Denník N

Tvár objednávateľky vraždy na titulke nevidieť, jej 15-ročnej dcéry však áno

Ak nemáme fotku obvinenej z objednávky vraždy, pomôžeme si fotkami jej mladučkej dcéry.

Asi takto uvažovali v Plus 7 dní pri najnovšej titulke. Na prvej strane je tmavá silueta Aleny Zsuzsovej. Jej tvár nevidno, zreteľne však na titulke vidno tvár jej 15-ročnej dcéry. K fotke je nápis Odhalená tvár krvavej Ajušky – exkluzívne fotky vo vnútri.

Kto však vo vnútri čaká sľubované „exkluzívne fotky“ objednávateľky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ostane sklamaný. Týždenník zverejnil dobre známu fotku obvinenej zo zadržania a potom doteraz nezverejnenú menšiu fotku časti jej tváre.  Namiesto sľubovanej „exkluzívnej fotky“ tváre Zsuzsovej je dvojstrana zaplnená veľkými fotkami jej dcéry aj s menom a podrobnosťami zo súkromia dievčaťa.

Fotku dcéry pri článku o vražde zverejnil už predtým napríklad český Blesk.

Ísť však s témou vraždy a  fotkou dcéry z titulky sa rozhodli až v Plus 7 dní. Takto to vysvetľuje šéfredaktorka Plus 7 dní Anka Žitná Lučaiová: „Skutočnosť, že Alena Zsuzsová má dcéru menom XY (meno z vyjadrenia som odstránila – pozn.autorky), je známa od chvíle, kedy polícia zadržala a obvinila Zsuzsovú. Tvár jej dcéry aj s menom a uvedením vzťahu je takisto vec, ktorú už v minulosti publikovali iné médiá. Mladá dáma sa verejne prezentuje ako modelka, vystupuje na verejných akciách, z ktorých existujú verejne dostupné fotografie, jej profil na sociálnej sieti je verejný a po zadaní do vyhľadávača sa objavia jej fotky bez rastra. Btw, aj Denník N v predpisoch smsiek medzi Glváčom a Zsuzsovou spomína meno dcéry, podľa ktorého je vzhľadom na jej pracovné aktivity v modelingu identifikovateľná. Zvážili sme dôkladne a zodpovedne všetky tieto fakty a po porade s právnikmi sme sa rozhodli uverejniť fotografie z módnej prehliadky bez ďalších úprav.“

Zverejňovanie fotiek detí v médiách je veľmi citlivá vec. Nie je to len o tom, že dcéra nemá byť pranierovaná za činy svojej matky. Deti, aj tie, ktoré chodia po módnych mólach a majú už 15 rokov, ale aj tie, ktoré spáchajú trestný čin, patria do špecifickej skupiny chránených osôb a médiá by k ním mali pristupovať obzvlášť ohľaduplne. Dávať fotku dcéry k článkom o vražde, je presný opak tohto prístupu.

Odporúčam aj: Blamáž Plusky – urobila objednávateľku vraždy Kuciaka z úplne inej ženy

O zvýšenej citlivosti pri deťoch hovorí etický kódex novinára ale napríklad aj Dohovor o právach dieťaťa: Dieťa má právo na ochranu pred zasahovaním do súkromia, rodiny, domova a korešpondencie a pred útokmi na jeho česť alebo povesť. Aj preto slušné médiá zobrazujú hlavne pri takýchto témach detí s prekrytou tvárou.

Podobne necitlivo pristupovali médiá napríklad k 14-ročnej dcére mŕtvej Martinky z Turca. Viac: Milý bulvár, nechaj si svoje morálne odporúčania a nechaj ju žiť

Prístup Plus 7 dní kritizuje aj súdny znalec a právnik Peter Kováč. „Obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby,“ povedal pre blog Peter Kováč. „Zverejnením podobizne dcéry Aleny Zsuzsuvej v súvislosti s trestným stíhaním matky za úkladnú vraždu v celoštátnej tlači došlo podľa môjho názoru ku neprimeranému zvýšeniu informovanosti verejnosti o jej osobe, čo môže byť v rozpore s jej oprávneným zájmom,“ dodal Kováč.

Mimochodom, titulka a článok o dcére Zsuzsovej vyšli pár dní po tom, ako unikla z vyšetrovania vraždy informácia, že Zsuzsová označila za možného objednávateľa vraždy šéfa spoločnosti Penta, ktorá vlastní vydavateľstvo týždenníka Plus 7 dní.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.