Denník N

„Podpora“ Poľsku a Maďarsku (alebo prečo hlasujem proti)

Tak im prešlo. Tento piatok, vyhlásenie NR SR, ktorým predkladatelia môžu konečne aj v praktickej rovine doložiť svoju náklonnosť a podporu Viktorovi Orbánovi.
Áno, Vyšehradská štvorka je dôležitý formát, a áno, musíme hľadať spôsoby spolupráce a vzájomnej podpory. Nie však vtedy, ak „podporu“ adresujeme nedemokratickým tendenciám našich partnerov.

Aj preto som hlasovala proti tomuto vyhláseniu. A ešte pre toto:

  1. Ak podporujeme odklon od hodnôt, ktoré nás v Európskej únii spájajú, ideme sami proti sebe. Nech vyzerá akokoľvek bratsky, že sa zastávame svojich najbližších susedov a partnerov, nech je text vyhlásenia akýkoľvek zmierlivý, je to symbolický krok smerom k legitimizácii demokracie karpatského typu, s ktorou na Slovensku predsa už máme skúsenosti a dobre vieme, že neprináša nič dobré.

 

  1. Požičané síce treba vrátiť, no nie takto. Naši severní i južní susedia, naši partneri vo V4 pri nás stáli v ťažkých časoch mečiarizmu, je načase im to oplatiť. Majme však na pamäti, že ich pomoc nespočívala v podpore Mečiarovej vlády. To by sme dnes asi boli niekde úplne inde a silne pochybujem, že by sa nám tam páčilo.

 

  1. Ak už chceme vyjadrovať solidaritu so susedmi, je tu na to jeden ideálny kandidát. Čelí ruskej agresii, protiprávne bol obraný o časť územia a stovky občanov tam prišli o život v zbytočnej vojne. O tom však, paradoxne, predkladatelia vyhlásenia radi mlčia (a keby len to…).

 

  1. Národnej rade Slovenskej republiky neprináleží hodnotiť vzťahy orgánov EÚ s inými členskými štátmi. Má prostriedky, ako vyjadriť podporu alebo nepodporu v takýchto záležitostiach inými cestami, napríklad prostredníctvom Výboru pre európske záležitosti, ktorý má priamy dosah na naše pozície v inštitúciách EÚ. Prijatím takéhoto vyhlásenia v pléne parlamentu ničomu nepomôžeme, skôr naopak.

 

  1. Hlboko sa môžu mýliť tí, ktorí si myslia, že napríklad také Poľsko sa nám za túto „podporu“ poďakuje. Vo vzťahu k článku 7 ide totiž v prípade Maďarska a Poľska o dve veľmi odlišné situácie a úprimne by som sa čudovala, ak by sa v tomto prípade naši severní susedia chceli ocitnúť v spoločnom vreci s tými južnými.

 

Parlament v piatok prijal jedno zbytočné uznesenie, ktoré nijako nepomohlo Slovensku ani Slovákom (a ani Poliakom a Maďarom, keď už sme pri tom). Vyslalo drobný rozpačitý signál smerom do zahraničia, ktorý si pri troche šťastia nikto nevšimne. Smerom dovnútra ním však jedna politická strana vysiela dôrazný signál o tom, že to so snami o demokracii po vzore Orbána a Kaczynskeho myslí skutočne vážne.

Teraz najčítanejšie