotlebovského internetového Rádia Naše Slovensko  za živý vstup: „Dakujem Ferkovi Frantisek Drozd (milo ma prekvapil) z radia Naše Slovensko… pozdravujem vsetkych do nasej posilky Solar Hammer Gym Rasto Solar Martin Hrban atd. ako aj ostatnych mojich znamych, kamaratov, kamaratiek z posiliek a sportovych bojovych klubov z Nitry a inych miest

Medzi priateľmi Bohuša Bigasa nechýbajú početní členovia a funkcionári Kotlebovej strany. Ani známy neonacista a popierač holokaustu Marián Magát a organizátor pochodu extrémistov v júni 2015 Lukáš Kopáč, ktorý sa chystá kandidovať za ĽSNS do Európskeho parlamentu.

S jedným z nich, dobre známym Edom Bošnákom z Trnavy, ktorého má ale medzi priateľmi aj s jeho novým falošným profilom na meno Zdeno Luknár, sa dá aj na obligátne kotlebovské stráženie.

Priateliek a priateľov z Kotlebovho košiara má samozrejme viac, ale vráťme sa k biletárovi, ochrankárovi a fitness trénerovi Bohušovi Bigasovi.

Neprejde snáď deň aby na svoje profily na Facebooku a Instagrame nepridal fotografiu z posilňovne kam chodí cvičiť.

Hrdo na nich vystavuje na obdiv svoje tetovania, ktoré by mohli slúžiť ako manuál pre babráckeho nazi-tatéra. Prsty, predlaktia, ramená, hruď či nohy, všade tetovanie s nacistickou tématikou. Na prstoch pravej ruky nápis „Sieg,“ na prstoch ľavej ruky „1941.“ Na pravom predlaktí železný kríž a povyše helma s runou SS. Na chrbte ľavej ruky nemecký vojak s panzerfaustom, na ľavom predlaktí vlajka Kriegsmarine s pretetovaným hákovým krížom uprostred a nad ňou nápis U-BOOT. Vyššie na ramene Totenkopf a opäť runa SS. Na ľavom ramene ríšska orlica s pretetovaným hakenkrajcom a nápis „MEIN KAMPF.“ Na hrudi vpravo pretetovaný hákový kríž. Vedľa železného kríža napoly pretetované runy SS a nemecký vojak hádžúci granát. Pod nimi nápis „FASCHISTEN“ s pretetovaným písmenom F. Nižšie nápis, ktorý mali vojaci Hitlerovho Wehrmachtu na prackách opaskov: „GOTT MIT UNS.“ Nápis „WEHRMACHT“ a pod pupkom „Komm zu uns.“ Na pravom boku veľký hákový kríž. Tiež pretetovaný. Podobné je to aj na obidvoch nohách.

Na šiji má orla s rovnoramenným dvojkrížom a na chrbte zaujmú nápisy „deutschland“ a „WAFFEN“ vedľa ktorého sú napoly pretetované runy SS, vľavo nápis „FÜHRER,“ vedľa ktorého je podoba Adolfa Hitlera s čiastočne pretetovanou tvárou a vedľa runa SS. V strede opäť vlajka Kriegsmarine s pretetovaným hakenkrajcom v strede. Pod ňou kresba vyhladzovacieho tábora Oswienčim-Auschwitz s dymiacim komínom krematória. Na ľavej nohe vzadu ríšska orlica s pretetovaným hákovým krížom a nápis „Sieg“ s pretetovaným heil. Na lýtku nápis „PANZER“ a na druhej nohe „V 2“ a „AFRICA CORPS“ A ešte mnoho podobných motívov. Nemeckí vojaci, tanky, lode…

Kérky na hrudi, rukách a chrbte, dobre vidieť aj na fotografiách z dovolenky. Rovnako aj reťaz na krku s príveskom.

Fotografií kde Bohuš Bigas pózuje, napína svaly a predvádza nazi kérky je viac.

Potom sú tu nejaké fotografie v tričkách, ktoré sa Bohušovi hodia k jeho kérkam.

Aj jedna spred desaťročia keď bol Bohuš Bigas v trochu inej váhovej kategórii.

Niečo, nielen o čitateľskom vkuse, napovie trebárs táto fotografia a pár komentárov: „Uz doma dakujem-e za darceky prekvapko Marek Kotras. Super. Verny sebe SVORNE NAPRED“ Vo výbere, ktorý ho tak potešil sú napríklad – Ilustrovaná historie třetí říše od Alexa Hooka, Kamencova kniha o Tisovi Tragédia politika, kňaza a človeka a ďalšie tituly s jeho obľúbenou tematikou.

