Denník N

Stratenci v stratenej Európe 1

Tzv. Dokumentárny film „Stratená Európa“, (neviem, či ho môžeme vôbec dok. filmom nazvať, čiastočne aj áno, keďže dokumentuje nového Kolombusa, ktorý putuje naprieč tromi európskymi mestami) odkazuje k návratu do doby kamennej na Slovensko .

Po vzhliadnutí tzv filmu „Stratená Európa“ som pochopil, že mám to šťastie, žiť v tzv. (ako sa v dokumente spomína)  „katastrofálnej imigrantskej, moslimskej či tureckej štvrti“ v Berlíne. Nenašiel som ešte nikde kritiku k tomuto filmu. Ak existuje, a dúfam, že existuje, rád si ju prečítam, každopádne zopár riadkami musím prispieť aj ja.

Tvorcovia dokumentu  si určite pred jeho realizáciou ako aj zverejnením na ich internetových či sociálnych sietiach uvedomili a pozorne preštudovali autorské zákony ako aj európske zákony o ochrane jednotlivca. Predpokladám, že tvorcovia majú od všetkých zúčastnených, ktorí sa nachádzajú v jejich filme, vlastnoručné podpisi so súhlasom o možnosti premietania a propagácie tohto filmu na verejnosti ako aj na internete.  Ako je možné, že tento film je dostupný od 14. decembra na internetovej stránke politickej strany, ktorá má zastúpenie v NR SR,  je pre mňa záhadou. Úrad kriminálnej polície zameraný na Extremizmus a divácke násilie spí?

Ale poďme k samotnému filmu. Tento film som videl pred tromi dňami, preto moja reakcia prichádza tak neskoro. Možno spozorovať, že na Slovensko  prichádzajú volby, či už prezidentské alebo tie do európskeho parlamentu; a tak nezaškodí, vyvolať v ľudoch obavy a strach. Môžme si spomenúť na krásne správy z komunistického režimu, kedy nám západní imperialisti posielali pásavku zemiakovú na našu republiku. Teraz je to inak, západní „vydridusy“ nám chcú poslať migrantov a to nie hocijakých, rovno moslimov, ktorí nám budú stavať na Slovensku mešity, páchať kriminalitu a rozvracať republiku. Propaganda strieda propagandu a strach je večné zlato.

Je neuveriteľne nádherné ako autori filmu sa snažia na základe troch miest a troch výpovedí vytvoriť celkový obraz dopadu imigračnej kríze v západnej Európe.  V tomto blogu sa zameriam na Nemecko, respektívne Berlín, ktorý je v dokumente spomenutý ako v poradí tretí, a to jeho tri časti Alexander platz, Neukölln a Tempelhof. Pán Mazurek v dokumente poukazuje na Alexander platz ako centrum Berlína, avšak centrum Berlína je oveľa väčšie, patrí sem taktiež Brandenburger Tor,  Checkpoint Charlie, Museum Insel, Reichstag, Tiergarten atď. V centre Berlína žije cez 300 000 ľudí, že sa v nejakej časti postaví malá policajná stanica, je dôsledkom vývoja mesta a nie dôsledkom nejakej migrácii. Čo sa týka kriminality, tak tá tam bola ešte pred tzv. uprchlíckou krízou od roku 2015. Berlín má vysokú kriminalitu, keďže sa jedná o veľkomesto a taktiež sa zaraďuje medzi chudobnejšie  mestá Európy – „Berlin ist arm, aber sexy“ (Berlín je chudobný, ale sexy).

Blog by mal byť stručný, tak prvá časť je u konca a v priebehu niekoľkých dňoch nadviažem na spomínané štvrte Nekölln a Tempelhof.

Teraz najčítanejšie