Denník N

Som proti rasizmu, ALE…?

Andrej Danko - sláva národa? | Foto: TASR
Andrej Danko – sláva národa? | Foto: TASR

Výrokom o „cigánočke zo SaS“ prerazil Andrej Danko nové dno. Zhoda na tom, že šlo o ponižujúci a rasistický výrok, síce v „slušnej“ časti spoločnosti, panuje, ALE…

Pred časom spustila Nadácia otvorenej spoločnosti veľmi vydarenú kampaň pod názvom ALE hejt neskryje. Upozornila na to, že nenávisť v spoločnosti nerozosievajú len kovaní extrémisti a rasisti, ale aj tí, ktorí sa svoje nenávistné postoje snažia v bežnej komunikácii skryť a zaobaliť slovíčkom „ALE“. Nie som rasista, ALE… Nemám nič proti gejom, ALE… Utečencov je mi ľúto, ALE… Videá kampane trefne odkrývajú pokrytectvo tohto ALE a ukazujú, že hejt sa za slovíčko ALE neskryje.

O to viac ma preto zamrzeli viaceré ALE, ktoré sa objavili v súvislosti s urážlivým výrokom Andreja Danka o poslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej, ktorú nazval „cigánočkou zo SaS“. Počúvam ich totiž od ľudí, ktorí podobné kampane proti nenávisti obvykle zdieľajú a čítam ich na sociálnych sieťach na profiloch, kde má nenávisť obvykle nulovú toleranciu.

Viacerí ľudskoprávni aktivisti, ktorí sa inokedy vášnivo zastávajú všetkých, ktorým niekto obrazne namaľuje na chrbát nenávistný terč, sa k slovným útokom Danka na podpredsedníčku parlamentu nevyjadrujú vôbec, alebo len veľmi vlažne. Niektorí dokonca k pohoršeniu nad slovami Andreja Danka jedným dychom dodávajú ALE – že strana SaS tiež nemá vyberaný slovník keď ide o Rómov a že saskársky návrh rómskej reformy nestojí za veľa.

Čo má spoločné Dankov hanlivý výrok o podpredsedníčke parlamentu, ktorým ju chcel evidentne ponížiť, pri čom reálne pourážal ešte aj Rómov, s politikou strany SaS? Vôbec nič. Podstata veci je jasná – Danko prerazil touto urážkou ďalšie dno a mal by sa ospravedlniť. Bez ALE.

Presne to odčítal Peter Schutz, keď o Dankovej „cigánočke“ napísal: „Odhalenie, že ako je to s Dankovým nerasizmom a novou tvárou SNS, bolo viacerými analýzami interpretované, teda čo do mentálnych zdrojov výroku, nesprávne. Presnejšie je, že „cigánočkou“ básnik poukazuje na nižšiu, menejcennú pozíciu človeka, z ktorej je predsa jeho, Danka, nemožné poučovať, haniť (či tak nejako).“

To, že sa Danko za výrok ospravedlniť nechce, ma nijako neprekvapuje. On sa nevie ospravedlniť ani za iné chyby a vôbec sa pri tom nehanbí. Je rovnaký hulvát ako Slota, ktorý svojho času urážal ženy ako na bežiacom páse.

Neprekvapuje ma ani vyjadrenie Dušana Jarjabka zo Smeru-SD, ktorý sa nechal počuť, že na Dankovom výroku nevidí nič urážlivé, lebo pre neho je slovo „cigán“ plné šťavy a vôní a spája sa mu s predstavou plnokrvnej cigánskej hudby. Väčší stereotyp sa už hádam ani nedá vymyslieť.

Prekvapuje ma však Jarjabkovo ALE, ktoré sa nenávisť voči poslankyni a strane SaS už ani nesnaží skrývať – negatívne emócie sa mu vraj spájajú iba s Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Takto otvorene hejtuje predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá, ktorý najnovšie presadzuje náhubkový zákon vraj preto, aby sa nastolila v médiách slušnosť.

Korunu tomu všetkému nasadil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, ktorý na margo nevhodného Dankovho výroku dodal veľmi zvláštne ALE. „To, čo ma ALE prekvapilo, je, že pani Nicholsonová to poňala ako urážku svojej materskej a ženskej podstaty. To hovoríme prosím o podpredsedníčke liberálnej strany, ktorá sa pri riešení tzv. „rómskej otázky“ stavia do vševedúcej postavy,” povedal Ravasz pre médiá.

To vážne? Čo tým chcel pán splnomocnenec vlastne povedať? Že liberálky majú mať pri ponižovaní vyšší prah tolerancie ako ženy s konzervatívnym presvedčením? Alebo že ho vyrušuje, že Lucia Ďuriš Nicholsonová pred časom prezentovala tzv. rómsku reformu, ku ktorej má osobné výhrady?

Na otázku, či bude Dankov výrok riešiť z titulu svojej funkcie, Ravasz dodal: „Netreba to gradovať donekonečna. Keby sa to opakovalo a videli by sme, že sa otáča smer politiky tejto vlády alebo koaličného partnera, už by som videl dôvod na to, aby sme to zásadnejšie riešili. Dôležité je pre mňa napĺňanie vládneho programu aj našich cieľov v tejto oblasti. Tu vidím pozitívnu zmenu a to je pre mňa podstatnejšie.“

To znie ako ďalší oportunista strany MOST – HÍD so selektívnym videním. Akoby v slušnej spoločnosti nemalo platiť, že každý jeden vulgárny, nenávistný a urážlivý výrok, obzvlášť, ak je vyslovený verejným činiteľom, ktorého názory formujú charakter krajiny viac ako krčmové reči, je odsúdeniahodný bez ALE.

ALE hejt neskryje. Nenávistné ostne, ktorými sú prešpikované vyjadrenia ľudí, ktorí by sa mali zomknúť na tej slušnej strane barikády v boji s extrémizmom, rasizmom, vulgárnosťou a aroganciou, a nie na seba útočiť, zraňujú dvojnásobne.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Zimenová

V oblasti vzdelávacej politiky sa pohybujem už niekoľko rokov ako analytička portálu Nové školstvo a autorka viacerých koncepčných návrhov a školských právnych predpisov. Patrím medzi iniciátorov kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku. Od novembra 2016 som poslankyňou NR SR. V nadchádzajúcich voľbách sa uchádzam o hlasy voličov s číslom 28 na kandidátke SaS. Viac na www.zimenova.sk