Denník N

Staviame: Zdroje najväčšieho stavebného potešenia II

Po čase pokračujeme v našom stavebnom príbehu. Naposledy sme si povedali, ako sa dajú jednoducho a rýchlo zariadiť omietky v dome. Teraz poučný diel pre tých, čo bývaju v ulici bez kanalizácie a potrebujú osadiť nejake tie betónové nádrže pod zem.

Poznámka na úvod – už bývame! Vlastne už bývame druhý mesiac. Ale to nie je dôvod na to, aby som sa flákal a nedopísal Stavebný príbeh. To, že už bývame sa tiež neudialo rýchlo a ľahko (preto som aj tri mesiace nič nepísal, nebolo kedy), ale o tom snáď v skorej budúcnosti.

Naposledy sme si povedali, ako sa dajú jednoducho a rýchlo zariadiť omietky v dome. Teraz poučný diel pre tých, čo bývaju v ulici bez kanalizácie a potrebujú osadiť nejake tie betónové nádrže pod zem. Hlavne ak to chcete zážitkovou formou a nie nudnou (a drahou) cestou „na kľúč“.

Osadenie betónových nádrží pod zem tak aby boli v správnej hĺbke voči odpadovej rúre z domu a ešte aj v správnej výške oproti terénu, som považoval za asi najväčšiu výzvu mojej krátkej kariéry stavbyvedúceho. Preto som to poňal nanajvýš zodpovedne a zisťoval som, čo a ako treba urobiť, aký je postup, kto má čo urobiť a podobne. Výkop musí mať nejakú veľkosť, aby tam tie tri 10 kubíkové nádrže vošli (dve žumpa a jedna dažďová voda), nejakú hĺbku a samozrejme treba ich umiestniť na vhodné miesto, tam kde nie je nič v zemi.

Čo sa týka veľkosti výkopu tam nie je čo riešiť, to je určené. Miesto na výkop tiež, veď máme situáciu na pozemku zakreslenú aj so sieťami. Elektrika cez nás nevedie, plyn tiež a voda je zakreslená. Fajn, zohnal som seriózneho dodávateľa, ktorý mi hneď dal po telefóne 20 min prednášku, že čo ako. Ako to oni dovezú, nech je hotový výkop, trochu štrku, prdnú to tam, aj tie dve nádrže prepoja. Potom sa zasype, zaizoluje, zapojí. Zapájať sa môže aj neskôr, hlavne nech je to v zemi. Na túto tému som vypracoval celý manuál ako pre debilov, krok po kroku a kto čo urobí. Už sa to nedalo lepšie. Mail išiel dozorovi, vodárovi (čo to mal zapájať) a žumpárovi, ktorý ako jediný aj reagoval. To som riešil celý jún. Na výkop som mal objednanú stavebnú firmu s bagrom, vodár tam vlastne ani nemusel pri výkope byť, o to jednoduchšie. Dozor samozrejme povinne. V polovici júla, keď som zladil termín pre všetkých, sme sa rozhodli kopať a nachystať jamu, aby žumpári došli a položili. Super je, keď to majú nachystané, za hodinku dve je hotovo.

Prvý pokus sme teda dali v piatok v polovici júla, mal prísť dozor zamerať výkop a bager to vykopať. Prvý problém nastal, keď sme narazili na kovovú rúru, ktorá tam nemala byť. Takže sme museli jamu pre výkop preorganizovať. Druhý a hneď aj tretí problém nastal, keď sme sa dostali do hĺbky niečo cez dva metre. Potrebovali sme aspoň 2.5m. Narazili sme na spodnú vodu. Aké prekvapenie, keď sme pri rieke. A len čo sa spodná voda objavila, jama sa začala zasypávať. Ja viem že som naivný a nedošlo mi, že  na štrkopieskoch asi nemôžeme vykopať hĺbokú jamu a očakávať, že tam bez dodatočného debnenia a odsávania a čojaešteviem akého zabezpečenia vydrží čo len 15 min. Bagrista mi to akože rovno mohol povedať a nemusel tam 6h bagrovať a ja som nemusel cálovať skoro dve stovky. Pretože potom mi povedal, že ono sa to predsa vždy robí tak, že sa vykope a rovno položí. No neva, pán od Dozora mi zameral výkop aj určil výšku, teda hĺbku a dohodli sme sa, že sa to v pondelok vykope. Dal som vedieť aj žumpárom, že budeme ready, len sa mení plán a kope sa až v pondelok, môžu prísť neskôr. To sa im veľmi nepáčilo, lebo cesta dlhá a neskorší začiatok znamená neskorší koniec. Ale biznis je biznis, nech aspoň nachystáme čiastočne výkop aby sme nechytili spodnú vodu a toľko už potom počkajú. Pre istotu sme ešte urobili prieskumný výkop tam kde mala byť rúra s vodou, nič tam nebolo. Tak sme si povedali, že voda asi bola to čo sme našli predtým, viac ako meter ďaleko. Kopali sme až kým sme nenašli spodnú vodu a zistili sme, že keď ju nájdeme, treba kopať ešte asi 10 cm. To bude sranda.

