Denník N

Novinár si roky privyrábal u Vaľovej. Teraz primátora vymenil

Foto: Humenné
Foto: Humenné

Marián Kizek, dlhoročný redaktor Korzára, je posledné tri roky na roztrhanie.

Niekoľko rokov sedel na minimálne dvoch stoličkách. Ako novinár písal roky pre Korzár a noviny My (vydavateľstvo Petit Press), posledný článok mu vyšiel začiatkom januára 2019.  Od roku 2016 do konca roka  2018 pracoval na základe príkaznej zmluvy pre mesto Humenné a primátorku Janu Vaľovú. Za čo bral mesačne 1550 eur.

Kizek tak bol na dvoch stranách barikády. Pre mesto a primátorku chystal PR články, nastavoval komunikáciu, vyberal témy o samospráve a ovplyvňoval aj obsah mestskej televízie a novín, ktoré nadržiavali primátorke a neobjektívne kritizovali jej oponentov. A ako novinár písal články o samospráve z východného Slovenska, síce nie často, ale aj články zo samotného Humenného a aj o straníckych kolegoch svojej šéfky a jej rivaloch.

Keď som sa ho minulý rok pýtala, či to nepovažuje za konflikt záujmov, neodpovedal. Na moje otázky neodpovedal ani potom, ako začal pracovať pre mesto Košice – od januára je vedúcim referátu pre styk s médiami a verejnosti v Kancelárii primátora mesta Košice.

Konflikt záujmov Kizeka vyzeral aj takto:

Pre Korzár napríklad napísal článok o tom, ako Dara Rolins s primátorkou Janou Vaľovou narazila pivný sud a odštartovali tak Švejkove pivné dni.  Pri oslavnom článku o akcii mesta nie je zmienka o tom, že ho písal novinár, ktorý je zároveň platený PR manažérom mestom.

Jeho nadriadený z Korzára Jaroslav Vrábeľ o tom, že redaktor Korzára pracuje pre Vaľovej Humenné vedel, a nemal s tým problém. „Marián Kizek bol interným redaktorom denníka Korzár v rokoch 1998 – 2016. Odvtedy sa naša spolupráca po ukončení zmluvy obmedzila už len na externú, bez akejkoľvek viazanosti, s obsahovým zameraním, ktoré väčšinou neprekračuje hranice Košického kraja, ako je napríklad samospráva košického VÚC alebo ekonomické témy vrátane U. S. Steelu. Podľa našich doterajších informácií, ako aj podľa vyjadrenia Mariána Kizeka, jeho činnosť pre samosprávu mesta Humenné v Prešovskom kraji nemá politický charakter. Pokiaľ by sme v nejakom texte, ktorý ponúka denníku Korzár, našli čo len náznak možného konfliktu záujmov, určite by sme na to hneď reagovali a situáciu by sme riešili,“ reagoval minulý rok  šéfredaktor Korzára.

Odporúčame aj: Jana Vaľová na streche a redaktorka, ktorá sa stratila

Vzorový konflikt záujmov predviedol Kizek v týždenníku MY:

V marci 2018 sa konal v Humennom pochod Za slušné Slovensko, ktorý organizovali kritici Vaľovej, počas demonštrácie bolo nečakane vypnuté osvetlenie. Objavili sa informácie, že za tým môže byť mesto a Vaľová.
Kizek o tom napísal článok do týždenníky MYs názvom „Mesto odsudzuje vandalizmus a odmieta akúkoľvek spojitosť s výpadkom verejného osvetlenia“.
V článku Kizek píše, že nešlo zo strany mesta o zámer, informácie iných médií o tom, že to mohlo mesto spôsobiť zámerne, označil Kizek za „špekulácie“. Článok bol jednostranne naklonený mestu, opäť sa čitateľ nedozvedel, že autor článku je zároveň PR manažér mesta:

V súvislosti s týmto poľutovaniahodným činom sa objavilo v médiách viacero špekulácií, či neišlo o zámerné znefunkčnenie verejného osvetlenia a nestojí za ním Mesto Humenné. Riaditeľ Technických služieb mesta Humenné Milan Kuruc odmieta akékoľvek obvinenia, že by malo za týmto stáť Mesto Humenné…  Pracovníkom Technických služieb sa poruchu do 20 minút po jej nahlásení ju podarilo odstrániť. Ich riaditeľ si kladie otázku, či vo všetkých troch prípadoch nešlo o zámer poškodiť dobré meno mesta. V predchádzajúcich prípadoch sa takéto mechanické poškodenie rozvádzačov stalo práve v čase, keď v Humennom prebiehali rôzne akcie s veľkou účasťou občanov. … „Môžem sa len domnievať, či páchateľ tejto sabotáže chcel poškodiť dobrého meno technických služieb alebo vrhnúť zlé svetlo na vedenie mesta Humenné. Nevylučujeme ani to, že takéto incidenty majú súvis s blížiacimi sa komunálnymi voľbami s cieľom dehonestovať prácu zamestnancov celej radnice. Mrzia nás aj rôzne dezinformácie v médiách, či už o našej údajnej úlohe pri tomto vypnutí alebo o počte protestujúcich, ktoré sa v tejto súvislosti popísali. Nikto z nás nemá žiaden záujem, aby niekto úmyselne vypínal osvetlenie v čase, keď sa na námestí konajú akcie so zvýšeným pohybom občanov. Ak sa bude konať ďalšie zhromaždenie, tak prijmeme viaceré opatrenia pre zvýšenie bezpečnosti všetkých účastníkov a občanov mesta. “ dodal Kuruc.

Pre porovnanie, takto vyzerala reportáž od regionálnej redaktorky JOJ.

Kizek písal ako externista aj o samospráve a politikoch samosprávy. Čitateľ by mal vedieť, že autor takýchto článkov je platený samosprávou.

V Petit Presse ako nezávislý novinár v humenských médiách ako Vaľovej skrytý tieň

Na to, že Kizek písal v prospech Vaľovej nepodpísané články do lokálnych médií, upozornil v novembri vo reportáži Andrej Bán. Na podozrenie, že Kizek stojí aj za neobjektívnym a jednostranným informovaním v prospech Vaľovej v mestských novinách, v ktorých dochádzalo k útokom na oponentov Vaľovej, upozornil novinár Pavol Fejer v reportáži Cez čiaru.

Vaľová vo voľbách pohorela. Zmluva s mestom Humenné Kizekovi skončila 31. decembra. Do Korzára a do MY písal Kizek do začiatku januára 2019. V polovici januára podpísal novú spoluprácu so samosprávou – najnovšie je PR manažérom Košíc, kde sa stal primátorom kandidát opozície Jaroslav Poláček. Články v My a v Korzári mu už nevychádzajú.

Miroslava Kernová

Informácie zo zákulisia médií sledujte aj na facebooku omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.