Denník N

Najhorší vrah dejín?

Asi ste už počuli Charlesovi Mansonovi, Andrejovi Čikatilovi, či o Tedovi Bundym. Všetci traja sú známi tým, že sú to odsúdení zločinci, ktorí spáchali masové vraždy, pričom počty ich obetí sa pohybujú v desiatkach. Do tohto „klubu“ patria aj napr. Jack Rozparovač, či Zodiac, ktorých identita už ostane asi navždy skrytá. Všetci traja sú (čo sa počtu obetí týka) amatéri, pretože v Sovietskom zväze pôsobil muž, ktorý zavraždil násobne viac ľudí, ako spomenutí kriminálnici dokopy. Jeho meno je Vasili Blochin. Že ste o ňom ešte nepočuli? Možno preto, že jeho zločiny krylo sovietske vedenie a verejnosť bola spoľahlivo odstrihnutá od informácii ohľadom jeho „práce“.

Vasili sa narodil v roku 1895 vo vtedajšom Ruskom cisárstve a po prevrate v roku 1917 sa začal začleňovať do nových štruktúr, ktoré priniesla revolúcia. V roku 1921 vstúpil do Čeky, teda do obávanej tajnej polície vtedajšieho Sovietského zväzu. Jeho práca v Čeke upútala budúceho vodcu celej krajiny, Stalina, ktorý si Blochina obľúbil za jeho talent v „čiernej práci“ – mučení, popravách, zastrašovaní, a pod. Tak, ako stúpal v hierarchii Stalin, tak stúpal aj jeho obľúbenec Blochin, ktorý sa v roku časom stal hlavou oddelenia NKVD, ktoré bolo zodpovedné za, už spomínanú, čiernu prácu – vraždy politických väzňov na objednávku. To, že bol obľúbencom Stalina, dokazuje aj fakt, že prežil viaceré čistky vnútri NKVD, ale aj celého ZSSR. Bol to práve on, kto osobne zavraždil Jagodu, Ježova, či Tuchačevského, ktorí to šťastie nemali a v moskovských procesoch boli odsúdení na smrť.

Najväčšia „chvíľa“ Blochina prišla v roku 1940, keď osobne zavraždil zhruba 7 000 poľských zajatcov v známom Katyňskom lese. Predsavzal si, že za jednu noc zavraždí minimálne 300 zajatcov a tomuto predsavzatiu prispôsobil miesto popravy. Ozbrojeného a nespútaného zajatca predviedli pred komisiu, kde ho identifikovali, následne spútali s rukami za chrbtom a odviedli do ďalšej miestnosti, kde bol popravený strelou do zátylka (Blochinom). Táto miestnosť bola na toto špeciálne prispôsobená – zvukotesná, so šikmou podlahou, po ktorej lepšie stekala krv a s hadicou, pomocou ktorej sa krv odstraňovala. Telo bolo následne vyvlečené z miestnosti a hodené do masového hrobu. Blochin na vraždy používal nemeckú pištoľ Walther, nakoľko nedôveroval sovietskym zbraniam. Týmto činom neúmyselne sťažil snahu vyšetrovateľom, ktorí zisťovali, kto je za Katyňský masaker zodpovedný – obete boli popravené nemeckou zbraňou, i keď „len“ asi tretina z nich. Takto to fungovalo 10 nocí bez prestávky, Blochin dokázal v týchto vylepšených podmienkach zavraždiť jedného zajatca každé tri minúty. Svoje obete nestrieľal do zátylku, ale snažil sa trafiť krčnú miechu, pretože to malo za následok menej krvi na podlahe. Za takúto kvalitnú prácu bol v roku 1940 odmenený Stalinom, ktorý ho vyznamenal Rádom červenej zástavy. Iróniou je, že toto vyznamenanie sa udeľovalo za sebaobetovanie a obranu Sovietskej vlasti. Toto vyznamenanie dostal aj druhýkrát, v roku 1944. Dostal aj viacero iných vyznamenaní, napr. Leninov Rád, Rád Vlasteneckej vojny 1. triedy a iné. V roku 2010 sa dostal do zápisu Guinessovej knihy rekordov ako „najproduktívnejší kat“.

64503191_1395016294

Blochin s vyznameniami

Smrť Stalina priniesla pre jeho obľúbencov ťažšie chvíle, výnimkou nebol ani Blochin. Počas procesu destalinizácie, ktorý viedol Nikita Chruščov, bol Blochin zbavený funkcie a prepadol alkoholizmu, ku ktorému nemal nikdy ďaleko, údajne počas „práce“ vypil viacero fľašiek vodky. Zomrel v roku 1955, oficiálne na samovraždu. Počas procesu destalinizácie mu boli odobrané jeho vyznamenania, no po nástupe Brežneva k moci boli Blochin plne rehabilitovaný a jeho medaily mu boli vrátené. Je pochovaný v Moskve vedľa svojej manželky a na jeho pomníku stojí „Na večnú pamiatku“.Vasili_Blokhin tomb

Teraz najčítanejšie