O niečom svedčí aj spomienka na auto „ozdobené“ vzadu vľavo od ŠPZ nápisom „BOHUŠ“ a vpravo „ADOLF

Napovie konverzácia s kamarátmi v deň volieb. Objaví sa v nej Hitler a Rudolf Hess.

Aj názov Bigasovho profilu – Bohuš Bigas (Adolf)

A podpíše sa tak aj na stenu.

Potom sú tu nejaké fotografie s kamarátmi. Nechýba ani „vyrivka s kamaratom

Nezaškodí lepšie sa pozrieť na pár priateľov Bohuša Bigasa. Pamätáte sa na nitriansky klub Walhala, ktorého členovia brutálne zbili návštevníkov neďalekého klubu Mariatchi? Mal aj svoju Facebookovú stránku „Pansky kartovy klub Walhala.“ Jedným z adminov stránky bol aj Juraj Ceco. A v „kartárskom klube“ sa očividne dobre cítil aj za barom.

Členom klubu bol aj Dušan Velčický, alias Dušo Dušky, s ktorým sa Bigas na fotografii priateľsky objíma. Na neskôr zlikvidovanej stránke sa po bitke a jej medializácii objavil komentár jedného z členov Walhaly: „Tak už to začalo, práve si prišli pre Bimba do roboty kriminálka, tak isto aj pre Duškyho a plus Boris zo Šale a počítam, aj toho štvrtého zo Šale zbalili.“ Velčický, ktorý patrí medzi obvinených z brutálnej bitky sa zúčastnil aj otváracieho večierku Walhaly a veľmi si ho pochvaľoval: „to bola otvaracka party jak lusk“ Duško má tiež náklonnosť k hajlovaniu. Aj keď si zrejme z ostychu vypomáha fotkou obyvateľa našich lesov.

Do partie z Walhaly patrí aj Peter Beňo, ktorého návšteve sa tak potešil Bohuš Bigas. Toho vidíme na fotografii z 24. 11.2013 s ďalším adminom stránky „kartárskeho klubu“ Antonom Bátovským, či členom Rastislavom Beňom. Na ďalšej fotografii je priamo pri bare vo Walhale s Jurajom Cecom. Nuž a Peťo ovláda aj šifru 88 a vie čo je to trošku si zahajlovať.

Bohuš Bigas sa pochválil aj spoločnou fotografiou s Michalom Soboličom (Malej Zeé), hlavným trénerom z klubu brazílskeho jiu jitsu Spartakus Pittbull BJJ, bratom ďalšieho z adminov „kartárskej stránky“ Walhala, Dušanom Soboličom (Duško Nitrička). Pre Michala Soboliča, ktorý si rád zahajluje je Adolf Hitler veľký muž a druhý otec. Michal Sobolič má pestrú minulosť. V roku 2009 bol podmienečne odsúdený na tri roky s odkladom na štyri roky za vydieranie v spolupáchateľstve, pričom v minulosti bol už dvakrát trestaný za násilnú trestnú činnosť. 17. októbra 2017 ho Špecializovaný trestný súd v Pezinku na základe dohody o vine a treste s prokurátorom, odsúdil za vyvesenie dvoch zástav s fašistickou symbolikou a prechovávanie extrémistických materiálov na peňažný trest vo výške 1 500 €. 13. septembra 2018 zadržala NAKA bratov Soboličovcov Dušana aj Michala pre násilnú trestnú činnosť. Išlo o podozrenie z vydierania podnikateľa. To je zatiaľ koniec story pánov bratov Soboličovcov.

Na spoločnej fotografii Bigasa s Michalom Soboličom a jeho parťákmi z klubu je prinajmenšom ešte jeden člen Walhaly. Je ním Lukáš Meixner (Embrio Whyareyou Embrijko), ktorý si na fotografi evidentne užíva fototermín v Berchtesgadene nad Hitlerovou horskou chatou, povestným Orlím hniezdom. Mimochodom aj Lukáš, účastník zápasov v klietke, mal už opletačky so zákonom. V januári 2014 Okresný súd v Nitre riešil prípad výtržníctva. Obžalovaným bol Lukáš Meixner.

