Denník N

Doprajme si konečne prezidentku

Už takmer týždeň prebieha na sociálnych sieťach anketa medzi dvoma demokratickými kandidátmi, ktorí sa vzájomne dohodli, že ešte pred 1. kolom pravdepodobne podporí slabší silnejšieho. Zatiaľ v nej hlasovalo viac ako 6,2 tisíc ľudí a priebežný výsledok ukazuje, že 64% by chceli mať za prezidentku Zuzanu Čaputovú a 36% Roberta Mistríka.

Pre objektívnosť, výsledok sa týka iba tejto ankety, ktorá nijako nevylučuje výsledky iných prieskumov.

Zuzana Čaputová

– Správou roka 2017 bol jej vstup do vtedajšieho o. z. Progresívne Slovensko.

– Správou roka 2018 bolo jej rozhodnutie ísť zabojovať o prezidentský palác.

– Správou roka 2019 bude, keď sa stane prezidentkou Slovenskej republiky.

Je málo takých osobností, pri ktorých som si už po prvom stretnutí povedal: „Tak táto nás povedie poriadne ďaleko.“

My ju nemôžeme nechať postavenú v rade. Zuzana je objav, ktorý sa len tak nevidí. Doprajme si ju na čele štátu a dokážme, že budeme spravodlivá a slušná krajina.

V minulosti som ju registroval iba náhodile v médiách, kedy asi najviac rezonovala kauza „Pezinská skládka“. Zuzana v tomto prípade robila advokátku ohrozeným ľuďom. Po tvrdých bojoch odvrátila hrozbu vybudovania novej skládky. Odpad z pôvodnej mnohým ľuďom spôsoboval rakovinové ochorenie, čo sa viackrát preukázalo.

Pamätám si aj to, ako sa o vybudovanie novej skládky zasadzoval sám veľký FICO z pozície premiéra, jeho vtedajšej prvej vlády. V oficiálnom spore však vystupoval, hádajte kto? …Marián Kočner osobne. Zjavne už asi vtedy nemali títo „budovatelia“ od seba ďaleko.

Keď si teraz s odstupom času uvedomím, proti komu to vlastne Zuzana stála a ako im prekazila obrovský biznis, až ma mrazí. Zvlášť po dnešnom poznaní, čoho všetkého boli títo jedinci schopní. Ďakujme osudu, že Zuzana po tom všetkom je tu s nami.

V nemalej miere sa takisto pričinila aj o zrušenie „Mečiarových amnestií“. Vytrvalo za to bojovala ešte ako líderka organizácie VIA IURIS. Až pod silným verejným tlakom, museli niektorí politici zmeniť svoj postoj a po dlhých rokoch odhlasovali ich zrušenie. Som presvedčený, že aj z pozície prezidenta by dokázala vyvíjať taký tlak na činné orgány, že by tieto kauzy boli aj trestnoprávne dotiahnuté.

Na Zuzane je taktiež veľmi obdivuhodné, že nikdy nepracovala na prípadoch z dôvodov finančného prospechu, ako to poznáme u mnohých právnikov. Vždy mala potrebu sa zastať slabších. V jej okolí ju doslovne prezývajú „advokátka chudobných“. Súcit, zmysel pre spravodlivosť a rovnováhu sa u nej pozná hneď, ani nemusí veľa rozprávať :-)

Zuzana je z môjho pohľadu taká „správna Slovenka“ – charizmatická, skromná, nápomocná, s čistou dušou a veľkým srdcom. Zároveň je neuveriteľne sčítaná, rozhľadená a pohotová. Asi ani nie je situácia, ktorú by nevyriešila. Tieto kombinácie ju predurčujú na veľkého ŠTÁTNIKA, ktorý by našu spoločnosť dokázal spájať a ťahať dopredu. Z pomedzi ostatných demokratickým kandidátom je suverénne číslo 1.

Zuzana je takisto garanciou orientácie našej krajiny do štruktúr patriacich k najvyspelejšej časti sveta. Jej postoj k ochrane hodnôt a demokracie v súčasnej prebiehajúcej hybridnej vojne je úplne jednoznačný.

Po mnohých rokoch prehlbovania nedôvery občanov v štát, Slovensko akútne potrebuje dosadiť do vedenia štátu pozitívne vzory. Navrátiť ľuďom vieru v hodnoty a spravodlivosť je jediná cesta, ako napredovať. Zuzana v tejto výzve stelesňuje čisté a úprimné odhodlanie a ja som šťastný, že prišla zabojovať aj sem. Je perfektne pripravená, tak si ju doprajme :-)

Teraz najčítanejšie