Denník N

Bigasovi kamaráti z Kotlebovho košiara

Pod blogom o Bigasovi mi 12-ročný chlapec Dávid, ktorého jeho otec v statusoch volá Adolf, v komentároch vynadal do špinavých potkanov a panej, ktorá sa voči tomu ohradila, do harabúrd. A tým to neskončilo.

Nakoľko sa vzápätí správou cez messenger pripomenul aj chlapcov otec, bolo by nefér aby zostal opomenutý. Na fotografii z 3. februára 2019 je s Bohušom Bigasom aj Fero Sipos. Pán Šípoš tiež dobre pozná čaro kódu 88, ktorý je v neonacistickej hantírke synonymom pozdravu „Heil Hitler!“ a v prípade, keď sú kvôli tomu jeho používatelia braní na zodpovednosť, náhodným číslom na cenovke z Lidlu. Ako sa zdá podľa frekvencie jeho používania, Šípošovi číslo 88 naozaj prirástlo k srdcu.

Na číslo 88 a neonacistický pozdrav nezabúda ani keď ide o jeho maloletého syna, ktorého za otcovej asistencie trénuje opakovane trestaný kriminálnik a neonacista.

Keď sme už pri tej 88-ke, Fero Šípoš má rád neonacistickú kapelu Cirhoza 88 a jej skladbu „Poďme ich vypáliť“ Neviete koho? No predsa Rómov, ktorí Šípošovi ležia v žalúdku.

V decembri 2013 pod zdieľaným videom s Rómom je reč o plynovej komore, či „sprche.“

V januári 2014 píše, že zbili jeho synovca: „Zbili mi synovca sku.veny cigani. Odkazujem vam sku.veni CIGANI teraz uvidite co je to RASIZMUS“ Išlo o Denisa Ligača, o ktorom tu už bola reč. V komentároch sa našlo kadečo. Od vykopnutia zubov cez „Smrt parazitom“ až po plynové komory. Tie navrhol sám Šípoš: „a prasivci…. treba zaviedz plynove komory.

Zlosť si vylial aj o dva dni: „V Nitre bol RASISTYCKY utok o tom media nepisu. Ale ked bieli napadne spinaveho cigana to uz spajaju s RASISTYCKYM utokom. Je to hanba na Slovensky stat ze tyto paraziti nicia a okradaju Slovensko.

Na Rómov si Šípoš spomenul aj o mesiac pri zdieľaní článku o násilí, ktorého sa mali dopustiť Rómovia: „Cierne opice

A pod kotol priložil aj v júni: „Toto už je čoooooo. Ja to je.em zas opiciam peniaze.

Ale Šípošovi ako sa zdá nevadia iba Rómovia. Svoje schytal kvôli farbe pleti aj Ibrahim Maiga: „Moze tato opica povedat ze to je cista slovenka. To je na hanbu sveta“ Ale bolo to dávno predtým ako Maiga verejne podporil Kotlebu, čo nielen Fero Šípoš nemohol tušiť. A tak ešte v komentároch pridal rasistický obrázok a zdupľoval: „opica

Šípoš má záľubu v airsofte. To nie je nič neobyčajné. Ani to, že pri pestovaní tejto záľuby sa obliekajú vyradené vojenské maskáče. Menej obvyklé je, ak má niekto na maskáčoch nášivky bataliónu AZOV s nacistickým znakom. Šípoš sa tejto záľube venuje aj so synovcom Denisom Ligačom, ktorý napriek mladému veku už pozná nápravné zariadenia aj zvnútra.

Pod statusom: „Takže. Môžeme ísť na tú Ukrajina“ sa rozvinie debata. Dušan Sobolič, alias Duško Nitrička, starý známy z Walhaly namietne: „Len cul zakoho? ukrajincou ovladaju zidi a americani takze mi z toho vychadza rusko ale ono to pride az sem a potom nas este aj americani budu bombardovat kedze toto bude zabrane uzemie ruska“ Šípoš odpovie: „Dusko za seba.. Za Nitru a cistu rasu.“ Pripojí žmurkajúci smajlík.