Zabudnúť by sme nemali ani na „kamarata z vyrivky,“ Marka Bédiho, tiež z partičky okolo“kartárskeho“ klubu. Marka, ktorý má zaujímavé cestovateľské a zberateľské koníčky, sme mali možnosť vidieť nielen na fotografiách s Bigasom, ale aj s Dušanom Velčickým (Dušo Dušky). A akýže by to bol hrdina z Walhaly, ak by nemal skúsenosti s našim súdnictvom. Záznam hovorí, že 17. februára 2014 Okresný súd v Nitre na verejnom pojednávaní rozhodoval o istom Markovi B. vo veci výtržnícva a ublíženia na zdraví. Záležitosť pokračovala 17. februára12. marca 2014 keď súd rozhodoval o schválení dohody o vine a treste Marka B. Bulvár tiež v januári 2017 informoval o jeho romanci s o tridsať rokov staršou Norou Mojsejovou podľa ktorej má „nesmiernu záľubu v luxusných autách a fitnes.“

Čaro šifry 88 pozná okrem Peťa Beňa aj ďalší Bigasov kamarát Marek. Marek fandí neonacistickej kapele Krátky proces a vie aj čo znamená White Power.

Bez zaujímavosti nie sú ani fotografie, ktoré má na svojom profile ďalší Bigasov kamarát, Dávid Dado Strápek. Titulná fotografia s logom neonacistického hnutia Blood&Honour, Fotografie s nazi tetovaním White Power, názov neonacistickej skupiny Krátky proces, nápis Krv a česť, Schwarze Sonne

Bigas zdieľal okrem iných aj fotografiu s Denisom Ligačom, ktorý sa hrá na vojačikov so znakom bataliónu AZOV na maskáčoch a predvádza sa v bráne do vyhladzovacieho tábora Auschwitz – Birkenau.

Potom sú tu nejaké Bigasove spomienky. Napríklad na bratov JánaAdama Pintérovcov, s ktorými kedysi cvičieval v posilňovni Relax Club 34 Nitra: „Moji vtedy partaci sportovci ako keby moji bratia… bratia PinterovciAlebo na Antona Hudeca: „No a tu je este plus spomienka s Anton (Tono) Hudec Capo kamarat atd… partia… na disko Stara (nova) pekaren potom Silvester oslava Pulzo disko bar potom Mexico Night Club Nitra oslava narodenin. Bolo dobre. Tymto som si chcel na Tona Hudeca atd… zaspominat pripomenut ked su te raz uz Vianoce sviatky.

Prečo na nich Bohuš Bigas nostalgicky spomína? Niečo napovie Google.  Po zadaní mena Bohuš Bigas totiž ponúka zaujímavú story. V septembri 2012, po odvolaní následne v auguste 2014, v marci, máji, a v novembri 2017 pojednával Krajský súd v Nitre. Išlo o vydieračský únos, vydieranie a hrubý nátlak. Obvinených bolo celkove 7 osôb. Medzi obvinenými boli aj Adam Pintér, Ján PintérAnton Hudec. A nechýbal ani Bohuš Bigas, ktorý bol obvinený z  vydierania a hrubého nátlaku. Zdá sa, že on z toho vyviazol, tí na ktorých spomína, mali asi menej šťastia. Zrejme preto tá vianočná nostalgia.

Ako to v tomto prípade skončilo, neviem, ale v komentári s 29.novembra 2015 sa Bigas zmienil o pobyte vo väzbe kde schudol a rozhodol sa zmeniť postavu: „…som sa rozhodol ked bol vo vazbe a uz schudol ze ostanem v diete zmenim postavu vysekam nebudem uz ako postavou strongman… odvtedy taham diete cca.7 rok…“  Malo to teda byť pred siedmimi rokmi, takže zrejme nejde o tento prípad.

Ale naznačuje to, že Bohuš Bigas si kedysi nejakú dobu posedel v chládku a ako sa v Nitre povráva, v minulosti mal byť údajne viackrát obvinený za vydieranie, hrubý nátlak, nebezpečné vyhrážanie a výtržníctvo. V spojení s jeho evidentným obdivom k Hitlerovi a nacizmu, to nie je kombinácia hodná prehnanej úcty. No zdá sa, že Bohuš Bigas si napriek tomu nežije zle. Dvíhanie činiek, pózovanie, miesto „fitness trénera,“ biletára, vyhadzovača či ochrankára ho evidentne slušne živí. Čistá radosť mať také remeslo. Otázka je, dokedy mu to vydrží…

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.