Denník N

Skalní voliči smeru dostanú cukríky

Nech sa deje čo sa deje, v predvolebnom roku SMER robí sociálne balíčky na základe druhotného triedenia údajov z volebných preferencií. Inými slovami, ak spadáte do socio-ekonomickej skupiny čo často volí smer, dostanete cukrík. Tentokrát to vyšlo na dôchodcov – dostanú dvojnásobne vyšší vianočný dôchodok. Ale iba pred voľbami.

Celá táto predvolebná kampaň bude stáť 150 miliónov € (podľa odhadov vlády). „Náhodou“ to príde pár mesiacov pred voľbami. Napriek tomu, že minister financií „Tvrdí, že bude premiérovi Petrovi Pellegrinimu odporúčať, aby apeloval na sociálnych partnerov, aby pri vyjednávaní o raste miezd „ubrali apetít“. „Treba byť racionálny a treba mať zdravý rozum,“ dodal.“. Teda treba ubrať apetít pre všetkých, okrem cukríkov pre skalných voličov smeru.

Urobil som kalkulačku, aby ste si vedeli vyrátať, koľko sa komu ujde. Priemerný dôchodca (450€ dôchodok), nedostane cukrík za 42€ ale za 85€. A dôchodca s dôchodkom 900€ nebude mať vianočný cukrík -40€ ale bude kladný (10€). Asi takýto dôchodca existuje, lebo v návrhu zákona robí ministerstvo práce úpravu vzorca aby nebol záporný…

Aby sme sa v budúcnosti vyhli takýmto populisticko-marketingovým pokušeniam, potrebujeme dobrý, stabilný a udržateľný dôchodkový systém. Systém, ktorý je férový a umožní dôstojný život. Zároveň, potrebujeme dobré služby – dobré zdravotníctvo, fungujúcu dlhodobú starostlivosť, alebo vlaky, do ktorých sa dá nastúpiť aj s paličkou. Robiť takéto progresívne politiky je oveľa ťažšie, ako rozdávať cukríky.

 

PS: to čo som pred dvoma mesiacmi písal, som myslel ako vtip, nie ako návod na použitie.

PPS: Nájdete ma aj na facebooku či na Páleník.sk.

Teraz najčítanejšie