Ako vidieť, Dušanove námietky Šípoša a jeho kamarátov neodradili. V septembri píše: „Takže separatisti sú nachystany.. АЗОВ..

Šípoš je očividne dobre informovaný o znaku, ktorý hrdo nosí na maskáčoch či veste: „АЗОВ batalion.. Odznak v popredí – to je runa Wosfangel, pohanský amulet vlčí pazúr. Tento znak používali kedysi v divíznej symbolike niektorých jednotiek Waffen SS, napríklad divízie Reich“  Správne má byť Wolfsangel, vlčí hák, ktorý patrí medzi u nás zakázané symboly a používala ho SS Panzer Division Das Reich a SS Freiwilligen Grenadier Division Landstorm Nederland.

Kamarát Šípošov odborný výklad ocení pozdravom „88

Inokedy ho komentovanie znaku poriadne rozčúli: „Toto mi napísal volaky ko.ot Tommy pod moje video… Za to že sme mali tričká s logom AZOV…

Pod status Šípoš pridá komentár: „Nech si po.ebe mater nabudúce si dám hakove kríze a SS nášivky

Airsoftový tím, s ktorým sa Šípoš venuje svojej záľube, má aj stránku. Bez zaujímavosti nie je, že aj tu sa vyskytuje jeden zo znakov nápadne podobných označeniu granátnikov 36. divízie Waffen SS Dirlewanger. Rovnako aj názov s pravopisnou chybou „Čierny lovci“ je priamo spojený s oddielmi vytvorenými Heinrichom Himmlerom pre boj s partizánmi. Špeciálna brigáda pomenovaná po svojom veliteľovi, ktorým bol Oskar Dirlewanger, zložená z trestancov, sa preslávila mimoriadnou krutosťou a zanechala krvavé stopy na Ukrajine, v Poľsku aj na Slovensku. Niet divu, že  tento odkaz očividne inšpiruje neonacistov. Na Twitteri je napríklad účet Čierny lovec (The Black Hunter) – národný socializmus 21.storočia.

Pri takejto orientácii sa nemožno čudovať, že Šípoš takto reaguje na status Moniky Beňovej venovaný Slovenskému národnému povstaniu: “ Odpadnem s tejto špinavej ku.vy

Šípošov priateľ Marcel Spišiak, pridá v komentári odkaz na tendenčne spracovanú históriu SNP zo stránky Beo.sk. Názor si človek môže urobiť napríklad z tohoto úryvku, kde sa autor snaží zľahčovať zločiny, ktorých sa Nemci a aj ich pomocníci z Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy dopúšťali po potlačení SNP: „Aj pri najznámejšej represii, pri ktorej bolo v priebehu prvých dní januára roku 1945 v Ráztockej doline pri obci Nemecká strelnou ranou do tyla nemeckými jednotkami SS postrieľaných vyše 400 (podľa niektorých prameňov až do 900) osôb, nešlo o slovenských civilov, ale o partizánov, povstalcov, Židov a kriminálnych väzňov.“ Takže podľa autora to bolo zrejme v poriadku a ukrývajúci sa Židia sa medzi civilistov nepočítali.

Niet divu, že Šípoš vidí seba a svojho syna takto: „Fero A David

20. júna 2015 sa očividne zúčastnil pochodu extrémistov v Bratislave. Avizoval aj s hrubicou: „Mám tri voľné miesta do Bratislavi. kto chce ísť napistemi

S kým Šípoš sympatizuje, napovie možno to čo zdieľal po parlamentných voľbách v marci 2016.

Rovnako v župných voľbách v novembri 2017: „Odvolene ale nemohol som nikde nájsť Rudolfa Hessa

K zamysleniu nútia aj tetovania na chrbtoch jeho rúk. Na pravej  nápis: „Hail Victory,“ ktorý je odkazom na album neonacistickej skupiny Iana Stuarta Donaldsona Skrewdriver a na ľavej nápis odkazujúci na neonacistické a rasistické hnutie: „White Power

Nechýba ani u extrémistov bežný folklór.