Pondelok ráno, švihám na miesto činu, bager už čaká. Odpaľujem akciu, rýpadlo sa zarezáva do zeme. Volá žumpár, že už sú pred dedinou. Dáko skoro. No nič, idem im naproti. Až teraz zisťujem, že žumpy idú z Poľska a chlapi nevedia ani slovo po Slovensky. Ešte že sme Slovania všetci, tak. Ale dáko sme sa dohovorili. Idem im sa autom ako eskorta, aby vedeli kam majú ísť. K nášmu budúcemu domu vedie pomerne úzka ulica, je to už na kraji dediny. Pomaly idem krokom autom a za mnou gigantický kamión s prívesom naložený tromi nádržami. Ľudia vychádzajú z domov a pozerajú čo sa deje.

Už sme späť na stavbe, chlapi zastanú na trávu vedľa cesty a ja sa pozerám, Dozor nikde. Volám. Zdvíha mi vzrušený hlas, vraj majú kvôli mne poradu. Že nemôžeme dávať takéto nádrže do zeme, to nevyjde, spodná voda to vytlačí, musia byť iné nádrže, iný tvar. Hm. Stojím s telefónom v ruke na stavbe, predomnou bager s čoraz väčšou dierou, za mnou kamión s nádržami, ktoré sme objednali pred mesiacom, Poliaci desiatujú a kukajú na bager. A Dozor má poradu, kde zistili (po 6 týždňoch diskusíí na ktoré nereagovali), že my to vlastne nedáme. Ešte v piatok sme zamerali výkop a pohoda, ešte v piatok som mohol chlapovi povedať že sme idioti, nech tieto žumpy predá nikomu inému, že nám tam nevojdú, nevedeli sme že spodná voda a podobne. Mohli sme kúpiť iné. Ale teraz?!

Tak som sa nadýchol a povedal mu, že v piatok ešte výhrady nemali a že tu už všetko beží podľa dohody a žumpy sú už na mieste. Tak teda niekoho pošlú, nech to postráži. Super. O dramatické situácie nebola núdza, bol som tam úplne sám a bagrista po mne chce, aby som mu skontroloval hĺbku výkopu. Tak som to nejako zvládol, už sme mali aj spodnú vodu. Hĺbka viac menej ok, rýchlo uložiť prvú nádrž. Inak to ani nemohlo ísť, vykopať prvú, uložiť, vykopať vedľa druhú, uložiť atď. Kým odpojili príves, kým nacúvali, kým vyložili jednu malú nádrž čo majú zaviesť a ešte ten deň montovať niekde inde. Večnosť. Konečne je to uložené v zemi, dokonca aj výška vrchu nádrže je oproti terénu správne. Mal som sto chutí otvárať šampus, keď je prvá nádrž v zemi tak ten výkop to už hádam trochu podrží. Super, dohodnuté že sa ide kopať druhá a Poliaci už budú aj s ramenom nachystaní to okamžite položiť.

Kopeme ďalej. Po chvíli bagrista hovorí, že na niečo narazil. Zase?! Plastová rúra, možno chránička na káble, dakto si kopal internet? Stojíme, skúmame. Nie je to tlaková rúra, tak asi nič dôležité. Ale prestrihnúť by sme to nemali. Na obci nevedia nič. Fajn, plán C. Vyzerá to tak, že aspoň druhá nádrž by sa tam mala zmestiť, tak to dokopeme, rúru nepoškodíme a nádrž uložíme. Fajn, problém vyriešený, idem do bankomatu a do obchodu dačo prehryznúť. O chvíľu pozerám na telefón, asi 5 zmeškaných hovorov od Dozora, jeden od šéfa žumpárov a ďalší od ženy. Dozor sa hnevá, lebo už mal byť na inej stavbe. O chvíľu mi volá, že máme problém, že nech hneď prídem. Kriste, čo sa ešte mohlo stať? Šéf žumpárov sa pýta, čo tam robíme pol dňa, že chlapi už mali byť na ceste preč. Žena sa pýta, ako sa darí 😊 Idem na stavbu a modlím sa, aby bola druhá nádrž v zemi. Ale moje prosby neboli vyslyšané, stroje sú ticho, dve z troch nádrží naložené na kamióne a všetci múdro pozerajú do jamy. Našli ropu?

