Denník N

Slniečkár Kotleba (národniarka Čaputová).

Politika je dnes viac o zdôrazňovaní rozdielov ako o hľadaní kompromisov. Cieľom je zaujať pozornosť, uspokojiť bezprostredné inštinkty publika, obviniť protistranu/y zo zodpovednosti za vzniknuté škody. Trieštenie politickej scény otvára možnosti pre malé strany dostať sa do parlamentu. Ak sú výsledkom trieštenia pôvodne veľkých zoskupení, ťažko očakávať dlhodobú zhodu. Veď predsa vznikli z presne opačných pohnútok. Nevedeli nájsť kompromis.

Verejné demonštrovanie protikladov sľubuje za daných okolností vyšší politický výnos ako namáhavá snaha o dosiahnutie kompromisu. Emotívne prednesená nezmieriteľnosť vyznieva v politickej aréne presvedčivejšie ako rozumná (ale fádna) umiernenosť. Ak verejné uznanie prináša väčší politický vplyv bez ohľadu na materiálne (ne)výhody, možno krátkodobou deštrukciou dosiahnuť viac ako hľadaním kompromisu vo veľkých zoskupeniach.

Vzniku EÚ predchádzal rozpad európskych impérií v priebehu 20.storočia. Či už teritoriálnych alebo námorných. Prehratá vojna na východe a nereálnosť obnovy impéria boli základom povojnovej spolupráce národných štátov. Najskôr obchodnej, neskôr politickej a inštitucionálnej. Základom zbližovania Francúzska a Nemecka nebolo ani tak poučenie z vojny ako poznanie, že vytváranie nových impérií nie je viac možné. Intergrovaná Európa (na základe svojej “imperiálnej“ veľkosti a ekonomickej váhy) je dnes najvhodnejším nástrojom na riešenie problémov modernej doby ako sú ľudské práva, klimatické zmeny, monopoly alebo daňové úniky… A paradoxne dominancia Nemecka je zárukou, že EÚ sa nerozdelí na dvojrýchlostnú. Rozdelenie Európy by iba zvýšilo nemeckú dominanciu, ale (výrazne) znížilo príťažlivosť samotnej EÚ.

Z tohto pohľadu je vstup kandidáta Kotlebu do kampane čisté slniečkárstvo. Spoločenský status len sotva dovolí kandidátovi Harabínovi pridať sa na jeho stranu. Na druhej strane postoj kandidátky Čaputovej je po ohlásení kandidatúry M.Šefčoviča čistým prejavom nedôvery v schopnosti a úspech kandidáta Mistríka. Volanie po silnom “opozičnom“ kandidátovi dnes naráža na obsadenie postu príťažlivého a dôveryhodného hlavného hrdinu príbehu. Je ťažké vyrobiť zo Salieriho Mozarta. Najmä ak nie je režisérom Miloš Forman.

Ak by bola Liga majstrov folklórnym festivalom, mali by šancu na úspech asi viacerí. A napriek tomu, že o jej atmosfére vedia zanietene rozprávať mnohí, zväčša nám to doteraz stačilo iba na predkolá hlavnej súťaže. Pomenujme si kritériá, ktoré má spĺňať kandidát – aby nemusel čítať z predlohy, neposedával v rohu mimo záujem ostatných a nemával valaškou tam, kde sa vyžaduje profesionálna zručnosť a všeobecná gramotnosť. Že nemusí automaticky zdieľať vždy väčšinový názor patrí už dnes k samozrejmej doplnkovej výbave budúceho prvého občana štátu.

Pekný deň prajem.

Teraz najčítanejšie