A je tu ešte taká zvláštna vec. O svojom synovi, napriek tomu, že sa volá Dávid, hovorí ako o Adolfovi: „Maly Adolf v Cupovom naruci

Alebo: „Oddychujeme s mojim Adolfom

Kapitolu Šípoš ukončíme jeho včerajším odkazom z messengera: „Pan Bencik vy ste obyčajný magor.. Raz vás budú ľudia súdiť… A dopadnete strašne zle..“ A po mojej odpovedi, nasledoval epilóg: „Raz keď umriete na starobu tak sa vám aj z mojim synom prídem vistat na hrob… A to je odomna vsetko“ Na čo ma pán Šípoš zablokoval.

Prejdime teraz k Šípošovmu kamarátovi, ktorý držal jeho syna v náručí. Matej Cupák, alias Cupo Cupo Cupo si totiž tiež zaslúži trochu pozornosti. Matej tiež pozná kúzlo čísla 88.

Pozná aj 14 slov neonacistu Davida Lanea: „EURÓPA PREBUĎ SA PAMÄTAJ NA SLOVAAAAAA, KTORÉ TU ZANECHAL DAVID B LANE: MY MUSÍME CHRÁNIŤ EXISTENCIU NAŠICH ĽUDÍ…….

David Lanea odcituje aj v origináli: „WE MUST SECURE EXISTENCE OF OUR PEOPLE AND A FUTURE FOR WHITE CHILDREN“ Chýba mu tam síce člen „The,“ takže slov tam má iba 13, ale to je iba detail. A zahrá si k tomu aj pesničku od neonacistickej kapely Biely odpor.


Na Davida Lanea nezabúda ani cestou na pochod extrémistov: „Na ceste na pochod za 14 words

A jeho slová pripomenie aj neskôr: „Nezabúdaj na slovaaaa ktoreeee tu zanechal D…. L ..

Pamätá na ne, pretože je „White boy“


A verí, že Slovákov treba zobudiť.

Matej si okrem Davida Lanea očividne v súvislosti s imigrantmi spomenul aj na iné tradície spojené s Amerikou. Najmä tie spojené s americkým otrokárskym juhom: „MY SME TU DOMA!!!!!!! STOP SKU.VAKOM!!!!!!! SLOVENSKO JE NAŠE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

S názormi aké má, samozrejme nemohol chýbať na pochode extrémistov 20.júna 2015.

A na pochode extrémistov nehýbal ani o rok.

V marci 2016 vedel koho má voliť, ale pre istotu si s kamarátom Zolom číslo 19, ktoré mala Kotlebova ĽSNS vo vtedajších parlamentných voľbách, poznačili aj na obnaženú hruď. A spolu s ním aj číslo 88.

A aby každý vedel, že nezabudli, poskytli aj dôkaz: „Tak je to tam uz len cakat a verit ze ludia su rozumny

Matej má rád neonacistické kapely, najmä ikonu nazi rocku Iana Stuarta Donaldsona a jeho kapelu Skrewdriver.

Ale nepohrdne ani inými. Jeho priazni sa teší český Conflict 88, aj slovenské  neonacistické kapely Ancestors a Rogelov Krátky proces.

Rád si odskočí medzi kamarátov z Kotlebovej strany do levického Deska baru na súťaž v pretláčaní rukou. Odfotografuje sa s okresným predsedom ĽSNS, „mladícky nerozvážnym“ Rastislavom Jakubíkom s vytetovaným hakenkrajcom na hrudi.

Pretláča sa s Kotlebovou pravou rukou, podpredsedom ĽSNS Milanom Uhríkom.

V pretláčaní vyhrá aj nejakú tú cenu a zapózuje s kamarátom Uhríkom s medailou na krku.

Vie ako zavinšovať: „Stastne a vesele

Aj ako dôstojne predstaviť slovenskú kultúru vo Švajčiarsku.

K tomu asi niet čo dodať. Snáď iba tento obrázok z dielne Kotlebovej strany s textom: „Naučte svoje deti milovať a brániť svoju vlasť!“, ku ktorému sa mi žiada dodať: najmä pred extrémistami a primitívmi každého druhu!

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.