Denník N

Slovensko bude mať nového Warrena Buffetta. Alebo?

Naša krajina je vo svete málo známa. Snáď len s výnimkou úspešných hokejistov, Hamšíka, Sagana či Vlhovej. To sa však čoskoro zmení. V blízkej budúcnosti dáme svetu ďalšieho Warrena Buffetta. Dokonca nie jedného. Ale minimálne desiatich.

Ako to viem? Jednoducho. Mesačne mi chodí niekoľko ponúk od rôznych investičných mágov, ktorí garantujú ročné zisky až 20 %. Alebo majú najlepší, najrýchlejší, najinteligentnejší softvér, ktorý nakúpi a predá lepšie, rýchlejšie a múdrejšie než softvér ostatných investorov. Samozrejme, vrátane najväčších bánk a fondov… Vlastne si ani neviem vybrať z toľkých ponúk. Dokonca niektorí z týchto investičných mágov dávajú šancu na obrovský výnos nielen mne, ale aj mojej rodine, kamarátom a klientom. Vo vzduchu cítim zrod nových investičných legiend. Musí to tak byť. Všetko tomu predsa nasvedčuje… Alebo?

Verím, že v predchádzajúcom texte ste postrehli iróniu. Pravdou je, že žiadne zázračné investície neexistujú. Nikto nemá čarovný prútik, ktorého mávnutím by vám pripísal na konto poriadne tučnú sumu. Žiadny seriózny správca peňazí vám nebude sľubovať modré z neba. Stačí používať zdravý rozum a pamätať si, že čím vyšší zisk vám niekto sľubuje, tým vyššie riziko podstupujete.

Áno, na finančných trhoch sa dá zarobiť. Dokonca sa dá na finančných trhoch zarobiť veľa. Ale tomu predchádza seriózna analýza klienta, výber vhodných nástrojov podľa investičného profilu, vybalancovanie portfólia, vysvetlenie, následné dodržiavanie investičného horizontu a niekoľko ďalších podstatných drobností. To vás privedie na najlepšiu cestu k nadpriemernému zhodnoteniu.

Teraz najčítanejšie