Denník N

Varíme s Medveďmi – Divotvorné špecle

Niekto ich volá špecle, niekto haluštičky, niekto noky, čo je asi ten najnesprávnejší výraz. Jedná sa o kúsky múčneho cesta, ktoré nie je zemiakové a ktoré sa prelisuje cez haluškovač, alebo aj iné zariadenia, aby vytvorilo tie neskutočne chutné vo vode uvarené kúsky rôznych tvarov. A tie potom podávame ako prílohu k mäsám na šťave, alebo len tak s vajíčkom, špenátom, alebo nasladko … no proste kopec chutných kalórií.

Dnes to teda skúsime trochu inak. V prvom rade bielu múku nahradíme špaldovou. My sme použili zmes 2/3 bielej špaldovej a jeden diel celozrnnej hladkej špaldovej múky. Na štyri porcie stačí 25 dkg. Ďalej budeme potrebovať dve veľké mrkvy, 1 – 2 vajíčka, veľké balenie cottage cheese a nejaké dobré mäso, ktoré nie je tučné. Skvele sa hodí bravčová panenka, ale aj karé, morčacie či kuracie prsia. Vegetariáni môžu pokojne použiť vopred vo vriacej vode namočené a dobre ochutené sójové plátky. Vegáni musia nahradiť cottage cheese dobre ochuteným tofu, ktoré nastrúhajú nahrubo a bohužial, špaldové špecle tiež nejakými hotovými bezvaječnými špaldovými cestovinami. Špalda je veľmi chutná, ale nedrží až tak dobre pokope, aby sa dali robiť haluštičky – špecle bez vajec. Možno majú vegáni na to nejakú vychytávku. Napíšte…:)

Tak a čo teraz s tým? Jedlo chudobné na ingrediencie nemusí ešte znamenať bezprácne varenie. Takže mäso nakrájame na rezne, nasolíme, kto môže pokorení a naklepeme. Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo.

Vezmeme dobrú panvicu. Každý rezeň namočíme do špaldovej múky a krátko z jednej aj druhej strany opražíme.

Takto to vyzerá.

Zoberieme vhodný pekáč, jednotlivé kúsky mäsa nakladieme do neho, zalejeme buď vriacou vodou, alebo zeleninovým vývarom, ten je super. Dokonca aj bujóny bio sa dajú dnes bežne kúpiť. Dobre zakryjeme napríklad alobalom, vyhrejeme rúru na 180 stupňov a dusíme v nej mäso okolo 50 minút. Potom odokryjeme a zistíme, že je krásne mäkké až krehké a veľmi chutné.

Vegetariáni a vegáni. Veľmi dobré sú aj sójové plátky na prírodno. Lebo tak sa volá táto úprava mäsa. Plátky najprv prevaríme vo vriacej posolenej vode. Necháme zľahka vychladnúť, trochu akoby vyžmýkame každý plátok a pokvapkáme sójovkou. Obalíme v špaldovej múke a rovnako každý plátok osmažíme z oboch strán v oleji. Nie je potrebné dusiť v rúre, keďže plátky sóje viac nezmäknú. Ale vrátime ich do panvice, zalejeme zeleninovým bujónom a zakryté podusíme ešte aspon 15 -20 minút. Hotovo.

Na rad prichádzajú špecle. Do múky vklepneme vajíčka, pridáme trochu soli a vlažnú vodu. Na začiatok trochu a vidličkou miešame.

Podľa potreby pridávame vodu, kým nedostaneme polotuhé vláčne cesto, ktoré nedrží tvar, ale zároveň sa nerozlieva. Takto, ľaľa. :)

Cesto necháme odstáť 20 minút. Zovrieme vodu v dostatočne veľkom hrnci, posolíme ju a do variacej sa vody cez haluškovač pretlačíme halušky, ktoré priebežne zľahka premiešame a necháme chvíľu povariť, kým nevyplávajú na povrch a potom ešte chvíľu dlhšie. Rado to kypí, ale stiahnutím plameňa a osobnou prítomnosťou to zvládneme.

Deti, ja sa vám k niečomu priznám. Na svete sú tri veci, ktoré mi môžete dať robiť, aby ste ma umučili. Žehliť, umývať okná a robiť halušky. Takže ak ma budete chcieť utýrať, tak ma priviažte k stolu a prikážte mi vymiešať, pretlačiť a uvariť špecle a po sebe ten šialený bordel oriadiť a to 3 x po sebe. A ja VŠETKO vyzradím. :) Takže aj halušky či špecle vyváram, až keď mi hrozí rozvod. Vôbec sa teda nebudem čudovať, ak ich niekto úplnou náhodou nahradí špaldovými cestovinami. Najlepšie sú vrtulky.

Dnes som sa však pochlapil. Boli výborné a ako vidíte, nebolo ich veľa. To schválne.

Nastúhanú mrkvu na panvici na troche oleja dobre skaramelizujeme. Postup sme si už ukazovali viackrát. Najprv prikryté, aby mrkva zmäkla, potom odokryjeme a dobre urestujeme.

Zoberieme halušky a vmiešame do nich mrkvu aj cottage cheese. A dáme si pozor, aby sme to nezožrali. Už to je totižto samo o sebe výborné.

Ale my potrebujeme veľa bielkovín a menej sacharidov. Takže touto výbornou prílohou šetríme a radšej pridáme skvelé prírodné rezne. Pokvapkáme šťavou.

Je to naozaj fantastické, verte.

Dobrú chuť.

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.