Denník N

Satanista Soros a mapa jeho impéria na Slovensku

Mapa sociálnych inovátorov (Zdroj: inovatori.sk)
Mapa sociálnych inovátorov (Zdroj: inovatori.sk)

Bývalý poslanec SNS a dnes šéf Inštitútu národnej politiky Rafeal Rafaj publikoval ďalšiu tézu o mimovládnych organizáciách, ktorá sa nezakladá na pravde. V troch konkrétnych bodoch vám ukážem, v čom Rafaj zavádza.

22. januára 2019 publikoval Rafael Rafaj na sociálnej sieti Facebook obsiahly status venovaný svetovému ekonomickému fóru v Davose. Rafaj sa primárne venoval kritike vystúpenia Georga Sorosa na tomto fóre. Nie som expert na ekonomiku, či geopolitiku, nebudem sa preto vyjadrovať k Rafajovým úvahám v týchto oblastiach. V čom sa však vyznám a k čomu sa vyjadriť viem, sú bludy, ktoré Rafaj opäť publikoval o mimovládnych organizáciách (a ktoré z jeho statusu prebrali do pomerne rozsiahleho článku „alternatívne“ Hlavne správy).

Rafaj vo svojom texte tvrdí, že „na Slovensku už existuje „mapa sociálnych inovátorov“, teda aktivistov sorosovho impéria mimovládnych organizácií a aktivít.“  Pre niekoho, kto sa v občianskom sektore nevyzná, to možno znie logicky a dôveryhodne, ale v skutočnosti je to klamstvo. Prečo?  Vysvetlím:

1. Mapa sociálnych inovátorov nie je mapa mimovládnych organizácií a ani ich lídrov

Mapa sociálnych inovátorov je projekt z roku 2015, ktorý realizovala Nadácia Pontis v spolupráci s organizáciou Ashoka. Ide o mapu takmer 1000 osobností, ktoré na Slovensku realizujú zaujímavé projekty a prinášajú do svojich komunít inovatívne myšlienky a prístupy.

Stačí si pozrieť voľne dostupný zoznam mapy sociálnych inovátorov na špeciálnej webstránke venovanej projektu ( https://inovatori.sk/ )  a človek nemusí byť ani analytik aby zistil, že autorov mapy nezaujímalo odkiaľ človek je, či akú inštitúciu reprezentuje. Vôbec sa neobmedzovali na prostredie mimovládnych organizácií. Venovali sa iba tomu, čo zaujímavé a inovatívne daná osobnosť robí.

Tak sa na mapu sociálnych inovátorov, ktorú Rafaj prezentuje, ako „mapu aktivistov sorosovho impéria mimovládnych organizácií a aktivít“ dostali ľudia:

  • z komerčného sektora (napr. z firiem Google, Martinus, Respect APP, Telekom),
  • akademického prostredia (napr. zo Slovenskej akadémie vied, Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Komenského, či z VŠZaSP sv. Alžbety v Bratislave),
  • štátnej správy i samosprávy (napr. z úradu Verejného ochrancu práv, VÚC Bratislava, či mestských a miestnych úradov v Banskej Bystrici, Dobšinej, či Prešove),
  • škôl (napr. zo ZŠ Muránska Dlhá Lúka, ZŠ Spišský Hrhov, Súkromnej ZŠ Bajkalská, či Súkromnej ZŠ BellAmos),
  • ale aj médií (Denník N, EurActiv, TV Markíza, .týždeň)

či z občianskeho sektora.

Ak teda R. Rafaj tvrdí, že je to mapa mimovládkarov a ich aktivít, buď tú mapu vôbec nevidel, alebo zámerne zavádza.

2. Mapa sociálnych inovátorov nie je mapa tých, čo získavajú finančnú podporu zo zahraničia, a už vôbec nie tých, čo majú peniaze priamo od Sorosa

Mapa sociálnych inovátorov vznikala metódou snehovej gule. Každý respondent mohol uviesť ďalších lídrov a osobnosti, ktoré na Slovensku realizujú niečo inšpiratívne. Ako sme si už povedali mapa nie je projektom špecializovaným na mimovládky a ich lídrov.

Skúsme sa však aj tak pozrieť na mapu Rafajovou optikou. Aj keby sme z mapy sociálnych inovátorov špecificky vybrali len ľudí z občianskeho sektora, obraz, ktorý by na sa nám naskytol,  by bol obrazom obrovskej rozmanitosti slovenskej občianskej spoločnosti. Rád vysvetlím.

Na mape totiž nájdete socialnych inovátorov tak z konzervatívnych, ako aj z liberálnych mimovládok. Nájdete na nej ľudí z ekonomických think-tankov, ale aj environmentalistov, či aktivistov bojujúcich proti globalizácii. Sú tam kresťania, ale aj predstavitelia LGBTI komunity. Sú tam dobrovoľníci, ale aj profesionálni zamestnanci mimovládok. No a v neposlednom rade, sú tam aj organizácie, ktoré majú financovanie zo zahraničia, ale aj organizácie, ktoré nikdy z cudziny nedostali ani cent.

Rafaj teda opäť zavádza. Žiadna mapa Sorosovho mimovládneho impéria sa nekoná…

3. Kresťania v impériu satanistu?

Rafaj na jednom mieste svojho statusu (a dostalo sa to aj do článku Hlavných správ) tvrdí, že George Soros je satanista. Na inom mieste zas píše, že mapa „mapa sociálnych inovátorov, je mapou aktivistov sorosovho impéria mimovládnych organizácií“.

Ako si však potom vysvetliť, že na mape sociálnych inovátorov sú mnohí prominentní predstavitelia slovenských kresťanských komunít? Sú tam napríklad evanjelická farárka Anna Polcková, katolícky kňazi Anton Srholec (v čase keď v mapa vznikala vedúci centra pomoci bezdomovcom – Resoty), Marián Kuffa (reprezentant Inštitútu Krista Veľkňaza), známy lekár a humanitárny pracovník Vladimír Krčméry, či lídri Spoločenstva Ladislava Hanusa, Saleziánov dona Bosca, Kolégia Antona Neuwirtha, organizácie eRko, neziskovej organizácie Domov sv. Jána z Boha, či Spišskej katolíckej charity.

Naozaj ich Rafaj považuje za aktivistov impéria satanistu Sorosa? Absurdné, že?

Suma sumarum

Rafael Rafaj publikoval o mimovládkach ďalšie tvrdenie, ktoré sa nezakladá na pravde. Overiť si, že jeho téza o mape sociálnych inovátorov je blud, si dnes môže každý.

Dlhodobo tvrdím, že potrebujeme otvorenú a kritickú diskusiu o občianskom sektore. Nebránim sa kritike občianskych organizácií a iniciatív. Akurát dúfam, že túto diskusiu budeme viesť čestne a k faktom budeme pristupovať s väčšou úctou, ako šéf Inštitútu národnej politiky.

Juraj Rizman

(Autor pracuje pre organizáciu VIA IURIS. Je tiež členom Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie.)

 

Teraz najčítanejšie

VIA IURIS

Snažíme sa zo Slovenska urobiť krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní. Pomáhame ľuďom, vylepšujeme zákony, usilujeme sa o to, aby súdy, polícia a prokuratúra fungovali bez politických vplyvov.


Po 27 rokoch práce však už vieme, že nespravodlivosť je nadčasová. Preto tu chceme byť tak dlho, ako nás budete potrebovať.


Ak sa vám páči čo robíme, podporiť nás môžete cez náš web.