Denník N

Prečo považujem SMER za mŕtvu stranu?

Moja krátka úvaha o tom, prečo SMER už nie je skutočnom politickou stranou, ale len skutočným politickým odpadom.

Nemôžem si pomôcť, ale už nejaký čas mám pocit, že SMER je mŕtvou politickou stranou. Vyhráva voľby, má svojich početných členov, ovláda dôležité posty vo vrcholovej politike, dokonca premiéra. Ale aj tak považujem SMER za mŕtvolu. Tu je pár dôvodov:

  1. Nemôžem si ani ja, ani už skoro nikto povedať, že idem voliť SMER, lebo tam sú odborníci. SMER ich jednoducho nemá. Nech sa to, čo tam ostalo, rozhodne urobiť čokoľvek, je to často nepremyslené, hlúpe a zbytočné. A to je ešte lepší prípad. V tom horšom je to hanba na celú planétu, prípadne ekonomický problém na celé generácie. Ak chcem voliť odborníkov, nemôžem voliť stranu SMER. A hlavne nemôžem ani očakávať, že nejaký skutočný expert, napríklad na dopravu či zamestnanosť, bude mať čo i len podobné názory ako elity tejto strany. SMER nemá dobrého človeka ani na prezidenta, ani na najdôležitejšie ministerstvá. Viete vymenovať ministra, ktorý patrí do tej lepšej polovice v Európskej únii? A ak áno, kedy ten človek odišiel alebo odíde?
  2. Krátkodobé myslenie. Je najľahšie rozdávať balíčky, ktoré krátkodobo zvýšia percentá, alebo spomalia ich prudký pád. Ak sa navrhne A, tak sa treba zamerať aj na to, čo to urobí o rok. Lenže na to nie sú odborníci (bod 1) a nápady (bod 3).
  3. SMER už nemá žiadne nápady. Nevie, kam sa nasmerovať. Úplné špičky nevedia, či chceme ísť na západ, alebo na východ. Nevedia čo chcú a potrebujú mladí ľudia. Ani čo pracujúci. Nechápu potrebu v podstate žiadnej vrstvy obyvateľstva. Viac, ako obedy zadarmo, ktoré nie sú zadarmo, je napríklad individuálne vyhodnotenie, čo potrebujú jednotlivé regióny a vrstvy obyvateľstva. Prečo to nerobia? A prečo neprídu s nápadom, ktorý by nebol podľa všetkých novinárov a podľa opozície zbytočný, alebo horšie?
  4. Arogancia, hlúposť a klamstvá. Ako môže vysokopostavený človek veriť tomu, čo mu žiak ZŠ ľahko vyvráti? Ako môže byť niekto tak hnusný na ľudí, ktorí lepšie rozumejú tomu, čomu by mal najlepšie rozumieť on? A to, čo stvára SMER napríklad s farmármi a s talianskou mafiou je viac, ako len arogancia. V podstate sú to komické postavičky, ktoré hýbu ručičkami a nožičkami, aby ukázali činnosť. Pohnúť hlavou by asi bolo pod ich úroveň.

A teraz si predstavte, že by ste mali s nimi vládnuť. Nenájdete človeka na rovnakej vlnovej dĺžke. Teda, ak nie ste „ich človek“. Po tom, čo sa začal teraz už expremiér púšťať do aktuálneho prezidenta s tým, že je to na 100% scientológ, už bolo politológom jasné, že SMER ide ku dnu. Pol roka na to to bolo už úplne jasné každému, s výnimkou členov strany SMER-SD a babičiek, ktoré síce dostanú od Fica jedno euro, ale aj kvôli nemu si môžu dovoliť o 10 litrov mlieka mesačne menej…

 

SMER je ako Mongolsko. Zaujímavá história a veľká sila v minulosti, ale žiadne vyhliadky do budúcnosti.

 

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.