Denník N

Chcem prezidentku!

Foto - PS
Foto – PS

Prečo je pre mňa Zuzana Čaputová najlepšou kandidátkou na prezidenta?

Spravodlivosť

Asi najpálčivejšou problematikou Slovenska v posledných rokoch je spravodlivosť. Od nečinnosti orgánov činných v trestnom konaní, cez korupciu a kauzy naprieč stranami a politikmi, až po vraždu novinára. To všetko ukazuje, ako dôležité je mať na čele štátu človeka, pre ktorého je spravodlivosť – a to skutočná spravodlivosť, nie tá Harabinova – prirodzenou súčasťou života.

Zuzana Čaputová v minulosti viac krát dokázala, že pre ňu je spravodlivosť jednou zo zásadných hodnôt. Už sa to môže zdať otrepané, ale treba zopakovať prípady ako kauza pezinská skládka, ale aj zrušenie Mečiarových amnestií, v ktorých sa aktívne podieľala. Zároveň zaradila „spravodlivosť pre všetkých“ ako jeden z hlavných bodov jej programu. Koniec koncov, je to advokátka.

Ľudskosť

Pri hnaní sa za dokonalou spravodlivosťou môžeme dospieť k tomu, že sa z človeka stane robotický stroj, ktorý iba súdi, čo je podľa práva správne a čo nie. Čo sa mi na pani Čaputovej páči, je zachovanie si ľudskosti aj po všetkom, čo dokázala. Nie je to politička (v tom negatívnom slova zmysle) podľa obrazu dnešných politikov. Nevyhýba sa priamej odpovedi „áno-nie“, zároveň nezjednodušuje témy. Neodmieta odpovedať na „hypotetické otázky“ ale povie svoj osobný názor.
Prezident by mal reprezentovať a spájať všetkých ľudí. Nestratiť kontakt so svetom. Preto je ľudskosť a schopnosť povedať veci priamo, osobne a úprimne, jedna z najdôležitejších vlastností kandidáta na prezidenta.

Sila

Postaviť sa za spravodlivosť, pravdu a ochranu slabších, aj napriek odporu, je odvážny krok. Posledné roky ukázali, že Slovensko potrebuje odvážneho prezidenta, ktorý sa postaví za správnu vec. Vďaka Bohu, že sme v poslednom období takého mali. Pani Čaputová tvrdí, že ju do politiky ženie súcit. Ak je to naozaj pravda, môžeme veriť, že sa bude vedieť postaviť za pravdu, aj napriek rizikám a možno aj proti vláde – ako to robil v posledných rokoch pán prezident Kiska.

Prezident Slovenska bude pravdepodobne konfrontovaný s veľmi ťažkými situáciami. Je veľmi dôležité, aby to bol človek, ktorý sa nezľakne a bude stáť na strane pravdy a spravodlivosti, nehľadiac na to, kto stojí na druhej strane barikády, či akými zbraňami hrozí.

Moja favoritka dokázala vo viacerých diskusiách, že sa vie postaviť a povedať pravdu do tváre ľuďom, ktorí zlyhali, ktorým sa treba postaviť a ktorých treba poslať na smetisko politických dejín. Či už to bolo v diskusii denníka N Bélovi Bugárovi, alebo v diskusii denníka Trend, kde sa ako jediná postavila dominantnému alfa samcovi diskusie (a obrovskej hrozbe Slovenska) Harabinovi. A urobila to s takou eleganciou a slušnosťou, že to vôbec ani nevyznelo ako urážka. Preto verím, že je nie len najlepšou protikandidátkou komukoľvek v druhom kole  (či už Šefčovič, Harabin, alebo v ideálnom prípade Mistrík), ale aj najlepšou prezidentkou pre Slovensko.

Rétorika

Prezident Slovenskej republiky nemá veľa právomocí v oblasti zákonov alebo priamy vplyv na životy ľudí. Preto jeho najdôležitejšou úlohou je korektne, trefne a jasne pomenovať problémy slovenskej spoločnosti a tlačiť zákonodarcov k ich vyriešeniu. Zo všetkých diskusií, ktoré som doteraz videl je Zuzana Čaputová najlepšia rečníčka. Rozpráva jasne, ale zároveň odborne. Pokojne, ale zároveň s energiou.

Predstavte si to. Príde na pôdu OSN alebo aj EÚ prezidentka Slovenska a prezidenti Česka, Maďarska a Poľska. Český bude rád, ak zo seba vypotí pár slov, slová toho Poľského nebudú zase stáť za veľa a ten Maďarský najprv odkúpi všetky média, čo prejavy snímajú.

A príde Zuzana Čaputová. End of game.

Žena

Skvelá správa: je 21. storočie a byť ženou už nie je diskvalifikujúce pre výkon dôležitých funkcií v štáte. Pri všetkom, čo sa však na Slovensku deje – vražda novinára, výrub lesov, korupčné kauzy, podvody na eurodotáciach … – sa môže západnému svetu zdať, že Slovensko žije stále ešte minimálne v 70-tych rokoch minulého storočia. Žena ako hlava štátu – to vysiela signál, že Slovensko je naozaj v roku 2019 a nie je zaujaté na základe pohlavia. Ženy nie sú slabšie ako muži. Čaputová je toho jasným dôkazom.

 

Čaputová a kresťanstvo

Viacero mojich veriacich priateľov mi túto voľbu vyčíta, alebo sa aspoň pýtajú, ako ospravedlním jej liberálne názory napríklad v oblasti registrovaných partnerstiev. Považujem preto za dôležité okomentovať, ako spájam voľbu Čaputovej s mojou vierou v Krista.

Problematika registrovaných partnerstiev je veľmi citlivá téma a diskusia o nej sa dá viesť tak po sociologickej, právnej, medicínskej (až psychologickej) ako aj po teologickej stránke.

Kresťanom však hrozí nebezpečenstvo, že zúžia politiku na jednu tému. Politikov posudzujú len podľa ich názoru na jednu otázku. Potraty, homosexuáli… Správa štátu je však širšia, ako len otázka registrovaných partnerstiev. Nemusíte sa zhodnúť s politikom na všetkom na to, aby ste ho volili.

Dovolím si citovať českého teológa a sociológa, Tomáša Halíka: „Tribúni „náboženskej pravice“ ako keby zabúdali, že nie každý, kto sa vášnivo rozhorčuje nad skazeným svetom a volá po kriminalizácii potratov a homosexuality, je tým pádom morálnym hrdinom.“ To, že niekto má kresťanské hodnoty a hlási sa k viere v Krista, ešte neznamená, že je schopný zastávať riadiace pozície. Strom sa pozná podľa ovocia.

Úprimne si myslím, že na Slovensku sú oveľa dôležitejšie otázky spravodlivosti, zdravotníctva, školstva, dopravy a desiatok ďalších vecí, ako otázka registrovaných partnerstiev. Či už súhlasím alebo nesúhlasím v tejto téme s p. Čaputovou, stále si myslím, že je lepšia kandidátka ako všetci ostatní.

Teraz najčítanejšie

Timotej Jurčo

Analytik v Českej neziskovke so zameraním na vzdelávanie, absolvent Sociológie na University of Glasgow a Evanjelického gymnázia v Prešove. Fascinuje ma spoločnosť, tešia ma rozhovory, trápi ma diskriminácia a frustruje ľahostajnosť. Mám rád kvalitné umenie s nejednoznačným posolstvom, objavovanie skrytých zákutí v mestách a prírode a hlboké diskusie pri kvalitnej káve.