No nie, kým sme mudrovali nad rúrkou čo sme našli, čas utekal a spodná voda už načala bočné steny výkopu. Už to mali vykopané, keď sa tak riadne odsypalo z boku, asi tak meter od susedovho plotu. Dozor mi hovorí, nech mám boha pri sebe, že toto treba zasypať a urobiť to inak. Bagrista na mňa kuká a hovorí, nech poviem či to má kopať alebo zasypať. Zasypať. Nádrže sme nechali vyložiť na pozemok, chlapi išli dopreč, bagrista tiež. Dozor mi len zašomral že sa spojíme a odišiel. Ostal som tam a kukal na tie nádrže. Hovorím si, že toto už nebudem riadiť, nechám to na kľúč urobiť tej firme čo poslala bager, nech si urobia aj prieskumný výkop cez celý pozemok aby sme už naisto vedeli, čo je kde. Nech vedia, že je tam spodná voda a že možno ju bude treba odčerpávať. Proste tu máte zadanie, výpočty, podklady, urobte to.

Jasné, nie je problém. Takéto robíme bežne. Stretneme sa, dohodneme. Najskôr ale dovolenka, vracajú sa za dva týždne, začiatkom augusta. OK. Prvý augustový týždeň už stojíme pri nádržiach dvaja, rozpoviem mu celý príbeh, veď on vie, už dvakrát tam bol bager zbytočne, 270 eur prebagrovaných, jedna nádrž z troch v zemi, dve rúry ktoré tam nemali byť nájdené, jedna rúra čo tam má byť nenájdená. Urobia to, ale majú plný harmonogram. Až niekedy po 20. auguste, presný termín ešte dohodneme.

Dohodli sme, že 23. august. Píšem deň vopred či to platí, predsa len aj Dozor tam má ísť. Ja tam určite nepôjdem, ešte by som to pokazil. Ale aj tak sa nič nedialo, žeriavista mal prísť, ale nedalo sa mu. Nepustili ho zo stavby. Ani potom. 31. august píšem, či aspoň začiatok septembra vyzerá ok. Jasne, všetko je nachystané. Lenže prišli lejaky, kopať niečo v takom čase, to sa nedá. Hladina Moravy išla hore asi o 70 cm, premýšľam kedy mi bude niekto volať že nám žumpu vytlačilo zo zeme a Dozor mi bude hovoriť, ako ma varoval. Našťastie sa nič nestlalo a to nebola ani zakopaná, iba prisypaná.

Konečne 10. septembra išli na to. Chlapík hneď ráno volá, že to ide osobne kopať. Naparádu, môžem ísť v kľude do roboty. Prešlo 40min keď mi volá. To som vedel, že to nebude dobrá správa. Narazil na dáku vodu, ktorá vyteká do jamy. Čo má robiť? Nuž, tak som fičal na miesto činu. Už ani neviem, čo tam našli, vodárom som platil za opravu, vôbec som netušil že čo bude ďalej. Dáme tam vôbec tie žumpy? Našťastie sa chlap zmobiliozoval a keď prišiel žeriavista dať žumpy aspoň na bok, aby tam mohol elektrikár kopať kábel, ak ho nepustil preč, vykopali to a uložili. Vraj to bolo tesné, že žeriav držal nádrž nad jamou a keď vytiahol poslednú lyžicu, tak to tam šupli. Nevyšlo to presne na cm, ale ak bola prvá nádrž benchmark, ktorý Dozor schválil, tak tieto boli možno 4cm nad, čo je úplne ok. Zapojí sa o nejaký čas, ešte predtým sa to zaizoluje. Neveril som vlastným očiam, nie len že sme mali omietky po 8 mesiacoch urobené, ale ešte aj žumpy sa po troch mesiacoch a troch pokusoch… štyroch, podarilo uložiť tam kde mali byť. To by sme už pomaly aj mohli byvať nie? Čo už také komplikované by sa mohlo stať? Ved už len interiér doladiť. A potom nasťahovať. Ale nebojte sa, až také ľahké to nebude. Ale bude to určite zaujímavé, to mi môžete veriť.

Teraz najčítanejšie